Εξοικονόμηση

Νέο EΞΟΙΚΟΝΟΜΩ με 5 άξονες χρηματοδότησης σχεδιάζει το ΥΠΕΝ - Aναμένεται σημαντική αύξηση κονδυλίων

Νέο EΞΟΙΚΟΝΟΜΩ με 5 άξονες χρηματοδότησης σχεδιάζει το ΥΠΕΝ - Aναμένεται σημαντική αύξηση κονδυλίων

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα τρέξουν δύο προγράμματα εξοικονόμησης σε κτίρια

Νέου τύπου πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2021.
Αυτό θα συνδυάζει πέντε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης και σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, θα περιλαμβάνει: επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες Κοινοτικές πηγές, τραπεζικά δάνεια, ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων, φοροαπαλλαγές, αλλά  και τη συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας ( και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) θα πρέπει, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.
Τα νέα στοιχεία ως προς την χρηματοδότηση που διαφοροποιούν το νέο πρόγραμμα είναι οι φοροαπαλλαγές για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά εφέτος και πιθανώς να αναθεωρηθούν, όπως και το καθεστώς επιβολής βάσει του οποίου οι ενεργειακές επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τους πελάτες τους.
Μέχρι τώρα, στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων ήταν κυρίως ενημερωτικές δράσεις εκπαίδευσης των καταναλωτών, οδηγών κλπ. για τα οφέλη και τις τεχνικές της εξοικονόμησης.
Με το νέο καθεστώς θα κληθούν να κάνουν επενδύσεις που μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνουν αντικατάσταση καυστήρων σε πολυκατοικίες, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο, εργασίες μόνωσης, κ.α.
Ακόμη, το νέο Εξοικονομώ θα απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό σε σχέση με το υφιστάμενο, αφού σχεδιάζεται με γνώμονα το στόχο που περιλαμβάνονται στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, να αναβαθμιστούν ως το 2030 πάνω από το ένα έκτο (15%) των υφιστάμενων κτιρίων.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού́ αποθέματος αναμένεται μέχρι το 2030 να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 22.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Το γενικό πλαίσιο του νέου προγράμματος περιέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος και ανέφερε  πως τα κονδύλια για εξοικονόμηση ενέργειας στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027, νέο ΕΣΠΑ) θα αυξηθούν θεαματικά, στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο έναντι 1 δισ. ευρώ που ήταν το σύνολο των κονδυλίων που διατέθηκαν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Θωμάς παρουσιάζοντας το ΕΣΕΚ, στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα τρέξουν δύο προγράμματα εξοικονόμησης σε κτίρια και συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και το αντίστοιχο πρόγραμμα για την βιομηχανία, ενώ αναμένεται μία ακόμη προκήρυξη και για κατοικίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης