Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μ.Αλβέρα (Snam): Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευκαιρία για να πρωταγωνιστήσει στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο

tags :
Μ.Αλβέρα (Snam): Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευκαιρία για να πρωταγωνιστήσει στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο

Ο ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τον κ. Αλβέρα, θα παίξει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου και στην ενεργειακή μετάβαση

Την ανάγκη στήριξης του μετασχηματισμού του ΔΕΣΦΑ σε ιδιωτική εταιρεία, ώστε να αξιοποιήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν η απολιγνιτοποίηση και η ενεργειακή μετάβαση, προτάσσει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» ο διευθύνων σύμβουλος της Snam κ. Μάρκο Αλβέρα, διατυπώνοντας προσεκτικά αιτήματα για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Νομίζουμε ότι το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να υποστηρίζει τις στρατηγικές επενδύσεις που απαιτούνται τόσο για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως hub φυσικού αερίου, όσο και για την απολιγνιτοποίηση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συμπληρώνει επίσης, ότι «υποστηρίζοντας με τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα τον εν εξελίξει μετασχηματισμό του ΔΕΣΦΑ σε ιδιωτική εταιρεία, με δραστηριότητα τόσο σε ρυθμιζόμενες υπηρεσίες, είναι προς το συμφέρον της αγοράς, των καταναλωτών και συνολικά της Ελλάδας».

Ο ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τον κ. Αλβέρα, θα παίξει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου και στην ενεργειακή μετάβαση. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η θέση της Ελλάδας, η οποία σύμφωνα με την CEO της Snam αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, καθώς βρίσκεται στα σύνορα προς τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής της Snam επισημαίνει επίσης ότι η συμμετοχή στις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών όπως και στα projects Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης και Υπόγειας Αποθήκης Καβάλας είναι μέσα στο κάδρο της Snam και του ΔΕΣΦΑ. Μιλάει παράλληλα για τα σχέδια ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα αλλά και το υδρογόνο, το οποίο όπως τονίζει «θεωρούμε τον τελικό και επιτεύξιμο στόχο της ενεργειακής μετάβασης». Ξεχωριστή αναφορά κάνει στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ που βρίσκεται σε διαβούλευση και αναμένει την έγκριση της ΡΑΕ με έμφαση στο σχέδιο για τροφοδοσία της Κρήτης με φυσικό αέριο μέσω ενός εικονικού αγωγού.

Σε ό,τι αφορά τη Ρεβυθούσα, επισημαίνει τα νέα επενδυτικά σχέδια (κατασκευή νέου προβλήτα και χώρου φορτοεκφόρτωσης LNG μικρής κλίμακας) αλλά και για την ανάγκη συνεργασίας του ΔΕΣΦΑ με τη ΡΑΕ για την αναθεώρηση του κώδικα προμήθειας, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης