Ενέργεια

Στα χέρια της Άγκυρας στοιχεία της ιταλικής ΕΝΙ για γεωτρήσεις

Στα χέρια της Άγκυρας στοιχεία της ιταλικής ΕΝΙ για γεωτρήσεις

Το Yavuz άρχισε γεώτρηση στο ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία, στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1», για τον οποίο η ιταλική ΕΝΙ έχει προχωρήσει σε όλες τις έρευνες και έχει εξασφαλίσει τις άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία στα τέλη του 2018 σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος»

Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» σύμφωνα με τον οποίο η Άγκυρα εκμεταλλεύθηκε τα στοιχεία της ιταλικής ΕΝΙ για να αρχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Yavuz άρχισε γεώτρηση στο ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία, στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1», για τον οποίο η ιταλική ΕΝΙ έχει προχωρήσει σε όλες τις έρευνες και έχει εξασφαλίσει τις άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία στα τέλη του 2018.
Είναι ένας από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL για τον οποίο μάλιστα είχαν προηγηθεί το 2017 όλες οι απαραίτητες έρευνες και με χρήση υποβρυχίων ρομπότ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Τουρκία, απλά μετονόμασε τον ίδιο ακριβώς στόχο από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία 1».

«Η Τουρκία, είναι φανερό ότι εκμεταλλεύτηκε στοιχεία της ΕΝΙ και δεν έστειλε το Yavuz συμπωματικά να τρυπήσει σε σημείο που απέχει μόλις μερικά μέτρα σε μια έκταση 45 τετρ. χιλιομέτρων, έστειλε όμως το Σάββατο το γεωτρύπανο Yavuz, ακριβώς στο ίδιο σημείο (με διαφορά μερικών μόνο μέτρων) από το σημείο που θα τρυπούσε η ΕΝΙ» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φιλελεύθερου, και τα δεδομένα της γεώτρησης που επιχειρεί το Yavuz στο τεμάχιο 8, είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των τεχνικών σχεδιασμών της ΕΝΙ, δηλαδή η γεώτρηση θα φτάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1.930 μέτρων.
Δηλαδή, το γεωτρύπανο θα αναζητήσει στόχο κοιτάσματος σε βάθος 1.370 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του βυθού.
«Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι, η Τουρκία απογοητευμένη από τα μηδενικά αποτελέσματα των πέντε παράνομων γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ (δύο δυτικά της Πάφου, δύο νότια της Καρπασίας και μία νότια του Πισσουρίου), αποφάσισαν να μην εμπιστευτούν τους γεωλόγους της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου και των Νορβηγών συνεργατών τους με τους οποίους επεξεργάζονται τα σεισμογραφικά του Μπαρμπαρός και να προχωρήσουν, έστω και εν μέρει στα τυφλά σε πιο "σίγουρο" στόχο, που έχει επεξεργαστεί στην περιοχή η πολύπειρη ΕΝΙ» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Αλλαγή σχεδίων από την ΕΝΙ

Ωστόσο, τα στοιχεία και οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» δείχνουν ότι, όπως και να έχει συλλέξει τα δεδομένα η Τουρκία, αυτά δεν είναι πλήρη και δεν ακολούθησαν τις εξελίξεις μετά το 2017.
Συγκεκριμένα, η ΕΝΙ, ενώ είχε εξασφαλίσει τις άδειες για τη γεώτρηση, είχε ενημερώσει την Κυπριακή πλευρά ότι δεν θα προχωρούσε στον στόχο αυτό, πριν μελετήσει τα γεωλογικά αποτελέσματα άλλων στόχων (όπως στο «Καλυψώ», την «Ανθία» και τον «Γλαύκο», λόγω του ότι είχε εντοπίσει συνολικά εντός του τεμαχίου «8» τέσσερις συνολικά στόχους τύπου «Ζορ» με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά ο καθένας, οπότε ήθελε να ξεκαθαρίσουν συγκεκριμένα δεδομένα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφοριές, η ΕΝΙ, μαζί με τη γαλλική TOTAL -που εντάχθηκε προ μηνών στα δικαιώματα του οικοπέδου 8- με βάση και τα στοιχεία των γεωτρήσεων στην περιοχή της τελευταίας διετίας, έχουν μειώσει αισθητά τις πιθανότητες τόσο για ανακάλυψη όσο και για το μέγεθός της, ιδιαίτερα σε σχέση με την ερμηνεία ενδείξεων σεισμογραφικών ως πετρώματα τύπου «Ζορ» που διαφάνηκε ότι επρόκειτο για μορφή γρανίτη, όπως στην «Ανθία».



www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης