Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Ο συντονισμός των Διαχειριστών προϋπόθεση για επιτυχή ενεργειακή μετάβαση

tags :
ΑΔΜΗΕ: Ο συντονισμός των Διαχειριστών προϋπόθεση για επιτυχή ενεργειακή μετάβαση

Στη διοργάνωση συμμετείχαν περισσότερα από 40 στελέχη του κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας

Η συντονισμένη και αποδοτική συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών των Συστημάτων Μεταφοράς (TSO) και Διανομής (DSO), με στόχο τη μετάβαση σε μια σύγχρονη και αποτελεσματική αγορά ενέργειας, βρέθηκε στο επίκεντρο της τριήμερης συνάντησης «SEERC 6th TAC Meeting & Workshop» που διοργάνωσε η CIGRE στις 23-25 Ιανουαρίου στην Αθήνα με τη συνδρομή του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν περισσότερα από 40 στελέχη του κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, εκ των οποίων 25 προσκεκλημένοι από 16 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε θέματα συνεργασίας μεταξύ των Διαχειριστών μέσα από εννέα επιστημονικές εργασίες που παρουσιάστηκαν σχετικά με τα ερευνητικά, μελετητικά και τεχνολογικά επιτεύγματα των Διαχειριστών. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ο ΑΔΜΗΕ υποδέχθηκε και ξενάγησε τους συμμετέχοντες στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, το οποίο εκσυγχρονίστηκε πρόσφατα με την εγκατάσταση ψηφιακών προβολικών συστημάτων.

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος & Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Επιτροπής CIGRE, κ. Γιάννης Μάργαρης, παρουσίασε το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ελληνικού Συστήματος, κάνοντας ειδική αναφορά στις διασυνδέσεις των νησιών και τις διεθνείς διασυνδέσεις που υλοποιεί και σχεδιάζει ο Διαχειριστής. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ειδικά θέματα συντονισμού του ΑΔΜΗΕ με τον ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων σε επίπεδο τεχνολογίας και αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συντελούνται σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.  

Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ): Επέκταση της συνεργασίας με τον ΑΔΜΗΕ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος

Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Αναστάσιος Μάνος από τον ΔΕΔΔΗΕ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΤSOs και οι DSOs από την ενεργειακή μετάβαση και τόνισε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει και θα επεκτείνει τη συνεργασία του με τον ΑΔΜΗΕ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με κύριο στόχο την υιοθέτηση στα Δίκτυα ψηφιακών τεχνολογιών που παρέχουν νέες δυνατότητες για ανάπτυξη και καινοτομία.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μεγάλων Ηλεκτρικών Δικτύων (CIGRE) ιδρύθηκε το 1921 με έδρα το Παρίσι, έχει 60 Εθνικές Επιτροπές σε αντίστοιχες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο με 8.500 ατομικά και 1.300 συλλογικά μέλη (Εταιρίες και Πανεπιστήμια).

Η περιφερειακή οργάνωση CIGRE SEERC, έχει μέλη τις Εθνικές Επιτροπές της CIGRE χωρών που ανήκουν στον νότιο ανατολικό Ευρωπαϊκό χώρο (SEERC, South East European Regional Council). Το SEERC διοργανώνει ένα μεγάλο επιστημονικό συνέδριο τον Ιούνιο των ζυγών ετών σε κάποια πόλη της ευρύτερης περιοχής, όπως το επόμενο συνέδριο που θα γίνει στην Βιέννη της Αυστρίας από 16 έως 19 Ιουνίου 2020. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται επιστημονικές εκδηλώσεις προετοιμασίας των εκάστοτε  συνεδρίων, όπως η πρόσφατη συνάντηση που διοργανώθηκε με επιτυχία στην Αθήνα στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2020 με συμμετοχή 40 εκπροσώπων από 11 χώρες.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι συλλογικό μέλος της CIGRE και συμμετέχει ενεργά με επιστημονικές εργασίες και παρουσιάσεις των στελεχών του.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης