Επικαιρότητα

Στο 1,87% το επιτόκιο στο 15ετές ομόλογο που δημοπρατήθηκε σήμερα 28/1

Στο 1,87% το επιτόκιο στο 15ετές ομόλογο που δημοπρατήθηκε σήμερα 28/1

Το ελληνικό δημόσιο δημοπράτησε 15ετές ομόλογο λήξης 2035 με στόχο επιτόκιο 1,87% αντλώντας 2,5 δισεκ. ευρώ

Στο 1,87% - από εκτίμηση bankingnews 1,85% - θα διαμορφωθεί το επιτόκιο στο 15ετές ομόλογο που δημοπρατήθηκε σήμερα 28 Ιανουαρίου 2020, με τις προσφορές να ανέρχονται στα 18,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 7,5 φορές. 
Οι μεγάλες προσφορές δεν αποτελούν έκπληξη, σε ανάλογες δημοπρασίες σε Ιταλία και Ισπανία οι προσφορές είχαν φθάσει στα 55 με 56 δισεκ. ευρώ, άπαξ και οι επενδυτές αναζητούν υψηλά και σίγουρα όχι αρνητικά επιτόκια.
Ο ΟΔΔΗΧ είχε συμβούλους για την έκδοση την Barclays, BNP Paribas, Bank of America, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με στόχο να εκμεταλλευτεί την θετική συγκυρία από το ράλι των ομολόγων σε όλη την ευρωζώνη λόγω της στροφής των επενδυτών στα επενδυτικά καταφύγια εξαιτίας του φόβου για την επιδημία του Κοροναιού αλλά και λόγω της πολιτικής αναβάθμισης της Fitch... εξέδωσε 15ετές ομόλογο.
Η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ αποκλειστικά για να βοηθήσει την έκδοση 15ετούς ομολόγου.
Η Ελλάδα μετά το PSI+ είναι πρώτη φορά που βγαίνει στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032 που έχουν οριοθετηθεί τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Η έκδοση 15ετούς έχει ως στόχο να καταδείξει ότι οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα και είναι έτοιμοι να επενδύσουν στο ελληνικό χρέος που ξεπερνάει το δίχτυ προστασίας των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που λήγουν το 2032.
Αν και η έκδοση ομολόγου με λήξη το 2035 δεν καθιστά βιώσιμο το χρέος, ωστόσο η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την συγκυρία να δανειστεί με επιτόκια κάτω από 2% με τίτλο 15ετούς διάρκειας.
Η έκδοση 15ετούς ομολόγου θα είναι ένα ακόμη βήμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και αγορών ενώ θα προσμετρήσει θετικά και στους δανειστές.
Να σημειωθεί επίσης ότι
1)Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε ΒΒ μόλις δύο κλίμακες από την επενδυτική βαθμίδα η οποία θα καθυστερήσει, στην καλύτερη περίπτωση για το 2021
2)O ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89% ενώ στα 15χρόνια η Ελλάδα δανείζεται στο 1,87%.
Ο ESM συνεχίζει να δανείζει την Ελλάδα με φθηνότερα επιτόκια από ότι οι αγορές.
Τώρα αποδεικνύεται ότι τα δάνεια των θεσμών δόθηκαν με πολύ ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα.
3)Θα μειωθεί το χαρτοφυλάκιο των εντόκων γραμματίων, στόχος είναι να υποχωρήσουν στα 10 δισεκ. ήταν στο παρελθόν 15 δισεκ.
4)Κάποια στιγμή τον Μάρτιο η ΕΚΤ θα πάρει την απόφαση να απελευθερώσει τα όρια αγοράς ελληνικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το μεγάλο ράλι αλλά θα αγοράσουν ομόλογα για φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν μετά την απελευθέρωση 5-6 δισεκ. επιπλέον ομόλογα.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης