Ενέργεια

Εγκρίθηκε από τη Γερμανία το σχέδιο νόμου απανθρακοποίησης μέχρι το 2038

Εγκρίθηκε από τη Γερμανία το σχέδιο νόμου απανθρακοποίησης μέχρι το 2038

Ο υπουργός Οικονομικών, Olaf Schulz δήλωσε ότι η επέκταση του δικτύου και η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να σημειώσουν πρόοδο

Εγκρίθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση το σχέδιο νόμου για την απανθρακοποίησητων λιγνιτικών περιοχών στην Ανατολική Γερμανία, όπου και προβλέπεται μεταξύ άλλων η οριστική απόσυρση των μονάδων άνθρακα μέχρι το 2038, το αργότερο.

Όπως αναμεταδίδει το Platts, το πρώτο «κύμα» με ορίζοντα το 2022 επικεντρώνεται στο κρατίδιο Ρέινλαντ-Φαλζ, όπου φιλοξενείται η περιοχή εξόρυξης της RWE.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης λιθάνθρακα θα ανταγωνίζονται για την αποζημίωση κλεισίματος σε δύο δημοπρασίες, ένα αυτό το έτος και ένα το 2021.

Σε ένα δεύτερο κύμα έως το 2030, τα εργοστάσια λιθάνθρακα θα βρεθούν στο επίκεντρο, μέσω τεσσάρων επιπλέον πλειστηριασμών έως το 2023.

Μετά το 2027 δεν θα αποζημιωθούν τα λουκέτα στα εργοστάσια άνθρακα με το φυσικό αέριο να διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος μέχρι το 2030.

Ενώ η τελική έξοδος προβλέπεται σήμερα ως 2038, η αναθεώρηση θα μπορούσε να το οδηγήσει στο 2035.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών προσώπων

Επίσης, η απανθρακοποίηση περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα ακυρωθούν τα δικαιώματα εκπομπής άνθρακα που συνδέονται με το κλείσιμο της ΕΕ. ουπουργός ενέργειας και οικονομίας, Peter Altmaier χαιρέτησε τον νόμο ως έναν "οικονομικά λογικό και κοινωνικά ισορροπημένο" τρόπο για να τερματίσει τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα στη Γερμανία.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι: «Δημιουργούμε ευκαιρίες για ασφαλή και οικονομικά προσιτή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Βάση θα αποτελέσουν οι υψηλής αποδοτικότητας εγκαταστάσεις φυσικού αερίου για να επιτρέψουμε τη μετάβαση σε ενεργειακό εφοδιασμό με ουδέτερο κλίμα».

Ο υπουργός Οικονομικών, Olaf Schulz δήλωσε ότι η επέκταση του δικτύου και η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να σημειώσουν πρόοδο.

Τέλος, οι μονάδες άνθρακα και λιγνίτη κάλυψαν το 20% της γερμανικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2019, ήδη από το 40% το 2016, ενώ οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 18% μόνο κατά το τελευταίο έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης