Εξοικονόμηση

Στασινός-TEE: Πρακτικές προτάσεις άμεσης εφαρμογής για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια

Στασινός-TEE: Πρακτικές προτάσεις άμεσης εφαρμογής για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι οι μηχανικοί και το Επιμελητήριο είναι δίπλα στην κυβέρνηση και την Πολιτεία

Πρακτικές προτάσεις άμεσης εφαρμογής για τα προβλήματα που εμποδίζουν την προώθηση πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια έκανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μιλώντας στην ημερίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών. Ο Γιώργος Στασινός ανέφερε τη σημασία της επίτευξης των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από τον κτιριακό τομέα αλλά σημείωσε πως με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι ανέφικτο να επιτευχθούν.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι οι μηχανικοί και το Επιμελητήριο είναι δίπλα στην κυβέρνηση και την Πολιτεία προκειμένου να καταφέρουμε να ανακαινίσουμε το κτιριακό απόθεμα της χώρας, να προχωρήσουμε στην ανέγερση κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και να κινητοποιήσουμε τους πόρους. Αλλά αυτό προϋποθέτει αλλαγές και προσαρμογές που έχουν αργήσει.

Τα βασικά σημεία των απόψεων και των προτάσεων του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, που κατέθεσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας έχουν ως εξής:

Η εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα είναι βασική και ταυτόχρονα τεράστια πρόκληση αλλά και ευκαιρία για τη χώρα. Διότι η ψύξη και η θέρμανση αλλά και όλη κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια συμβάλει καθοριστικά στις εκπομπές αερίων των θερμοκηπίου. Και αυτό, αν δεν αλλάξουμε, θα χειροτερεύει όσο μεγαλώνουν τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε τις σωστές επιλογές.

Η Πολιτεία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους. Αλλά οι στόχοι αυτοί, με τη σημερινή κατάσταση, τις επιλογές που έχουν γίνει, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και την κατάσταση που επικρατεί, είναι πρακτικά ανέφικτοι. Δεν θα γίνει τίποτε παραπάνω, αν δεν αλλάξουμε συγκεκριμένα πράγματα.
Δεν κάνω κριτική, παρατηρώ την πραγματικότητα. Και το ΤΕΕ έχει ως στόχο να συμβάλει και να βοηθά την Πολιτεία. Μακριά λοιπόν από θεωρητικές συζητήσεις και αναλύσεις, τα πραγματικά άμεσα προβλήματα και ορισμένες πρακτικές λύσεις που υπάρχουν – ή προτάσεις, αν προτιμάτε, είναι:

Δείτε επίσης