Πετρέλαιο

Συνάντηση Putin και Lukashenko την Παρασκευή 7/2 για την τροφοδοσία της Λευκορωσίας με πετρέλαιο

tags :
Συνάντηση Putin και Lukashenko  την Παρασκευή 7/2  για την τροφοδοσία της Λευκορωσίας με πετρέλαιο

Η  Ρωσία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο φορολογεί τη βιομηχανία πετρελαίου και οι αλλαγές αυτές, με τη σειρά τους, πλήττουν τον προϋπολογισμό της Λευκορωσίας


Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, Vladimir Putin και Alexander Lukashenko, θα συναντηθούν την Παρασκευή, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, καθώς η διακοπή της ροής πετρελαίου για δεύτερο μήνα αναγκάζει το Μινσκ να αναζητήσει αργό  από άλλες χώρες ακόμα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Λευκορωσία, ένα πρώην σοβιετικό κράτος ανάμεσα στη Ρωσία και τα κράτη του ΝΑΤΟ, αποτελεί μια σημαντική εξαγωγική διαδρομή για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μόσχας στην Ευρώπη. Ο Putin θέλει να κρατήσει το Μινσκ στην τροχιά του και ο Lukashenko έλαβε για χρόνια χρήματα και δάνεια σε αντάλλαγμα.
Για τη Ρωσία, η υποστήριξη του Μινσκ κοστίζει μερικά δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, γι 'αυτό άρχισε να αλλάζει σταδιακά  πρακτική, και ιδίως τον τρόπο με τον οποίο φορολογεί τη βιομηχανία πετρελαίου. Οι αλλαγές, με τη σειρά τους, πλήττουν τον προϋπολογισμό της Λευκορωσίας.
Με τις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας που πλησιάζουν το τρέχον έτος, ο Lukashenko αρνήθηκε να υπογράψει νέα συμφωνία πετρελαίου με τη Ρωσία. Από τις 1 Ιανουαρίου, η Μόσχα έχει σχεδόν σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου στη Λευκορωσία. Οι εξαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη είναι μέχρι στιγμής σταθερές.
Η Ρωσία εν μέρει συνέχισε τις ροές της προς τη Λευκορωσία στις 4 Ιανουαρίου χάρη στις προμήθειες από τον όμιλο Safmar του Mikhail Gutseriyev. Δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα από άλλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες για την προμήθεια πετρελαίου στη Λευκορωσία μέσω αγωγών αυτό το μήνα.
Βιομηχανικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Russneft και η Neftisa του ομίλου Safmar θα είναι ο μοναδικός ρώσος προμηθευτής πετρελαίου στη χώρα αυτό το μήνα.
Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι περίπου 400.000 τόνοι ρωσικού πετρελαίου Ουραλίων μεταφέρθηκαν στη Λευκορωσία μέσω αγωγών τον Ιανουάριο.
Η Safmar έχει ποσόστωση για περαιτέρω προμήθειες αγωγών κατά το πρώτο τρίμηνο των 250.000 τόνων, οι οποίες θα μπορούσαν να συμπληρωθούν από άλλους 100.000 τόνους, δήλωσαν οι traders. Οι όγκοι αυτοί θα μπορούσαν να διατεθούν αυτό το μήνα, σύμφωνα με πηγές.
Οι Russneft και Neftisa επίσης εφοδίαζαν με πετρέλαιο τη Λευκορωσία, αποστέλωντας 100.000 τόνους τον Ιανουάριο. Το σχέδιο για τον Φεβρουάριο ήταν το ίδιο, ανέφεραν οι πηγές
Αυτό δεν επαρκεί για να τροφοδοτήσει τα δύο βασικά διυλιστήρια στη Λευκορωσία, τα οποία συνήθως επεξεργάζονται συνολικά περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου μηνιαίως. Το 2019, η Ρωσία προσέφερε 18 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου στη Λευκορωσία.
Μέσα από τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Μινσκ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mike Pompeo επισκέφθηκε την Λευκορωσία την περασμένη εβδομάδα, προσφέροντας «να παραδώσει το 100% του πετρελαίου ... σε ανταγωνιστικές τιμές». Η Λευκορωσία εξετάζει επίσης την αγορά πετρελαίου από ορισμένες χώρες του Κόλπου.
Η Λευκορωσία αναζητά επίσης εφοδιασμό με πετρέλαιο από το Καζακστάν και έχει οργανώσει την εισαγωγή 86.000 τόνων αργού από τον τομέα του Johan Sverdrup της Νορβηγίας μέσω της Klaipeda της Λιθουανίας.
Η λευκορωσική κρατική επιχείρηση πετρελαίου Belneftekhim ετοιμάζεται να στείλει αντιπροσωπεία στο Καζακστάν για πετρελαϊκές συνομιλίες. Ωστόσο, το Καζακστάν αντιμετωπίζει την εξάπλωση του μολυσμένου πετρελαίου, μειώνοντας τις εξαγωγές προς την Κίνα και περιορίζοντας επίσης τον εφοδιασμό των διυλιστηρίων.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης