Ηλεκτρισμός

Εκπομπές ίσες με της Γερμανίας θα εξοικονομούσε το Target Model στην Κίνα

Εκπομπές ίσες με της Γερμανίας θα εξοικονομούσε το Target Model στην Κίνα

H Κομισιόν προσανατολίζεται σε αναθεώρηση του σχήματος εμπορίας ρύπων, για την περαιτέρω άνοδο της τιμής των δικαιωμάτων

Τον ρόλο που θα παίξει το Target Model στην πολύ πιο αποδοτική χρήση των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών πηγών στη «Γηραιά Ήπειρο», με τη δημιουργία μίας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αναδεικνύει πρόσφατη ανάλυση που διεξήγαγε η Κομισιόν για την επίπτωση που θα είχε στην Κίνα η εφαρμογή του Target Model.

Αυτή τη στιγμή, στην Κίνα κάθε επιμέρους επαρχία διαχειρίζεται το ηλεκτρικό της σύστημα περίπου αυτόνομα, με την ενεργειακή της παραγωγή να αξιοποιείται κυρίως για την κάλυψη της τοπικής κατανάλωσης. Αντίθετα, σύμφωνα με την ανάλυση, αν εφαρμοζόταν το Target Model στο σύνολο της χώρας, επιτρέποντας έτσι την απρόσκοπτη ανταλλαγή ενέργειας ανάμεσα στις επαρχίες, τότε σε ετήσια βάση η Κίνα θα εξοικονομούσε ίση ποσότητα ρύπων με τις εκπομπές όλης της Γερμανίας.

Χάρις στους δύο βασικούς πυλώνες του Target Model, δηλαδή την αναδιάρθρωση των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα κράτη-μέλη ώστε να αποκτήσουν την ίδια δομή, αλλά και τη μέγιστη χρήση των διασυνδέσεων, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή το έλλειμμα που μπορεί να προκύψει προσωρινά σε μία χώρα να αντισταθμίζεται από το πλεόνασμα μιας άλλης χώρας με όρους αγοράς.

Με αυτό τον τρόπο, θα αντιμετωπιστεί σε πιο αποτελεσματικό βαθμό η στοχαστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ θα αποφεύγονται μη αποδοτικές λύσεις για την κάλυψη αιχμών φορτίου. Δύο πλεονεκτήματα που θα οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών ρύπων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, αλλά και σε ανταγωνιστικότερες τιμές ενέργειας.

Σκέψεις για άνοδο της τιμής των ρύπων

Πριν από την έναρξη εφαρμογής του Target Model, το σχήμα εμπορίας δικαιωμάτων CO2 που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. εδώ και 15 χρόνια, έχει παίξει σημαντικό ρόλο ώστε το ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα κάθε κράτους-μέλους να μετατοπιστεί σε πιο «φιλικές» προς το περιβάλλον ενεργειακές πηγές. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε στο συνέδριο Athens Energy Dialogues το μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Νεκταρία Καρακατσάνη, οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στην αναθεώρηση της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας, ώστε να ενισχυθεί έτι περαιτέρω η τιμή των δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την κ. Καρακατσάνη, οι σκέψεις για αναθεώρηση πηγάζουν από την πρόθεση να δοθούν ακόμη πιο σαφή οικονομικά «σήματα», για την προτεραιότητα των λιγότερο ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Μία εξέλιξη που θα έδινε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις «πράσινες» ενεργειακές επενδύσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, ακόμη και με το υφιστάμενο ενεργειακό μίγμα της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται μόλις για το 11% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων. Μάλιστα, με το σύνολο των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων που έχουν τεθεί σε τεθεί σε εφαρμογή, το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί στο 5% το 2030.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης