Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σε καλό δρόμο η απολιγνιτοποίηση στην Ευρώπη - Μείωση της καύσης άνθρακα κατά 24% το 2019

Σε καλό δρόμο η απολιγνιτοποίηση στην Ευρώπη - Μείωση της καύσης άνθρακα κατά 24% το 2019

Αυτή τη στιγμή, 15 χώρες της ΕΕ έχουν ορίσει ημερομηνίες λήξης για εγκαταστάσεις άνθρακα

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η απολιγνιτοποίηση στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες της «Agora Energiewende και Sandbag».

Ειδικότερα, η ΕΕ αποσυνδέεται από τον άνθρακα ταχύτερα από το αναμενόμενο ενώ η παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμες τεχνολογίες σηματοδοτεί υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές CO2 του ευρωπαϊκού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας να υποχωρούν κατά 12% το 2019.

«Η κατάρρευση του άνθρακα το 2019 υπερέβη όλες τις προσδοκίες. Η μείωση των εκπομπών από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ακόμη μεγαλύτερη από ό, τι κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2009 και η ταχύτερη από το 1990 τουλάχιστον» αναφέρει χαρακτηριστικά στην EL PAÍS ο Dave Jones, αναλυτής της Sandbag.

Μάλιστα, η καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ μειώθηκε κατά 24% το 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ταυτόχρονα, οι ΑΠΕ παρείχαν το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ και για πρώτη φορά η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο και τον ήλιο ξεπέρασε αυτό που προήλθε από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Ενεργειακή μετάβαση

Ο Jones εξηγεί ότι η μετάβαση στην ενέργεια ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και ότι ήδη από το 2018 η παραγωγή με άνθρακα είχε μειωθεί κατά 30% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2012. Ωστόσο, μιλάμε για μαραθώνιο και όχι για αγώνα 100 μέτρων.

Η ηλεκτρική ενέργεια που σταμάτησε την παραγωγή θερμικού άνθρακα το 2019 στην ΕΕ παράγεται σχεδόν 50% από τεχνολογίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας αφενός και από εγκαταστάσεις φυσικού αερίου από την άλλη. Οι μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο χρησιμοποιούν επίσης ορυκτά καύσιμα, αλλά εκπέμπουν περίπου τις μισές εκπομπές CO2 για να παράγουν την ίδια ηλεκτρική ενέργεια με τον άνθρακα.

Θα συνεχιστεί η μείωση της χρήσης άνθρακα

Η πρόβλεψη των συγκεκριμένων αναλυτών μέχρι το 2020 είναι ότι η μείωση της χρήσης του άνθρακα θα συνεχιστεί. Αυτή τη στιγμή, 15 χώρες της ΕΕ έχουν ορίσει ημερομηνίες λήξης για εγκαταστάσεις άνθρακα. Η Γαλλία, για παράδειγμα, έχει καθιερώσει το 2022. Η Γερμανία, ωστόσο, σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση αυτού του καυσίμου μέχρι το 2038.

Ωστόσο, στην Ισπανία, η εκτελεστική εξουσία είναι απρόθυμη να δώσει μια ακρινή ημερομηνία λήξης, παρά το γεγονός ότι ο άνθρακας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (πέρυσι οι εν λόγω σταθμοί παρήγαγαν μόλις το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας). Ο Jones εξηγεί ότι η Ισπανία είναι ένα από τα ευρωπαϊκά κράτη που πρωταγωνίστησε στην κατάρρευση του άνθρακα το 2019 και ότι, επιπλέον, ήταν η χώρα στην οποία εγκαταστάθηκε περισσότερη ηλιακή ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης