Περιβάλλον

Οι καταστροφικές πυρκαγιές απελευθέρωσαν δισεκατομμύρια τόνους CO2 το 2019

Οι καταστροφικές πυρκαγιές απελευθέρωσαν δισεκατομμύρια τόνους CO2 το 2019
Οι πυρκαγιές του περασμένου έτους στον Αμαζόνιο, στην Ινδονησία και στον Αρκτικό Κύκλο προκάλεσαν μια παγκόσμια συζήτηση για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες της αλλαγής του κλίματος. Έτσι, με το σοκ συναίσθημα, καθώς ξεκίνησε το 2020, ο κόσμος στράφηκε τις εικόνες των καταστροφικών πυρκαγιών της Αυστραλίας.
Αυτές οι τεράστιες φλόγες δεν κατέστρεψαν μόνο τα ιθαγενή δάση και τα ευπαθή είδη ζώων αλλά απελευθέρωσαν επίσης δισεκατομμύρια τόνους αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, ενδεχομένως επιταχύνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη και οδηγώντας σε ακόμα περισσότερες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις δασικές πυρκαγιές το 2019 ήταν υψηλές σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους. Αυξήθηκαν πέρυσι κατά 26%, σε 7,8 δισ. τόνους, το υψηλότερο από το 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις παγκόσμιες πυρκαγιές (GFED). Αλλά συνολικά έχουν μειωθεί από τις αρχές του αιώνα.

Ενώ οι εκπομπές από πυρκαγιές έχουν μειωθεί, οι συνολικές εκπομπές που παράγονται από τον άνθρωπο αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα. Οι πυρκαγιές ήταν υπεύθυνες για το ένα πέμπτο των 36,8 δισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα που απελευθερώθηκαν πέρυσι από την καύση ορυκτών καυσίμων, από περίπου το ένα τέταρτο στις αρχές του αιώνα.

Οι εκπομπές από τις πυρκαγιές αυξήθηκαν το περασμένο έτος από τα επίπεδα 2018 και 2017 ", αλλά ήταν ακόμα αρκετά μέτριο έτος", λέει ο Mark Parrington, επιστήμονας στον Copernicus. "Αυτό που φαινόταν να ξεχωρίζει ήταν η ασυνήθιστη πυρκαγιά σε μέρη όπου δεν αναμενόταν αναγκαστικά να βλέπουμε φωτιά ή τόση φωτιά".
Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες πυρκαγιές. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν η άνοδος του περασμένου έτους είναι ένα μοναδικό αποτέλεσμα ή η αρχή μιας νέας τάσης.

www.worldenenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης