Τελευταία Νέα

Eurostat: Στο 30% το 2018 η διείσδυση των ΑΠΕ σε θέρμανση-ψύξη στην Ελλάδα

Eurostat: Στο 30% το 2018 η διείσδυση των ΑΠΕ σε θέρμανση-ψύξη στην Ελλάδα
Η χώρα μας κατατάχθηκε στη 13η θέση, ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., με την επίδοσή της να ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (21%)
Ποσοστό 30% κάλυψαν οι ΑΠΕ το 2018 τις εγχώριες ανάγκες σε ψύξη-θέρμανση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Η επίδοση αυτή κατατάσσει τη χώρα μας στη 13η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. (με δεδομένο ότι η Βρετανία αποχώρησε από τις 31 Ιανουαρίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, η διείσδυση των ΑΠΕ άγγιξε το 21%, ένα ποσοστό που αυξάνεται συνεχώς από το 2004, όταν και ξεκίνησαν να συγκεντρώνεται τα σχετικά στατιστικά στοιχεία. Έτσι, με δεδομένο ότι τότε άγγιζε το 12%, πλέον έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Η χώρα με την καλύτερη επίδοση ήταν η Σουηδία, όπου το μερίδιο των ΑΠΕ κάλυψε σχεδόν τα 2/3 (65%) των αναγκών σε ψύξη-θέρμανση. Η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ξεπέρασε το 50% και στη Λιθουανία (56%), τη Φινλανδία (55%), και την Εσθονία.

Στον αντίποδα, στις χαμηλότερες θέσεις βρέθηκαν η Ιρλανδία και η Ολλανδία (6%), το Βέλγιο (8%) και το Λουξεμβούργο (9%).

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο μερίδιο των ΑΠΕ περιλαμβάνονται και οι τηλεθερμάνσεις από ηλεκτροπαραγωγικές μονάδων ορυκτών καυσίμων, όπως για παράδειγμα τα συστήματα στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη που τροφοδοτούνται από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Επίσης, συνυπολογίζεται η θερμότητα που «μεταφέρεται» στους εσωτερικούς χώρους από το περιβάλλον (αέρα, νερό, υπέδαφος), με την οποία λειτουργούν τόσο οι αντλίες θερμότητας, όσο και τα κλιματιστικά.

Heating and cooling renewable sourceswww.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης