Συμφωνία πώλησης φωτοβολταϊκών πάρκων 47 MW από τη Mytilineos στη Motor Oil έναντι 45,8 εκατ. ευρώ - Η σημασία του deal

tags :
Συμφωνία πώλησης φωτοβολταϊκών πάρκων 47 MW από τη Mytilineos στη Motor Oil έναντι 45,8 εκατ. ευρώ - Η σημασία του deal
Τα έργα υπάγονταν στην METKA-EGN της MYTILINEOS και αποτελούν deal σημαντικό για την Motor Oil, που μπαίνει στις ΑΠΕ
Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση χαρτοφυλακίου εν λειτουργία Φωτοβολταϊκών Πάρκων συνολικής δυναμικότητας 47 MW ευρισκόμενων στη Βόρεια και Κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα έναντι τιμήματος Ευρώ 45,8 εκατ.
Η  συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω της TEFORTO HOLDINGS LIMITED, η οποία απέκτησε τις μετοχές των εταιριών RADIANT SOLAR HOLDINGS LTD και GREENSOL HOLDINGS LTD οι οποίες αποτελούσαν συμμετοχές της METKA-EGN LTD θυγατρικής της MYTILINEOS.

H σημασία του mega deal είναι πολλαπλή.
Η Motor Oil ξεκινά την υλοποίηση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών, που δείχνει ότι υιοθετεί μια ιδιαίτερα οξυδερκή στρατηγική για να διευρύνει την δραστηριοτητά της από τον τομέα του διυλιστηρίου.
Η METKA EGN  υλοποιεί το πρώτο μεγάλο κερδοφόρο deal με σημαντικά περιθώρια κέρδους με έναν κολοσσό της ελληνικής ενεργειακής βιομηχανίας.

Η παραπάνω κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική του Ομίλου Motor Oil για περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος πραγματοποίησε την είσοδό του στον κλάδο των ΑΠΕ τον Οκτώβριο του 2019, μέσω της 100% θυγατρικής του Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου, με έδρα στην Κύπρο. Τότε η Teforto Holdings Limited, 100% θυγατρική της Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου, εξαγόρασε το 85% του μετοχικού κεφαλαίου της Στεφανέρ Ενεργειακή. Η τελευταία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2014 και διαθέτει τρεις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για ισάριθμα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 9,4 MW, τα οποία θα αναλάμβανε να υλοποιήσει μετά τη συναλλαγή. Το κόστος ανάπτυξης των πάρκων εκτιμάται σε 12 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την εξαγορά των φωτοβολταϊκών πάρκων, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Mytilineos, τα έργα υπάγονταν στο νεοσύστατο Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της METKA-EGN, ενώ τέθηκαν σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2019, με εξασφαλισμένες τιμές βάσει 20ετούς σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με τον Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). Ο Τομέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας RSD της MYTILINEOS διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ήδη εσωτερικά εγκεκριμένων φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος περίπου 540MW σε αγορές όπως Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Κύπρος, Ν. Κορέα, Μεξικό, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση τουλάχιστον 1500 MW φωτοβολταικών πάρκων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo αυτής ακριβώς της στρατηγικής του τομέα RSD της MYTILINEOS η οποία βασίζεται στην πολυετή εμπειρία της θυγατρικής της, ΜΕΤΚΑ-EGN, στην ανάπτυξη και κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων σε διεθνές επίπεδο, έχοντας ολοκληρώσει ήδη περισσότερα από 1,2GW φωτοβολταϊκών έργων και 200MW έργων αποθήκευσης ενέργειας και στις 5 ηπείρους.

«Η ενσωμάτωση της METKA-EGN ως Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας της MYTILINEOS, αποσκοπεί στο να συνδυάσει την τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία της με το ισχυρό πιστωτικό προφίλ και την εμπειρία της MYTILINEOS στην λειτουργία των ενεργειακών αγορών καθώς και στη φιλοσοφία της τελευταίας στη διαχείριση του ρίσκου ώστε να εξασφαλίζεται η επιτυχής υλοποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου “Build, Operate & Transfer” (BOT)», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης