Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Οι διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και νησιών Βόρειου Αιγαίου παίρνουν τη «σκυτάλη» από την Κρήτη

tags :
Οι διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και νησιών Βόρειου Αιγαίου παίρνουν τη «σκυτάλη» από την Κρήτη
Τα δύο έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2,41 δισ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030
Τη «σκυτάλη» από την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Αττική, η οποία πρόκειται να συμβασιοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2020, θα πάρουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, μέσω των οποίων θα ολοκληρωθεί η άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» όλων των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Αν και πληροφορίες φέρουν να βρίσκεται υπό εξέταση το ενδεχόμενο σύστασης κοινής θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ με την Αριάδνη Interconnection, το οποίο θα αναλάβει την εξεύρεση χρηματοδότησης και κατασκευής τους, το σενάριο αυτό διαψεύδεται από το περιβάλλον του Διαχειριστή. Έτσι κι αλλιώς, και τα δύο πρότζεκτ βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο σχεδιασμού, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να μην έχει οριστικοποιηθεί καμία από τις «φόρμουλες» που μελετώνται για την υλοποίησή τους.

Όπως είναι γνωστό, η διασύνδεση των νησιών του Βόρειου Αιγαίου εντάχθηκε για πρώτη φορά στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για τα έτη 2021-2030, ενώ έχει προϋπολογισμό 935 εκατ. ευρώ. Το έργο προωθείται παράλληλα με τη διασύνδεσης των Δωδεκανήσων, προϋπολογισμού 1,477 δισ. ευρώ.

Η διασύνδεση των Δωδεκανήσων θα πραγματοποιηθεί μέσω της σύνδεσης της Κω με την Αττική, μέσω δύο καλωδίων συνεχούς ρεύματος. Μέσω της Κω, και της πόντισης καλωδίων εναλλασσομένου ρεύματος 150kV, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ηπειρωτικό δίκτυο και τα υπόλοιπα νησιά. Το πρότζεκτ θα ολοκληρωθεί το 2027.

Σε τρεις φάσεις η ένταξη των νησιών Β. Αιγαίου

Με τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, από την άλλη πλευρά, προβλέπεται η ένταξη στο ηπειρωτικό σύστημα των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων της Λήμνου, της Λέσβου, της Χίου (Ψαρών), της Σάμου (Φούρνων - Θύμαινας), αλλά και της Σκύρου. Με βάση το ΔΠΑ για τα έτη 2021-2030, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση, το έργο θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις και θα «τρέξει» παράλληλα με την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, προϋπολογισμού 1,477 δισ. ευρώ, την οποία ο Διαχειριστής είχε εντάξει στο προηγούμενο Πρόγραμμα Ανάπτυξης (2020-2029).

Έτσι, κατά την πρώτη φάση, που θα ολοκληρωθεί το 2027, θα υλοποιηθούν οι διασυνδέσεις ΚΥΤ Κορίνθου-Κω, Κω-Ρόδου, ΚΥΤ Ν. Σάντας-Λήμνου, Λήμνου-Λέσβου, ενώ με χρονικό ορίζοντα το επόμενο έτος θα αποπερατωθούν οι διασυνδέσεις ΚΥΤ Αλιβερίου-Σκύρου, Λέσβου-Χίου, Κω-Σάμου και Ρόδου-Καρπάθου. Η ένταξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων στο ηπειρωτικό σύστημα θα ολοκληρωθεί πλήρως το 2030, με τις διασυνδέσεις Λέσβου-Σκύρου και Χίου-Σάμου, οι οποίες θα κλείσουν τους διασυνδετικούς βρόχους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης