Ενέργεια

Τίτλοι τέλους για τις μονάδες άνθρακα στην Πολωνία;- Αναστέλλεται η χρηματοδότηση του Ostroleka

Τίτλοι τέλους για τις μονάδες άνθρακα στην Πολωνία;- Αναστέλλεται η χρηματοδότηση του Ostroleka
Η μονάδα Jaworzno των 910 μεγαβάτ θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος νέος σταθμός άνθρακα της Πολωνίας
Το τελευταίο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της Πολωνίας πρόκειται να κατασκευαστεί πολύ νωρίτερα από ό, τι προβλέπεται.
Η χώρα, η οποία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, είναι πιθανό να σταματήσει το αμφιλεγόμενο έργο Ostroleka ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω των αυστηρότερων κλιματικών πολιτικών σύμφωνα με το Bloomberg.
Αυτό αφήνει το εργοστάσιο Jaworzno των 910 μεγαβάτ, που πρόκειται να ολοκληρωθεί αργότερα φέτος, να πάρει τον τίτλο του τελευταίου νέου σταθμού άνθρακα της Πολωνίας.
Η απόφαση την Πέμπτη να αναστείλει τη χρηματοδότηση για τo Ostroleka έρχεται καθώς η Πολωνία διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα μερίδιο από ένα πρόγραμμα 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ( για τη χρηματοδότηση της κίνησης για την κλιματική ουδετερότητα.
Το έργο των 1.000 μεγαβάτ είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2023.

Poland1

Η μεγαλύτερη ανατολική οικονομία της ΕΕ αναβίωσε το έργο Ostroleka πριν από τέσσερα χρόνια. Με την πάροδο των ετών, οι επενδύσεις στο εργοστάσιο έγιναν λιγότερο εφικτές για τις κρατικές ελεγχόμενες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στις οποίες ανατέθηκε, την Enea SA και την Energa SA, καθώς το κόστος της ρύπανσης αυξήθηκε και οι τράπεζες έγιναν όλο και πιο επιφυλακτικές στα έργα ορυκτών καυσίμων.
Η Enea και η Energa έχουν ξοδέψει περίπου ένα 250 εκατ. δολάρια στο Ostroleka υπό τηνπίεση της κυβέρνησης για να το ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό.
Αν αποφασίσουν να το εγκαταλείψουν εντελώς ή να το αντικαταστήσουν με εργοστάσιο που λειτουργεί με φυσικό αέριο, θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω έξοδα στις συνομιλίες με τη General Electric Co. και άλλους κατασκευαστές σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης του συμβολαίου.
Η απόφαση επικροτήθηκε από ομάδες περιβαλλοντικών ακτιβιστών όπως η ClientEarth, η οποία αγωνίζεται στα δικαστήρια για να αναστείλει το έργο.
"Αυτός είναι ο κίνδυνος μετάβασης σε δράση", δήλωσε ο Marcin Stoczkiewicz, επικεφαλής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της ClientEarth.
Poland2


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης