Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πορτογαλία: Η πετρελαϊκή εταιρία Galp επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Πορτογαλία: Η πετρελαϊκή εταιρία Galp επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Το 40% της κεφαλαιακής δαπάνης θα κατευθυνθεί για τη μετάβαση στην ενέργεια
Η πορτογαλική πετρελαϊκή εταιρεία Galp Energia ανακοίνωσε την Τρίτη 18/2/2020 ότι θα ξεκινήσει τις πράσινες επιχειρήσεις της εγκαθιστώντας ανανεώσιμη ενεργειακή ισχύ 10 gigawatts κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, αρκετή για να τροφοδοτήσει εκατομμύρια σπίτια.
Η Galp, η οποία αγόρασε τον περασμένο μήνα έργα ηλιακής ενέργειας από την ισπανική ACS για 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ελπίζει να εγκαταστήσει 3,3 gigawatts ηλιακής ενέργειας στην Πορτογαλία και την Ισπανία μόνο μέχρι το 2023, δημιουργώντας πάνω από το 10% στις αποδόσει ςτων μετοχών.
Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων αγωνίζονται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των επενδυτών για περισσότερο αειφόρα επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις κλιματικές αλλαγές αυξάνεται.
Η Galp θεωρεί ότι είναι κατάλληλη για να «οικοδομήσει μια ανταγωνιστική επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» από τη θέση της στην Ιβηρική χερσόνησο με τις 1.800 ηλιακές ώρες ετησίως.
Από το τρέχον έτος, ανέφερε ότι πάνω από το 40% των κεφαλαιουχικών δαπανών της, μεταξύ 1 και 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα δαπανηθεί για τη μετάβαση στην ενέργεια, η οποία περιλαμβάνει έργα ανανεώσιμης ενέργειας και φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη.
Η Galp είναι ο μεγαλύτερος όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Πορτογαλία, όπου διανέμει αέριο και πωλεί βενζίνη.

Διυλιστήριο πετρελαίου της Galp προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω των αναπτυξιακών προοπτικών της στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε έργα στην Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη και τη Βραζιλία, όπου η κινεζική Sinopec της Κίνας διαθέτει το 30% του ενεργητικού της.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ανταγωνίζεται μεγάλες εταιρείες όπως η Royal Dutch Shell, η BP, η Total και η Exxon.
Η BP έθεσε την περασμένη εβδομάδα έναν από τους πιο φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών, αν και ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες την κατηγόρησαν για greenwash καθώς δεν έδωσε αρκετές λεπτομέρειες για το πώς θα επιτύχει τους στόχους της.
Η Galp ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι το προσαρμοσμένο καθαρό κέρδος αυξήθηκε κατά 44% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018, ενισχυμένο από την έρευνα και παραγωγή πετρελαίου, παρά την πτώση των τιμών κατά 8%.
Ωστόσο, το προσαρμοσμένο καθαρό κέρδος του στο σύνολο του 2019 μειώθηκε κατά 21% σε 560 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ως αποτέλεσμα των ασθενέστερων περιθωρίων διύλισης.
Η εταιρεία πετρελαίου ανακοίνωσε κέρδη πριν από τους τόκους, τους φόρους, τις αποσβέσεις και τις αποσβέσεις ύψους 653 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2019, άλμα 32% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018.
Πρόσθεσε ότι η «πορεία ανάπτυξης» θα οδηγήσει τις ταμειακές της ροές από λειτουργικές δραστηριότητες (CFFO) να ξεπεράσουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2025 και μετά έναντι 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019, ενώ η ανάντη CFFO αναμένεται να υπερβεί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι μετοχές της Galp υποχώρησαν μετά τα αποτελέσματα της Τρίτης και κατά 1036 GMT, ήταν περίπου 1% χαμηλότερες, υποβαθμίζοντας τα κέρδη της προηγούμενης περιόδου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης