Αναλύσεις

Η κερδοφορία του CCGT σταθμός στον μετασχηματισμό της Μυτιληναίος για την Wood – Χωρίς αναφορά η προοπτική της ΜΕΤΚΑ EGN

Η κερδοφορία του CCGT σταθμός στον μετασχηματισμό της Μυτιληναίος για την Wood – Χωρίς αναφορά η προοπτική της ΜΕΤΚΑ EGN
Tα ρίσκα και οι προοπτικές από την ανάπυξη του ενεργειακού τομέα στην συμβολή της κερδοφορίας
Μια σαφέστατα διεξοδικότερη ανάλυση για την μέλλον της Μυτιληναίος σε σχέση με τις προηγούμενες κάνει η Wood η οποία και για πρώτη φορά προσδιορίζει την αναβάθμιση της κερδοφορίας από τον ενεργειακό κλάδο.
Και σημειώνει ότι το 2022 με την λειτουργία του CCGT της νέας μονάδας φυσικού αερίου το Ebitda του ενεργειακού κλάδου θα ενισχυθεί κατά 70 εκατ ευρώ ανερχόμενο σε 179 εκατ ευρώ με αποτέλεσμα ο ενεργειακός κλάδος να συμβάλει στο 47% της κερδοφορίας, έναντι 30% που είναι σήμερα.
Αυτό θα διασφαλίζει μια κερδοφορία η οποία θα είναι αυξημένη κατά 20-22% έναντι της σημερινής και θα προφυλάσσει τα αποτελέσματα από την διακυμανσιμότητα της τιμής του αλουμινίου.
Η κερδοφορία του κλάδου του αλουμινίου αναμένεται για το 2020 μειωμένη στα 129 εκατ ευρώ στο -29% αν και η ανάλυση δεν λαμβάνει υπόψη της τις εκπλήξεις που μπορεί να υπάρξουν σε σχέση με την αλουμίνα, καθώς όπως κατέγραψε το WEN από ανάλυση της Goldman υπάρχει σαφώς έλλειμμα στην κινέζικη παραγωγή.
Παράλληλα όμως αναφέρει ότι το κόστος για το αλουμίνιο θα υποχωρήσει λόγω της πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου και θα είναι χαμηλότερα από τα 1500 δολ/τόνο για το αλουμίνιο και χαμηλότερα από 210 δολ/τόνο για την αλουμίνα.
Το EPC χωρίς την METKA EGN

Υπάρχει και το ρίσκο της Λιβυής για το τμήμα του EPC όσον αφορά την καθυστέρηση.
Όμως δεν υπάρχει αναφορά στην METKA EGN, η οποία όχι μόνο ολοκλήρωσε ένα σημαντικό πρώτο deal με πολύ υψηλό περιθώριο κέρδους, αλλά και το αντίστοιχο μήνυμα της μεγάλης εξαγοράς των ΕΛΠΕ για φωτοβολταϊκά πάρκα παραπέμπει σε αυτήν ακριβώς τη νέα δραστηριότητα που αναπτύσσει η Μυτιληναίος παγκοσμίως.
Είναι εύλογο επειδή ο ενεργειακός κλάδος είναι ταχύτατα εξελισσόμενος να μην μπορούν οι τυπικοί αναλυτές χρηματιστηριακών να τον παρακολουθήσουν, θα πρέπει όμως να σημειωθεί η πρόβλεψη κερδοφορίας που δίνει η ανάλυση της Wood του έμπειρου Αλ. Μπουλουγούρη που μιλά για κέρδη καθαρά 189 εκατ ευρώ χάρις την συμμετοχή του CCGT και διατηρώντας χαμηλά τις προβλέψεις για το Αλουμίνιο.
Τούτου δοθέντος με βάση τις προβλέψεις αυτές η Μυτιληναίος διαπραγματεύεται στις τρέχουσες τιμές στο 7 P/E και 5 EV/EBITDA to 2022. Για φέτος τα αντίστοιχα είναι P/E 10,2 και EV/EBITDA 6,5.
Συμπερασματικά συντηριτικοί επενδυτές θορυβημένοι από το Coronavirus έσπευσαν να πουλήσουν την μετοχή της Μυτιληναίος από την αρχή του έτους ανησυχώντας για την πορεία του αλουμινίου.
Όμως αφενός τα συγκεκριμένα όρια ρίσκου και αφετέρου οι ισχυρές προοπτικές διαμέσου ανάπτυξης εις διπλούν (CCGT, METKA EGN) του ευρύτερου ενεργειακού τμήματος δημιουργούν επίπεδο ισχυρού ενδιαφέροντος για τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης