Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Η πράσινη στροφή και η ανάγκη της χώρας μας για την δική μας TESLA

Π.Μπουσμπουρέλης: Η πράσινη στροφή και η ανάγκη της χώρας μας για την δική μας TESLA
Η επιτυχία στην παραγωγική καινοτομία μπορεί να γίνει καταλύτης - Το νέο ζητούμενο
Επιταχύνεται η στροφή στην πράσινη ενέργεια με καταλύτες τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που παίρνουν οι δύο μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες τόσο η Motor Oil, όσο και η ΕΛΠΕ.
Καθώς και θεσμικά η αγορά προχωρά τα βήματα απελευθέρωσης στις ΑΠΕ, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις και εξαγορές στην Ελλάδα μεγαλώνει, με τα φωτοβολταϊκά να εξελίσσονται κατά την ωρίμανση τους στην hot αγορά.
Παράλληλα τόσο η στροφή της ΔΕΗ όσο και η ανάπτυξη της Μυτιληναίος στην ολοκληρωμένη κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, όπως έγινε με την METKA EGN αναδεικνύουν τις πτυχές μια αγοράς που έχει πλέον πολλούς και μεγάλους ομίλους να αναπτύσσονται.
Η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των επενδύσεων σε έναν τομέα, που μέχρι τώρα χρειαζόταν δεκαετίες για να κινηθεί, όπως συνέβη στο Αιολικό της Enel στον Καφηρέα, δείχνει ότι ο ενεργειακός χώρος μπορεί να υλοποιήσει την πράσινη ανάπτυξη, η οποία αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα τόσο σε επίπεδο ανέμου όσο και ηλιοφάνειας.
Ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός εντείνεται και οι επιμέρους όμιλοι ξεκινούν να υλοποιούν τις δικές τους στρατηγικές με στόχο να αυξήσουν εγκαίρως τις θέσεις στους στην αγορά.
Η πράσινη στροφή που επί χρόνια ήταν μια προσδοκία πραγματοποιεί άλματα και αναμφισβήτητα είναι ο δρόμος που θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική πλευρά.
Άλλωστε οι τεχνολογίες τρέχουν με ρυθμό, που μόνο οι πραγματικοί επιχειρηματίες – ηγέτες μπορούν να καταλάβουν όπως ο Elion Musk , που νέο στόχο μεταξύ άλλων έχει την ανάπτυξη της ηλιακής οροφής στις κατοικίες.
Στην κατεύθυνση αυτή το ΥΠΕΝ πολύ σωστά σπεύδει να αναπτύξει την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που είναι το μέλλον.
Και αυτό που περιμένουν οι αναλυτές είναι η TESLA να κατεβάσει το κόστος παραγωγής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων χαμηλότερα των λοιπών και αυτών που κινούνται με τα κλασσικά καύσιμα σε 2 χρόνια.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα TESLA

Όμως η Ελλάδα για να ξεκολλήσει από την κατηγορία της ψωροκώσταινας, που καλώς ή κακώς την βύθισε η δεκαετία του 2000 θα πρέπει να δημιουργήσει την δική της TESLA. Μια καινοτομία που θα αναδείξει την παραγωγική διαδικασία και θα δώσει δυναμική στην μεταμνημονιακή περίοδο μέσα από τον ενεργειακό κλάδο, την πράσινη επιχειρηματικότητα και την οικονομική επιτυχία.
Γιατί το ουσιαστικό επιχειρείν για μια οικονομία που πλήρωσε τόσο ακριβά τα αυτογκόλ της πρόσβασης σε ρευστότητα και υιοθέτησης ενός ισχυρού νομίσματος, πρέπει να αποκτήσει κατεύθυνση με πρωτοπορία και αντίκρυσμα ξεφεύγοντας από τα τετριμμένα και την έλλειψη ηγεσιών που χαρακτήρισε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού επιχειρείν μέχρι σήμερα.
Οι μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες είναι ελάχιστοι, ορισμένοι από αυτούς όμως κάνουν εντυπωσιακά άλματα και είναι διεθνώς ανταγωνιστικότατοι.
Για τον λόγο αυτό ας μπει υψηλά ο πήχυς και το επιχειρείν με το μεγάλο πλεονέκτημα των φθηνών ομολογιακών εκδόσεων ας έλθει να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στη νέα γενιά, που πλήρωσε ακριβά την έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας που χαρακτήρισε την προηγούμενη.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης