Πετρέλαιο

Σε υψηλό δύο εβδομάδων οι τιμές πετρελαίου στον απόηχο ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας

Σε υψηλό δύο εβδομάδων οι τιμές πετρελαίου στον απόηχο ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας
Αντιστροφή του κλίματος στις αγορές

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές πετρελαίου, φτάνοντας σε υψηλό δύο εβδομάδων, με την ελπίδα πως τα οικονομικά κίνητρα από την Κίνα θα μπορέσουν να αναζωπυρώσουν τη ζήτηση που πλήττεται από τον κοροναϊό, σύμφωνα με το Bloomberg.
Άλλωστε, η επίδραση του κοροναϊού στις αγορές ενέργειας είχε επιδεινωθεί, καθώς η απότομη πτώση της ζήτησης στην Κίνα, του μεγαλύτερου εισαγωγέα ακατέργαστου αργού πετρελαίου στον κόσμο, ωθεί τους traders να αναζητήσουν άλλους ασιατικούς προορισμούς.

Ειδικότερα, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξάνονται κατά 0,02% στα 58,73 δολάρια το βαρέλι και οι τιμές του αργού αυξάνονται κατά 0,28% στα 53,64 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές υποστηρίζουν επίσης μια σειρά διαταραχών του εφοδιασμού

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA ανακοίνωσε χθες ότι απέρριψε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft, αναφορικά με την συνεχιζόμενη εμπορία πετρελαίου που κάνει με την αγορά πετρελαίου από τη νοτιοαφρικανική χώρα.
Είχε προηγηθεί η κίνηση της Ουάσιγκτον να καταγράψει σε μία μαύρη λίστα, την θυγατρική της Rosneft, Rosneft Trading SA, που έχει την έδρα της στην Γενευή και ασχολείται με το εμπόριο πετρελαιοειδών.
Από την πλευρά της, PDVSA σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι οι επενδύσεις και οι εμπορικές δραστηριότητες της Rosneft στην Βενεζουέλα είναι νόμιμες, ενώ η εταιρία θα παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη «για την συνέχιση των επιχειρησιακών και εμπορικών δραστηριοτήτων της Rosneft».
Εκτός από τις ακούσιες απώλειες στις χώρες του ΟΠΕΚ, η σύμπραξη και οι εταίροι της σχεδιάζουν να εμβαθύνουν τις εσκεμμένες περικοπές παραγωγής που έχουν φέτος. Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ + πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να περιορίσουν την προσφορά τους με επιπλέον 600.000 βαρέλια την ημέρα για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο του κοροναϊού.
Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη επίθεση στη Λιβύη ανάγκασαν τις αρχές να εκκενώσουν τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν βενζίνη και υγροποιημένο αέριο πριν από την εκφόρτωση, σύμφωνα με υπάλληλο της κρατικής εταιρείας National Oil Corp. Η ακαθάριστη παραγωγή του έθνους μειώθηκε σε περίπου 123.000 βαρέλια την ημέρα από 1.2 bpd.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης