Πετρέλαιο

World Oil: Η Μέση Ανατολή ανεβάζει ρυθμό στις γεωτρήσεις πετρελαίου - Κορυφάια παγκοσμίως η Egyptian GP Corp

World Oil: Η Μέση Ανατολή ανεβάζει ρυθμό στις γεωτρήσεις πετρελαίου - Κορυφάια παγκοσμίως η Egyptian GP Corp
Η βελτιωμένη δραστηριότητα ανοικτής θάλασσας, σε συνδυασμό με σημαντικά συμβατικά προγράμματα ανάπτυξης πετρελαίου που εκτελούν οι κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες θα οδηγήσουν σε άνοδο τις γεωτρήσεις το 2020
Παρόλο που οι γεωτρήσεις σημείωσαν υποχώρηση κατά τη διάρκεια του 2019, οι Η.Π.Α. έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον κόσμο, φθάνοντας στα 12,87 MMbopd (εκατ. βαρέλια/ημέρα) το περασμένο Δεκέμβριο και κατά μέσο όρο 12,2 MMbpd για το έτος.
Για να αποφευχθεί η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου, ο OPEC + αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή, με 1.195 MMbpd.
Στην πραγματικότητα, η παραγωγή το Δεκέμβριο ήταν μόνο 44,081 MMbpd, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 1,569 MMbpd.
Οι περικοπές ήταν αρκετές για την εξισορρόπηση των αγορών και τη διατήρηση σταθερών τιμών αναφοράς.
Οι γεωπολιτικοί παράγοντες προκάλεσαν επίσης περιστασιακά άνοδο, αλλά οι τιμές του πετρελαίου, συνολικά, παρέμειναν μέσα σε ένα αρκετά σταθερό εύρος τιμών μεταξύ των χαμηλών $ 50 / bbl και των $ 60 / bbl.
Η κορυφαία περιοχή της βιομηχανίας πετρελαίου παραμένει η Μέση Ανατολή, υποστηριζόμενη από πολυετή προγράμματα ανάπτυξης. 
Στον κλάδο του LNG ενώ το Κατάρ ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, η Αυστραλία μπορεί να διεκδικήσει σύντομα αυτόν τον τίτλο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του World Oil ότι η διεθνής δραστηριότητα των εταιρειών έρευνας και παραγωγής (E&P) για το 2020 θα έχει ως εξής:

- Τα καναδικά πηγάδια θα μειωθούν κατά 8,4%, ενώ οι μεξικάνικες γεωτρήσεις θα αυξηθούν κατά 20,9%
- Οι παγκόσμιες γεωτρήσεις, εξαιρουμένων των Η.Π.Α., θα αυξηθούν κατά 0,3%, χωρίς τον Καναδά, ο ρυθμός αύξησης αυξάνεται σε 2,1%
- Οι παγκόσμιες υπεράκτιες γεωτρήσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,7%, ενώ αναμένονται αυξήσεις σε κάθε περιοχή εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Μετά από δύο χρόνια βελτίωσης στις παγκόσμιες γεωτρήσεις, εκτός από τις Η.Π.Α., ο αριθμός των πηγαδιών που διανοίχθηκαν πέρυσι υποχώρησε 4,0%, στα 43.734.

pin1

Φέτος, προβλέπεται ότι οι παγκόσμιες γεωτρήσεις θα αυξηθούν κατά 0,3%, σε 43.879 φρεάτια.
Η υπεράκτια δραστηριότητα συνεχίζει να ανακάμπτει, ενώ προβλέπεται αύξηση 4,7% σε 2,411 φρεάτια

pin2


Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνωμάτων ήταν κατά μέσο όρο 82.432 MMbpd (εκατ βαρελιών ανά ημέρα) κατά τη διάρκεια του 2018, μειωμένη κατά 0,7%,

pin3



Βόρεια Αμερική

Εκτός των ΗΠΑ, οι γεωτρήσεις της Βόρειας Αμερικής θα μειωθούν κατά 7,1% το 2020, με τον Καναδά να σημειώνει πτώση και το Μεξικό αύξηση.
Η υπεράκτια δραστηριότητα στις δύο χώρες εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 16,4% σε 85 πηγάδια.


Δυτική Ευρώπη

Σημαντικό ενδιαφέρον συνεχίζει να παρουσιάζει η εξερεύνηση των υφαλοκρηπίδων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας.
Η νέα παραγωγή μεγάλων έργων στη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύει συνεχείς μακροπρόθεσμες ευκαιρίες.
Οι φορείς εκμετάλλευσης συνεχίζουν να εκχωρούν τα παλαιότερα περιουσιακά στοιχεία σε περιφερειακούς ειδικούς.
Οι υπεράκτιες γεωτρήσεις αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,6%..

Νορβηγία: Η νορβηγική παραγωγή πετρελαίου ενισχύθηκε, όταν το πεδίο Johan Sverdrup εισήλθε στην αγορά τον Οκτώβριο.
Η παραγωγή θα πρέπει θα φθάσει τα 440.000 bopd (βαρέλια/ημέρα) μέχρι το καλοκαίρι, σημειώνοντας αύξηση κατά 33% στην παραγωγή της Νορβηγίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Η Equinor αναμένει από το Johan Sverdrup να αποφέρει έσοδα περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολ τα επόμενα 50 χρόνια.
Το ενδιαφέρον της εταιρείας στη νορβηγική ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα παραμένει ισχυρό, ενώ η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου ανέθεσε 69 νέες άδειες παραγωγής σε 26 εταιρείες τον Ιανουάριο του 2020. Το World Oil προβλέπει αύξηση κατά 0,9% στις γεωτρήσεις που διανοίχθηκαν το 2020.

Ηνωμένο Βασίλειο. Ο 32ος και μεγαλύτερος κύκλος υπεράκτιων αδειών εκμετάλλευσης για την υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, προσελκύοντας 104 προσφορές που καλύπτουν 245 τετράγωνα και μερικά τετράγωνα.
Οι άδειες θα πρέπει να εκμισθωθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2020.
Σε άλλο σημείο, η Equinor ξεκίνησε την παραγωγή στο Mariner, το οποίο θα παράγει περισσότερα από 300 MMBOe (εκατ βαρέλια) σε πάνω από 30 χρόνια.
Στην ξηρά οι drillers δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα στα τέλη του 2019, όταν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απαγόρευσε την fracturing σε νέα πηγάδια. Αναμένεται ότι τα βρετανικά πηγάδια, τόσο υπεράκτια όσο και στην ξηρά, θα παραμείνουν στα επίπεδα του 2019.

Ανατολική Ευρώπη / FSU

Η ανάπτυξη των αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου, καθώς και η παραγωγή για την πλήρωσή τους, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό ενδιαφέρον για τους φορείς της Ρωσίας και όχι μόνο.
Τα πηγάδια που έχουν διανοιχθεί σε Ανατολική Ευρώπη και FSU ( χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 1,8% το 2020.
Οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας οδηγούν σε αδιέξοδο τις γεωτρήσεις στη χώρα.
Η Ρωσία εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε έργα στην απομακρυσμένη περιοχή της, ως μέσο για να καταστεί κυρίαρχος παράγοντας στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου και LNG.
Η Rosneft και η Novatek PJSC, ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της χώρας, ενέκριναν σχέδια με εξαγωγική δυναμικότητα 26 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως, διπλασιάζοντας την υπάρχουσα χωρητικότητα. Επιπλέον, η Gazprom ολοκλήρωσε 176 φρέατια παραγωγής φυσικού αερίου στον τομέα Chayandinskoye στην Yakutia, για να γεμίσει τον αγωγό αερίου Power of Siberia που εξυπηρετεί τις κινεζικές αγορές. Αναμένεται αύξηση 1,5% στις γεωτρήσεις.

Άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της FSU. Η εξερεύνηση κυριαρχεί στα Βαλκάνια, με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη να προσφέρει τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για εξερεύνηση.
Η χώρα ακολουθεί την Κροατία, η οποία προσέφερε έκταση το 2019.
Στο Αζερμπαϊτζάν, οι γεώτρησεις θα αυξηθούν κατά 13% φέτος, τόσο χερσαίες όσο και υπεράκτιες.
Στο Καζακστάν θα κυριαρχήσουν οι πρόσθετες αναπτυξιακές γεωτρήσεις στον τομέα Tengiz.
Οι χώρες της FSU, εκτός της Ρωσίας, θα σημειώσουν άνοδο το 3,9% φέτος.

Μέση Ανατολή

Η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να είναι ο «αστέρας» των E & P. Χάρη στα σταθερά αναπτυξιακά προγράμματα των διάφορων κρατικών επιχειρήσεων, οι περιφερειακές γεωτρήσεις παραμένουν σε ιστορικά υψηλό ρυθμό για αρκετά χρόνια.
Για το 2020, οι γεωτρήσεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,3%. Οι υπεράκτιες γεωτρήσεις θα αυξηθούν κατά 8,1%.

Η Σαουδική Αραβία παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης των εξαγωγών πετρελαίου.
Μια επίθεση τον Σεπτέμβρη του 2019 στη μονάδα επεξεργασίας πετρελαίου Abqaiq της Saudi Aramco και στον πετρελαϊκό τομέα Khurais οδήγησε στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου την τελευταία δεκαετία.
Παρ 'όλα αυτά, η εταιρεία ανέφερε ότι αποκατέστησε την παραγωγή του πεδίου σε πλήρη παραγωγική ικανότητα μέχρι το τέλος του μήνα.
Τα βαριά αναπτυξιακά έργα της χώρας και οι σχετικές γεωτρήσεις συνεχίζονται, αν και αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από 6,0%.

Ιράκ. Παρά τις πρόσφατες εντάσεις με την Ουάσιγκτον, το Ιράκ παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.
Παρά τις πολιτικές αναταραχές και τις απαιτούμενες περικοπές του ΟΠΕΚ, το Ιράκ αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 15,8% φέτος.

ΗΑΕ-Αμπού Ντάμπι. Η κρατική Abu Dhabi National Oil Co. (ADNOC) ανακοίνωσε πρόσφατα αύξηση 7% στα αποθέματα πετρελαίου, φθάνοντας τα 105 Bbb(δισ βαρέλια) .Επί του παρόντος, η εταιρεία παράγει περίπου 2,9 MMbpd. (εκατ βαρέλια / ημέρα).
Η ADNOC ισχυρίζεται επίσης ότι αύξησε τα αποθέματα φυσικού αερίου σε περίπου 273 Tcf, εν μέσω ανακάλυψης αποθεμάτων αερίου.
Η ADNOC Drilling ανακοίνωσε το Νοέμβριο ένα μεγάλο πρόγραμμα επέκτασης του στόλου που θα προσθέσει δεκάδες εξέδρες μέχρι το 2025.

Το Ομάν, ο μεγαλύτερος driller της Μέσης Ανατολής, φιλοξενεί μια σημαντική νέα ευκαιρία εξερεύνησης, αφού η BP και η Eni υπέγραψαν συμφωνία E & P για το μπλοκ 77 τον Ιούλιο του 2019.
Το μπλοκ 77 βρίσκεται ανατολικά από το Block 61 της BP, όπου βρίσκονται τα έργα αερίου Khazzan και Ghazeer . Προβλέπεται αύξηση κατά 8,0% στις γεωτρήσεις.

Αίγυπτος: Οι προβλέψεις εκτιμούν μια άνοδο της τάξης του 4% στην δραστηριότητα εξόρυξης. Σύμφωνα με report η Egyptian General Petroleum Corp.έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γεωτρήσεων παγκοσμίως σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, τρείς από τις οποίες είναι στο  Western Desert basin.

Άπω Ανατολή

Η Άπω Ανατολή αναμένεται να έχει άνοδο 1,2% στα φρεάτια. Ωστόσο, εάν η Κίνα δεν ακολουθήσει, τότε η περιοχή θα παρουσιάσει μόλις μια αύξηση, στο 0,7%.

Κίνα. Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, η Κίνα θα μπορούσε να δει σημαντική μείωση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης φέτος.
Η κρατική εταιρεία CNPC δήλωσε ότι ο ρυθμός της αύξησης της ζήτηση θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά το ήμισυ του επιπέδου του περασμένου έτους, εν μέσω της συνεχιζόμενης εμπορικής διαμάχης και της επιδημίας κορωναϊού
Η ζήτηση πετρελαίου της χώρας θα πρέπει να αυξηθεί, ίσως κατά 2,4%, σύμφωνα με το Bloomberg. Προς το παρόν, οι κινεζικές γεωτρήσεις θα πρέπει να αυξηθούν στο 1,2% περίπου.

Ινδονησία. Η κρατική επιχείρηση PT Pertamina, , έχει λάβει πρόσφατα μέτρα για τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου.
Τον Νοέμβριο, ο επικεφαλής της εταιρέιας κ. Joko Widodo διέταξε την αναδιάρθρωση της ομάδας διαχείρισης της εταιρείας. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα για την επεξεργασία περισσότερων πόρων στην εγχώρια αγορά για την τόνωση των εσόδων από τις εξαγωγές. Φέτος, αναμένεται αύξηση 3,3%.

Νότιος Ειρηνικός - LNG

Η Αυστραλία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς LNG στον κόσμο. Σύμφωνα με την αμερικανική EIA και το Τμήμα Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Επιστημών της Αυστραλίας, η Αυστραλία βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεπεράσει το Κατάρ ως παραγωγός. Και οι φορείς εκμετάλλευσης εξακολουθούν να αναζητούν περισσότερο πετρέλαιο.
Οι γεωτρήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,2% κατά το 2020.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης