Ενέργεια

Το Μαυροβούνιο εισάγει ανώτατο όριο και καθεστώς εμπορικών συναλλαγών για τις εκπομπές CO2

Το Μαυροβούνιο εισάγει ανώτατο όριο και καθεστώς εμπορικών συναλλαγών για τις εκπομπές CO2
Στα 24 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθορίζεται η τιμή
Η ενεργειακή υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαίνεσε το Μαυροβούνιο τη Δευτέρα για την εισαγωγή νομοθεσίας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) καθώς και ενός συστήματος εμπορίας εκπομπών για τις μεγάλες ρυπογόνες βιομηχανίες.
"Το Μαυροβούνιο συνεχίζει να πρωτοστατεί ... στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος που θα απαιτεί τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προστασία του όζοντος και την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος", ανέφερε η Ενεργειακή Κοινότητα, η οποία ιδρύθηκε από την ΕΕ σε ανακοίνωση.
Η νομοθεσία ορίζει τους φορείς εκμετάλλευσης που συμμετέχουν στην εμπορία εκπομπών και καθορίζει επίσης το συνολικό ποσό και την ελάχιστη τιμή των 24 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) των πιστώσεων εκπομπών προς πλειστηριασμό.
Δημιούργησε επίσης ένα αποθεματικό σταθεροποίησης, τη μέθοδο καταγραφής των χορηγηθεισών πιστώσεων εκπομπών, τη μεταφορά και τη χρήση τους.
Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τη δημοπρασία πιστώσεων εκπομπών θα μεταφερθούν στο Ταμείο Προστασίας του Περιβάλλοντος και θα χρησιμοποιηθούν για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χρηματοδότηση καινοτομιών.
Το περασμένο έτος το Μαυροβούνιο σταμάτησε τα σχέδια για την προσθήκη 254 μεγαβάτ (MW) στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Pljevlja, καθιστώντας την πρώτη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που βασίζεται στον άνθρακα να λάβει αυστηρότερη στάση όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η υποψήφια χώρα της ΕΕ έχει επίσης ως στόχο να προσθέσει νέο αιολική και ηλιακή δυναμικό για να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Οι περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν εκπλήρωσαν την πρώτη απαίτηση να τηρήσουν τα πρότυπα βιομηχανικών εκπομπών της ΕΕ παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις το 2005.
Οι περιβαλλοντολόγοι θέλουν η ΕΕ να επιβάλει φόρο επί του διοξειδίου του άνθρακα ή ενός συνοριακού φόρου άνθρακα για να διασφαλίσει ότι οι μεγάλοι ρυπαίνοντες της περιοχής θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν την έλλειψη επενδύσεων για τον έλεγχο της ρύπανσης ως πλεονέκτημα στην αγορά όταν εξάγουν ενέργεια στην ΕΕ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης