Ενέργεια

Reuters: Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την πρόθεση της Gazprom να συμμετάσχει στον ΤΑΡ

Reuters: Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την πρόθεση της Gazprom να συμμετάσχει στον ΤΑΡ
Το Reuters επισημαίνει, ότι με την πρόσβαση στον TAP, η Gazprom επιδιώκει να προστατεύσει το μερίδιο αγοράς της, πλημμυρίζοντας την Ευρώπη με φθηνότερο φυσικό αέριο σε σχέση με άλλους επίδοξους διεκδικητές
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom να συμμετάσχει στον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες και απειλεί να καθυστερήσει τα σχέδια την ανάπτυξη και εκμετάλλευση άλλων αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η ΕΕ στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, έθεσε σε προτεραιότητα την κατασκευή μέχρι το 2020 του αγωγού TAP, ο οποίος ενώνεται στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας με τον TANAP και μέσω της βορείου Ελλάδος και της Αλβανίας θα μεταφέρει στην Ιταλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως.
Η κατασκευή του TAP, σημειώνει το Reuters, δίνει την ευκαιρία στην ΕΕ να αρχίσει να προμηθεύεται για πρώτη φορά φυσικό αέριο από άλλες πηγές πλην Ρωσίας.
Άλλωστε, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς «βλέπουμε το Νότιο Διάδρομο Αερίου πρώτα απ’ όλα ως μια σημαντική πηγή διαφοροποίησης: νέο αέριο, νέα διαδρομή, νέος προμηθευτής».
Αυτό τουλάχιστον ήταν το σχέδιο, μέχρι που ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, δήλωσε τον περασμένο Ιανουάριο, ότι η ρωσική εταιρεία εξέταζε την πιθανότητα συμμετοχή της μέσω παροχής φυσικού αερίου στον ΤΑΡ, εκμεταλλευόμενη το πλαίσιο του συστήματος δημοπρασίας, το οποίο δίνει ίση πρόσβαση σε οποιοδήποτε επίδοξο προμηθευτή.
Μάλιστα, ο Μεντβέντεφ αμφισβήτησε την ικανότητα του Αζερμπαϊτζάν να προμηθεύσει πλήρως τον αγωγό, λέγοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παρέμβει, για να καλύψει οποιαδήποτε ελλείμματα.
«Αυτό θα ήταν πολύ κακό» δήλωσε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «θα έρθει σε πλήρη αντίθεση, με όσα έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους».
Ωστόσο, μερικοί από τους μετόχους του TAP -συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής Snam και της βελγικής Fluxys- δήλωσαν ότι θα καλωσόριζαν την είσοδο της Gazprom και πηγές της ΕΕ παραδέχθηκαν, ότι είναι πολύ λίγα αυτά τα οποία μπορούν να κάνουν, για να κρατήσουν την Gazprom μακριά από την υποβολή προσφορών, όταν ο αγωγός επεκταθεί μετά το 2020.
Στην καλύτερη περίπτωση, οι αξιωματούχοι λένε, ότι θα μπορούσαν να επεκτείνουν την απαλλαγή από τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ για τον TAP, προκειμένου να κρατήσουν την Gazprom εκτός, αλλά οι Βρυξέλλες θα χρειαστούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι εμπλεκόμενες εταιρίες.
Η παρέμβαση αυτή όμως μπορεί να έρθει σε αντίθεση με τους στόχους της ΕΕ για την προώθηση μιας ελεύθερης αγοράς φυσικού αερίου, επισημαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διακινδυνεύεται επίσης να προκαλέσει σπασμωδικές κινήσεις από τη Μόσχα.
Το Reuters επισημαίνει, ότι με την πρόσβαση στον TAP, η Gazprom επιδιώκει να προστατεύσει το μερίδιο αγοράς της, πλημμυρίζοντας την Ευρώπη με φθηνότερο φυσικό αέριο σε σχέση με άλλους επίδοξους διεκδικητές από την ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.
«Ο κόμβος γύρω από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικός, αλλά αν η Ρωσία μπορεί να προμηθεύσει πλήρως τον TAP, δεν θα είναι εύκολο», δήλωσε στο πρακτορείο μια ανώτερη ιταλική πηγή από τον κλάδο της βιομηχανίας του φυσικού αεριού.
Ο Kirsten Westphal του Ιδρύματος SWP στο Βερολίνο δήλωσε, ότι «στο γεωπολιτικό παιχνίδι γύρω από την Τουρκία και την ΕΕ, η Ρωσία προσπαθεί να κρατήσει όλες τις επιλογές της ανοικτές» και πρόσθεσε, ότι «αυτό είναι έξυπνο, επειδή καθιστά δύσκολο για τους άλλους να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τα έργα».
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η περιφερειακή αστάθεια έχει ήδη ακυρώσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο της ΕΕ, για τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, το Κουρδιστάν, το Ιράκ και το Ιράν σε ένα τεράστιο σύστημα παροχής 100 δισ. κ.μ. ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης