Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Στα 4,38 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της ΕΔΕΥ το 2019

tags :
Στα 4,38 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της ΕΔΕΥ το 2019
Το σύνολο ενεργητικού της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 12,55 εκατ., ενώ ο κύκλος εργασιών στα 5,53 εκατ.
Ελαφρά άνοδο παρουσίασαν οι οικονομικές επιδόσεις της Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) το 2019, καθώς σύμφωνα με τα οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες στη «Διαύγεια», πέρυσι ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 5,53 εκατ. Ο τζίρος της εταιρείας το 2018 ήταν 5,17 εκατ.

Ως συνέπεια, ελαφρώς αυξημένη ήταν και η καθαρή κερδοφορία της εταιρείας, η οποία άγγιξε πέρυσι τα 4,83 εκατ. ευρώ, από 4,28 το 2018. Έτσι, η καθαρή θέση της εταιρείας διαμορφώθηκε το 2019 στα 10,12 εκατ. ευρώ, έναντι 5,74 εκατ. το αμέσως προηγούμενο έτος. Το σύνολο ενεργητικού άγγιξε τα 12,55 εκατ., ενώ τα κέρδη ανά μετοχή τα 146,13 ευρώ.

Πηγές εσόδων

Τα έσοδα της ΕΔΕΥ προέρχονται από τις υπογραφές των συμβάσεων παραχώρησης, τις στρεμματικές αποζημιώσεις, και τις μελέτες που διεξάγει η εταιρεία. Στις προσόδους της περιλαμβάνονται επίσης τα royalties από την παραγωγή του Πρίνου, καθώς και από άλλες μικρότερης κλίμακας εργασίας.

Από το 2014, η Βουλή των Ελλήνων έχει κυρώσει 11 συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Οι συμβάσεις παραχώρησης αφορούν σε τέσσερα χερσαία τεμάχια (Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Άρτα-Πρέβεζα, Βορειοδυτική Πελοπόννησος) και επτά θαλάσσια τεμάχια (Κατάκολο, Πατραϊκός Kόλπος, Δυτικά Κρήτης, Νοτιοδυτικά Κρήτης, Περιοχή 2, Περιοχή 10 και Ιόνιο) και έχουν συναφθεί με ελληνικές (Ελληνικά Πετρέλαια, Energean) και διεθνείς εταιρείες (Τotal, ExxonMobil, Repsol, Edison). Επιπλέον, μια 12η σύμβαση ξεκίνησε πριν από το 2014 και αφορά στην εκμετάλλευση κοιτάσματος του Πρίνου στην Καβάλα.

35,5 εκατ, στο Δημόσιο από τις έρευνες στο διάστημα 2014-2027

Aξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα για το κράτος διαμορφώνονται ανάλογα με τη φάση εκτέλεσης της εκάστοτε σύμβασης. Στη φάση εξερεύνησης τα κρατικά έσοδα προέρχονται από τα ανταλλάγματα υπογραφής, τις στρεμματικές αποζημιώσεις και τα κεφάλαια που αφιερώνονται για την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Στη φάση της παραγωγής, στα κρατικά έσοδα συμπεριλαμβάνονται το μίσθωμα και τα ανταλλάγματα παραγωγής αλλά και έσοδα από φόρους εισοδήματος και περιφερικούς φόρους.

Για την περίοδο έρευνας 2014-2027, τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίζονται στα 8,5 εκατ. ευρώ από ανταλλάγματα υπογραφής, και κατά προσέγγιση στα 20 εκατ. ευρώ από στρεμματικές αποζημιώσεις και 7 εκατ. ευρώ από πληρωμές για την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Κώστας Δεληγιάννης

deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης