Χρηματιστήριο & Αγορές

BETA: Το χρηματιστήριο τεχνικά ακραία υπερπουλημένο - Αναμένεται αντίδραση, τα δεδομένα για τις ενεργειακές

BETA: Το χρηματιστήριο τεχνικά ακραία υπερπουλημένο - Αναμένεται αντίδραση, τα δεδομένα για τις ενεργειακές
Η μεγάλη πτώση των κεφαλαιοποιήσεων στις ενεργειακές εισηγμένες δημιουργεί ευκαιρίες αγορών
Στην εβδομαδιαία αναλυσή της η BETA Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το χρηματιστήριο είναι υπερπουλημένο και τεχνικά αναμένει αντίδραση.
Παρά ταύτα έκδηλος είναι ο σκεπτικισμός μετά τις συνεχείς πτώσεις της Wall για είσοδο σε bear market, η οποία μπορεί να είναι σύντομη μεν αλλά επώδυνη δε.
Η ελληνική αγορά απέδειξε οτι εμφανίστηκε ανοχύρωτη με έλλειψη της διεθνούς επενδυτικής εμπιστοσύνης σε βάθος και κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο προκαλώντας ζημίες και υποαξίες μεγάλες στους επενδυτές.
Από τον ευρύτερο τομέα των ενεργειακών μετοχών η ΔΕΗ είναι αρνητική 20% από την αρχή του έτους, η Μυτιληναίος 25%, η Motor Oil 22%, τα ΕΛΠΕ 25%. Έχουν διασωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θετική από την αρχή του έτους +3% και  ο ΑΔΜΗΕ που είναι οριακά αρνητικός 4%.
Οι μερισματικές αποδόσεις για ορισμένες από αυτές είναι μεγάλες όπως συμβαίνει στις μετοχές της Motor Oil και των ΕΛΠΕ που φτάνουν το 7,5% ή του Μυτιληναίου που φτάνει το 5% και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που επίσης φτάνει το 5%.
Οι σχέσεις τιμών μετοχών (P/E) προς προβλεπόμενα κέρδη για όλες διαμορφώνονται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα με τον Μυτιληναίο, την Motor Oil και τα ΕΛΠΕ να είναι μόλις στο 6.
Αν θέλει κανείς να λάβει υπόψη του τα ρίσκα θα πρέπει να αξιολογήσει τα χαμηλά περιθώρια κέρδους της διύλισης και τις τιμες του αλουμινίου για την Μυτιληναίος.
Για την τελευταία με κόστος κάτω των 1400 δολ /ανά τόνο στην παραγωγή και το πρόβλημα της Κίνας με τον coronavirus να βαίνει προς εκτόνωση,οι τιμές στα επίπεδα των 1680 δολ- 1700 δολ /τόνο με το δολάριο τόσο ισχυρό, δεν αποτελεί πρόβλημα που θα μειώσει καθοριστικά την κερδοφορία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood η κερδοφορία της Μυτιληναίος για το 2020 θα κινηθεί στα 130 εκατ ευρώ που είναι ελκυστική για μια κεφαλιοποίηση οριακά στο 1 δισ.
Η αλήθεια είναι ότι στην συγκεκριμένη μετοχή έχουν αλλάξει πολλά χαρτιά χέρια και υπάρχει ανακατανομή επενδυτών με εισαγωγή value investors.
Παράλληλα η εταιρία αλλάζει την δομή της κερδοφορίας της με σημαντική αύξηση στο σύνολο του ενεργειακού τομέα τόσο με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου όσο και με την METKA EGN.Από τον τομέα του φυσικού αερίου θα προέρχεται από το 2022 το 47% της κερδοφορίας.
Η ΔΕΗ έχοντας επανέλθει σε μια κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 800 εκατ ευρώ αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, γιατί το business plan που έχει ήδη εν μέρει ανακοινώσει χαρακτηρίστηκε τολμηρό από την ίδια την Κομισιόν και στο investors day στα τέλη του Μαρτίου θα δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Μένει να δημιουργήσει την εμπιστοσύνη στην αγορά, ότι θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει.Ο στόχος του EBITDA στα 800 εκατ για το 2020 αποτελεί έναν καταλύτη σε συνδυασμό με την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι μια από τις πιο ισχυρές επενδυτικές προτάσεις συνολικά του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Και αυτό γιατί η συμβασιοποίηση του  έργου Αττικής - Κρήτης τον ερχόμενο Απρίλιο του 2020 οδηγεί στην υλοποίηση του έργου που θα  διπλασιάσει το Regulated Asset Base (Ρυθμιζόμενη Βάση Ενεργητικού), όταν το WACC, δηλαδή η ρυθμιζόμενη απόδοση με την οποία λειτουργεί μέχρι το 2021 θα είναι ακόμα στο 6,3%.Να πούμε επίσης ότι η μερισματική απόδοση είναι 4% και ότι η εταιρία οδεύει προς ιδιωτικοποίηση.
Τα στοιχεία της BETA είναι με βάση κλείσιμο μετοχών 27/2/2020


f1


Η ανάλυση της BETA για την χρηματιστηριακή αγορά

Το σφυροκόπημα των αποτιμήσεων συνεχίστηκε με εντονότερο ρυθμό την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
Αν μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου δεν αλλάξει κάτι προς ο καλύτεροη τελευταία εβδομάδα του μήνα θα περάσει στην ιστορία ως η χειρότερη από την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο ΧΑ μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων τον Αύγουστο του 2015 (-15,2%).
Αιτία και αφορμή η εξάπλωση του κορωνοιού με τα πρώτα κρούσματα να καταγράφονται πλέον και στην Ελλάδα.
Η αδυναμία ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα και η έλλειψη ορατότητας αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα εξομάλυνσης της ταχύτητας διάδοσης της επιδημίας εξηγούν το γιατί οι αγορές έχουν επιστρέψει σε μια έντονη τοξική καθοδική πορεία. Τα θεμελιώδη και οι επιμέρους προοπτικές των εταιριών δεν υπάρχουν στο πλάνο, υπάρχουν μόνο τιμές και πανικόβλητοι πωλητές.
Η πτωτική εικόνα της αγοράς είναι καθολική, η προσφορά δεν κάνει διακρίσεις σε άμεσα εμπλεκόμενους και μη, αυτό φαίνεται και από το τζίρο των τελευταίων συνεδριάσεων ο οποίος παραμένει σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Όμως η συγκυρία που διανύουμε έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις πρόσφατες προηγούμενες καθοδικές φάσεις των Αγορών: Οι επιπτώσεις αναφέρονται σε μια ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας και όχι σε ένα δομικό πρόβλημα, δεν διανύουμε μια κατάσταση τυπικής ύφεσης που ήρθε για να μείνει και θα χρειαστεί δημοσιονομικά μέτρα ή παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Η μετάθεση της ζήτησης κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον θα καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στο φετινό α’ εξάμηνο επομένως ο χρόνος επί του παρόντος είναι η κρίσιμη παράμετρος που καθορίζει το βαθμό πίεσης των αγορών.
Σε πιο τοπικό επίπεδο το σπιράλ πωλήσεων έχει και αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική η οποία βγαίνει είτε με ρευστοποιήσεις μοχλευμένων θέσεων είτε στην λογική των επανατοποθετήσεων σε  χαμηλότερα επίπεδα τιμών.


Βιαία πτώση 19% σε έναν μήνα - Τι σηματοδοτεί

Η Αγορά από τις 24 Ιανουαρίου έχει απωλέσει περί τις 180 μονάδες (19%) χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις αποφόρτισης της πτώσης. Βρίσκεται σε μια κλασσική υποτιμητική υπερβολή -χάνοντας 14% σε τέσσερις συνεδριάσεις φαινόμενο όχι άγνωστο για το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα- που θέλει τον Γενικό Δείκτη να υπερακοντίζεται έναντι των ξένων αγορών σε κάθε έντονο εισαγόμενο πτωτικό έναυσμα. Για τους επενδυτές που βλέπουν το Χρηματιστήριο σε μια λογική αποτιμήσεων και όχι τάσης τα επίπεδα διαπραγμάτευσης έχουν νόημα τοποθετήσεων, όχι απλά για μια γρήγορη κίνηση εξομάλυνσης τιμών αλλά σε ορίζοντα μακροπρόθεσμο με πολύ ικανοποιητική αμοιβή ρίσκου.
Σε μια τόσο κόντρα κίνηση απαιτείται ένα άλμα πίστης ώστε να ξεπεραστεί ο θόρυβος που διαχέεται σε όλα τα μέσα και έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε διάθεση και ψυχολογία. Ακόμα και αν η αγορά διολισθήσει χαμηλότερα, τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται η αγορά δεν συνιστούν πολυετή ανοδικά υψηλά ή εξαντλούν κάθε ανοδικό περιθώριο.
Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι διατυπώνουμε βεβαιότητα για το τέλος της πτώσης, οι τιμές συνιστούν επίπεδα ευκαιρίας στο συντριπτικό εύρος της αγοράς και δικαιολογούν επενδυτικό ενδιαφέρον και όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν η εκτόνωση αυτών των τάσεων ουδέποτε συμβαδίζει με την επικαιρότητα, έχει ένα πιο ιδιότροπο χρονισμό αντίδρασης.
Η έντονη και γρήγορη πτώση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ενός σπάνιου τεχνικού φαινομένου που θα πρέπει να αξιολογηθεί πιο μακροπρόθεσμα. Ο ημερήσιος MACD βρίσκεται σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, μια κατάσταση που συναντάται τον Ιούλιο του 2016 μετά την ανακοίνωση του Brexit και την απότομη πτώση που ακολούθησε και στις 9 Φεβρουαρίου της ίδια χρονιάς όταν σημειώθηκαν τα πολυετή χαμηλά της αγοράς (>31 χρόνια) στις 420 μονάδες.
Μια τόσο σφοδρή υποτιμητική εικόνα δεν μένει ποτέ αναπάντητη χωρίς αντίδραση και είναι πλέον θέμα 1 ή 2 συνεδριάσεων εκδήλωσης κάποιας ανοδικής διόρθωσης. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό συνιστά μακροχρόνιους πυθμένες όταν συνδυάζεται με σφοδρές υποτιμήσεις και ανοδικές αποκλίσεις από τους άλλους ταλαντωτές. Η αντίδραση προς ώρας έχει στόχο τις 860 μονάδες όπου εκεί η αγορά θα αναμετρηθεί με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών τον οποίο έχει πλέον διασπάσει καθοδικά από την περασμένη Δευτέρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε όλες τις χρονικές περιόδους πουλημένος θέτοντας το τέλος του Bull market το οποίοξεκίνησε τεχνικά πριν ακριβώς από ένα χρόνο.
Η διαγραμματική συγκυρία προβλέπεται συναρπαστική καθώς η επόμενη ημέρα τέτοιων εξάρσεων συνοδεύεται από μεταβλητότητα και από τις δύο πλευρές, σενάριο το οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο για το κοντινό χρονικό διάστημα

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης