Περιβάλλον

Σε «πράσινα» επίπεδα οι αεροπορικές μεταφορές - Οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών CO2

Σε «πράσινα» επίπεδα οι αεροπορικές μεταφορές - Οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών CO2
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι δύο από τους μεγαλύτερους πομπούς άνθρακα

Όταν την 1η Ιανουαρίου του 1914 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμπορική πτήση, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν αποτελούσαν θέμα υψηλής προτεραιότητας. Το 2019 όμως ισχύει το ακριβώς αντίθετο με τα νέα στοιχεία και νούμερα να είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά και ανησυχητικά.

Όπως αναμεταδίδει το CNBC, οι εκπομπές ρύπων από τις αεροπορικές μεταφορές έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 2,5% περίπου των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών το 2018. Μάλιστα, από το 2013 ως το 2018 αυξήθηκαν κατά 32%!

Για τους λόγους αυτούς, η αεροπορική βιομηχανία κινείται σε «πράσινα» επίπεδα, έτσι ώστε να συμβάλλει όσο γίνεται στην μείωση των εκπομπών. Οι αεροπορικές εταιρίες, οι κατασκευαστές αεροσκαφών και τα αεροδρόμια λαμβάνουν όλα τα σημαντικά μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η βιομηχανία εξελίσσεται για να παρέχει στους καταναλωτές που έχουν συνείδηση ​​του περιβάλλοντος πιο πράσινες επιλογές.

Στόχοι

Οι στόχοι περιλαμβάνουν την ουδέτερη ανάπτυξη άνθρακα από το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη και αν υπάρξει αύξηση της αύξησης της κυκλοφορίας, το επίπεδο των καθαρών εκπομπών άνθρακα δεν θα αυξηθεί. Άλλοι στόχοι περιλαμβάνουν μείωση των καθαρών εκπομπών άνθρακα κατά 50% έως το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.  

Μάλιστα, από τον Ιούλιο του 2018, συνολικά 81 χώρες - που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 77% της διεθνούς αεροπορικής δραστηριότητας - δεσμεύθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών που είναι γνωστό ως το σύστημα αντιστάθμισης και μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τη διεθνή αεροπορία (CORSIA).

Στόχος του είναι να θέσει ένα ανώτατο όριο σε οποιαδήποτε αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της αγοράς αντισταθμίσεων άνθρακα. Η αγορά αντιστάθμισης του άνθρακα ουσιαστικά σημαίνει αντιστάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται με τη μείωση των εκπομπών σε άλλα μέρη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από τους μεγαλύτερους πομπούς άνθρακα, έχουν επίσης προσχωρήσει στο σύμφωνο.

Ένας άλλος αιώνας πτήσεων μπορεί να ανακαλύψει τεχνολογικές καινοτομίες που προχωρούν αρκετά ώστε να εξασφαλίσουν έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής. Παρά τις ατομικές ευθύνες για τη μείωση των περιττών αεροπορικών ταξιδιών, εξακολουθεί να υπάρχει η αεροπορική βιομηχανία και οι κυβερνήσεις να προσφέρουν πιο «πράσινες» εναλλακτικές λύσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης