Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Οι επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά εργοστάσια από τον Coronavirus

Οι επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά εργοστάσια από τον Coronavirus
Τον Φεβρουάριο, οι παραγωγοί είσαν ασθενέστερες επιδόσεις και μέτρια αύξηση των καταναλωτικών αγαθών

Σημαντικές διαστάσεις με πολλά πλήγματα στην παγκόσμια οικονομία, έχει ο αντίκτυπος του coronavirus, σύμφωνα με αναφορές του Bloomberg.

Τα πρώτα λοιπόν σημάδια της συγκεκριμένης ύφεσης, «βλέπουν» τα εργοστάσια της ευρωζώνης, με τον Φεβρουάριο να σημειώνονται εκτεταμένες καθυστερήσεις παράδοσης και απότομη πτώση στις ξένες παραγγελίες.

 Μια έρευνα της IHS Markit έδειξε ότι οι χρόνοι παράδοσης για την παράδοση των εισαγωγών επιμηκύνθηκαν για πρώτη φορά σε ένα χρόνο, κυρίως ως αποτέλεσμα του κλεισίματος εργοστασίων στην Κίνα. Για να ανταποκριθούν στις παραγγελίες, οι εταιρείες μείωσαν τα αποθέματα με σπάνιο ρυθμό που παρατηρήθηκε κατά την τελευταία δεκαετία.

«Η ανησυχία είναι ότι οι καθυστερήσεις που σχετίζονται με το κοροναϊό στις αποστολές απειλούν να περιορίσουν την παραγωγή τους τους προσεχείς μήνες. Αυτό θα μπορούσε να παρατείνει  μια ύφεση που ήδη εκτείνεται σε πάνω από ένα χρόνο» δήλωσε ο Chris Williamson, οικονομολόγος της IHS Markit.

Ο «κακός» Φεβρουάριος

Τον Φεβρουάριο, οι παραγωγοί είσαν ασθενέστερες επιδόσεις και μέτρια αύξηση της ζήτησης. Η παραγωγή συνέχισε να μειώνεται στη Γερμανία και η κατάσταση επιδεινώθηκε στη Γαλλία και την Ιταλία.

Με την εξάπλωση του κοροναϊού που δεν παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, ο Πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann δήλωσε την Παρασκευή ότι η επιδημία θα συγκρατήσει σχεδόν σίγουρα την ανάπτυξη στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ωστόσο, επανέλαβε επίσης τις παρατηρήσεις της Προέδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde ότι για την ώρα δεν χρειάστηκε καμία αντίδραση νομισματικής πολιτικής.
Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στα εργοστάσια στην Κίνα θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να μειωθούν οι περιορισμοί στην προσφορά, σύμφωνα με την IHS Markit.
Παρ' όλα αυτά, οι κατασκευαστές παραμένουν ευάλωτοι καθώς αντιμετωπίζουν πιέσεις από τις αδύναμες πωλήσεις και τον άκαμπτο ανταγωνισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης