Φυσικό Αέριο

Λ. Μπακούρας: Τα 400 εκ. ευρώ αγγίζει η αξία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Λ. Μπακούρας: Τα 400 εκ. ευρώ αγγίζει η αξία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Η εταιρεία διαθέτει τα χαμηλότερα τιμολόγια διανομής σε όλη την Ελλάδα και την ίδια στιγμή έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερα αποτελεσματική επιχειρησιακή λειτουργία, με χαμηλές λειτουργικές δαπάνες

Στα 400 εκ. ευρώ αποτιμάται η αξία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια και διεθνώς αποδεκτές πρακτικές, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Λεωνίδας Μπακούρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική.

Πέρα από τα οικονομικά της αποτελέσματα (έσοδα, EBITDA,  κέρδη), σημαντικό ρόλο παίζει και η αξία της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης της εταιρείας. Ειδικά όμως για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, τόνισε ο κ. Μπακούρας, συνεκτιμώνται και μια σειρά παράγοντες που μαρτυρούν την ευρωστία και την μεγάλη δυναμική της όπως για παράδειγμα ότι διαθέτει 351 χιλιάδες σημεία παράδοσης, έναντι 470 χιλιάδων σε όλη την Ελλάδα, εξαιρετικά υψηλούς δείκτες κάλυψης δικτύου και διείσδυσης, υψηλή  τεχνογνωσία και τα πλέον σύγχρονα και αποδοτικά δίκτυα.

Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει τα χαμηλότερα τιμολόγια διανομής σε όλη την Ελλάδα και την ίδια στιγμή έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερα αποτελεσματική επιχειρησιακή λειτουργία, με χαμηλές λειτουργικές δαπάνες.

Αναφερόμενος στους λόγους της επιτυχίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ο κ. Μπακούρας τόνισε τη σταθερή προσήλωση στο πρόγραμμα ανάπτυξης, τις μεγάλες επενδύσεις στην επέκταση των δικτύων, την αποτελεσματική διοίκηση αλλά και τη συστηματική επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, που της επιτρέπουν να ικανοποιεί ταυτόχρονα τόσο τους καταναλωτές και τους χρήστες διανομής, όσο και τους μετόχους και το προσωπικό της.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.  Το 2019 έκλεισε με EBITDA 41,5 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το 2018, ενώ τα κέρδη της άγγιξαν τα 20 εκ. ευρώ, 15% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος και ο τζίρος της προσέγγισε τα 58 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9% έναντι του 2018.

Επιπλέον, η εταιρεία υλοποιεί ήδη ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης, επενδύοντας περισσότερα από 140 εκ. ευρώ την πενταετία 2020 – 2024, επεκτείνοντας το δίκτυό της κατά 470 χλμ.  Με την ολοκλήρωσή του η διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές ευθύνης της θα υπερβαίνει το 74% - μακράν η μεγαλύτερη στην Ελλάδα – και οι ενεργοποιημένοι μετρητές θα ξεπεράσουν τις 450 χιλιάδες, ενώ η εταιρεία θα διακινεί περισσότερα από 500 εκ. κυβικά μέτρα καυσίμου.

Κλείνοντας, ο κ. Μπακούρας σημείωσε ότι το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, αλλά αν οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να έχουν μια πορεία εφάμιλλη της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, θα πρέπει να διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση, υψηλή τεχνογνωσία και να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις.

EDA THESS progr anapt 2020 2024 08 08 NEW

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Επενδύσεις άνω των 140 εκ. ευρώ προγραμματίζει για την πενταετία 2020 – 2024 η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Ν» ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Λεωνίδας Μπακούρας, ώστε σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα να αυξηθούν πάνω από 19% τόσο η διείσδυση του φυσικού αερίου όσο και οι διανεμηθέντες όγκοι καυσίμου στις περιοχές αδείας της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα, οι ισχυρές αυτές προοπτικές, σε συνδυασμό με την παρακαταθήκη από την ήδη επιτυχημένη πορεία της εταιρείας, διασφαλίζουν τη δημιουργία αξίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η οποία με βάση αντικειμενικά κριτήρια και διεθνώς αποδεκτές πρακτικές εταιρειών διανομής, προσεγγίζει τα 400 εκ. ευρώ.

Στον Κώστα Δεληγιάννη


Το ποσοστό διείσδυσης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, στις περιοχές της αδείας της, ξεπερνά το 62% του πληθυσμού. Πώς πετύχατε αυτή την επίδοση;

Βασικός στόχος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ ήταν να πάει το φυσικό αέριο σε κάθε πολίτη και επιχείρηση της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς. Αυτό το πετύχαμε χάρη στη σταθερή προσήλωση στο πρόγραμμα ανάπτυξης, τις μεγάλες επενδύσεις στην επέκταση των δικτύων αλλά και τη συστηματική επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Καθοριστικό επίσης ρόλο έπαιξαν η αποτελεσματική και σταθερή διοίκηση, η στενή συνεργασία με τους φορείς, τις αρχές και του Δήμους που εξασφαλίζει την απρόσκοπτή ανάπτυξη του δικτύου. Όλα αυτά μας επέτρεψαν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού, που είναι για εμάς το μεγαλύτερο κέρδος. Η επιτυχία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ έγκειται στο ότι ικανοποιεί ταυτόχρονα τόσο τους καταναλωτές και τους χρήστες διανομής, όσο και τους μετόχους και το προσωπικό της.

Πώς σχολιάζετε τα οικονομικά αποτελέσματα της περσινής χρονιάς;

Για τρίτο συνεχόμενο έτος η ΕΔΑ ΘΕΣΣ κατέγραψε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα. Το 2019 έκλεισε με EBITDA 41,5 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το 2018, ενώ τα κέρδη άγγιξαν τα 20 εκ. ευρώ, 15% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος. Την ίδια στιγμή, ο τζίρος της εταιρείας προσέγγισε τα 58 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9% έναντι του 2018. Τα αποτελέσματα αυτά είναι το επιστέγασμα μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης πορείας για την ΕΔΑ ΘΕΣ, που της επέτρεψε να διανείμει στους μετόχους της μερίσματα άνω των 56 εκ. ευρώ, για την περίοδο 2017-2019.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, σύμφωνα με το επενδυτικό της πρόγραμμα;

Η εταιρεία υλοποιεί ήδη ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης, επενδύοντας περισσότερα από 140 εκ. ευρώ την πενταετία 2020 – 2024. Με την ολοκλήρωσή του, η διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές ευθύνης της θα υπερβαίνει το 74% -μακράν η μεγαλύτερη στην Ελλάδα– και οι ενεργοποιημένοι μετρητές θα ξεπεράσουν τις 450 χιλιάδες.

Το επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή 470 χιλιομέτρων νέου δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης, την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού των εναπομεινασών απομακρυσμένων περιοχών και την τροφοδότηση τους με CNG, αλλά και την αντικατάσταση 59 χιλιάδων συμβατικών μετρητών με νέους ευφυείς μετρητές (smart meters). Με αυτές τις επενδύσεις, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα διανέμει το 2024 περισσότερα από 500 εκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αυξημένη κατά 25% σε σχέση με το 2019.

Τα παραπάνω σκιαγραφούν το προφίλ μίας εύρωστης επιχείρησης για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, με το παρόν και το μέλλον της να είναι αποτέλεσμα στρατηγικής και προγραμματισμού. Εσείς πώς αποτιμάτε τελικά την αξία της εταιρείας;

Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και συγκεκριμένη μεθοδολογία με την οποία αποτιμάται η αξία μιας ενεργειακής επιχείρησης σαν την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Πέρα από τα οικονομικά της αποτελέσματα (έσοδα, EBITDA, κέρδη), σημαντικό ρόλο παίζει και η αξία της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης της. Ειδικά για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνεκτιμώνται και μια σειρά παράγοντες που μαρτυρούν την ευρωστία και τη μεγάλη δυναμική της, όπως για παράδειγμα ότι διαθέτει 351 χιλιάδες σημεία παράδοσης, έναντι 470 χιλιάδων σε όλη την Ελλάδα, εξαιρετικά υψηλούς δείκτες κάλυψης δικτύου και διείσδυσης, υψηλή τεχνογνωσία ενώ τα δίκτυά της είναι τα πλέον σύγχρονα και αποδοτικά.

Επιπλέον, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ διαθέτει τα χαμηλότερα τιμολόγια διανομής σε όλη την Ελλάδα και την ίδια στιγμή έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερα αποτελεσματική επιχειρησιακή λειτουργία, με χαμηλές λειτουργικές δαπάνες και απόλυτο σεβασμό στη νομοθεσία και το ρυθμιστικό πλαίσιο γεγονός, που της επιτρέπει να εγγυάται πλήρως την ασφάλεια εφοδιασμού στις περιοχές της αδείας της. Παράλληλα, οι στέρεες βάσεις που έχουν τεθεί για την ανάπτυξη της εταιρείας και το αποτελεσματικό μάνατζμεντ εγγυώνται ισχυρή κερδοφορία μέχρι και τη λήξη της αδείας της, το 2043.

Όλα τα παραπάνω διασφαλίζουν τη δημιουργία αξίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ η οποία με βάση αντικειμενικά κριτήρια και διεθνώς αποδεκτές πρακτικές προσεγγίζει τα 400 εκ. ευρώ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μέτοχοι της εταιρείας (ΔΕΠΑ και ΕΝΙ) αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την απόδοση της επένδυσής τους.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια από την ίδρυσή της με επενδυτή την EGL( 100% ελεγχόμενη από τον ενεργειακό κολοσσό ENI) η οποία κατά την δεκαετία της κρίσης συνέχισε σταθερά να επενδύει και να στηρίζει την ελληνική οικονομία. Η εταιρεία δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά ενισχύει τα έσοδα του Δημοσίου καταβάλλοντας διαχρονικά και σταθερά υψηλά μερίσματα. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ξεπερνά τα ελληνικά δεδομένα και μπορεί να συγκριθεί με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες διανομής.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Ποια είναι η γνώμη σας;

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας. Και αυτό γιατί η τοποθέτηση κεφαλαίων στον κλάδο της διανομής φυσικού αερίου συνιστά μια μακροχρόνια δέσμευση που απαιτεί υψηλές αρχικές επενδύσεις, οι οποίες αποδίδουν μακροχρόνια.

Αν λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να έχουν μια πορεία εφάμιλλη της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, εκτός από το σταθερό ρυθμιστικό, κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο που είναι υποχρέωση της πολιτείας να το διασφαλίσει, θα πρέπει και εκείνοι να διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση, υψηλή τεχνογνωσία και σταθερό-αποτελεσματικό μάνατζμεντ. Να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις με απόδοση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης