Πετρέλαιο

Τα χαρτιά των Ρώσων - ΟΠΕΚ ενόψει της συνάντησης κορυφής στη Βιέννη

Τα χαρτιά των Ρώσων - ΟΠΕΚ ενόψει της συνάντησης κορυφής στη Βιέννη
Ερωτηματικό η στάση της Ρωσίας στις προτεινόμενες προτάσεις περικοπών

Ανοδική πορεία καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, στο πλαίσιο των προσδοκιών για τη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.

Ειδικότερα, το Βrent ενισχύεται κατά +0,79% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 52,27 δολ. ανά βαρέλι, το  αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,81% στα 47,56 δολ. ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς κατά τη συνάντηση, το καρτέλ αναμένεται να προχωρήσει σε βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τις τιμές.

Όπως αναμεταδίδει το reuters, η ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, φέρεται να πιέζει για περικοπή παραγωγής έως 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από την περικοπή των 600.000 βαρελιών που είχε αρχικά προταθεί από την κοινή τεχνική επιτροπή του ΟΠΕΚ. Ωστόσο, η άλλη μεγάλη δύναμη του ΟΠΕΚ, η Ρωσία δεν έχει ακόμη συμφωνήσει με τη στρατηγική αυτή.

Η Ρωσία σημείωσε μέχρι στιγμής ότι θα ήταν διατεθειμένη να συμφωνήσει να επεκτείνει τις υφιστάμενες περικοπές, οι οποίες λήγουν τον Μάρτιο, αλλά ενδέχεται να δυσκολευτούν να υπογράψουν βαθύτερες περικοπές.

«Ο ΟΠΕΚ ελπίζει για περικοπή μεγαλύτερη από 1 εκατομμύριο αλλά παραμένει μεγάλο ερωτηματικό η αντίδραση της Ρωσίας» τόνισε πηγή του Οργανισμού, λέγοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman και του Ρώσου ομολόγου του, Alexander Novak.

Παράλληλα, οι υπάρχουσες περικοπές δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο του ιού στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου και στην παγκόσμια οικονομία, καθώς τα εργοστάσια διαταράσσονται, λιγότερα άτομα ταξιδεύουν και άλλες επιχειρήσεις επιβραδύνουν την παραγωγή τους, περιορίζοντας τη ζήτηση πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης