Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Η Κομισιόν προειδοποιεί για υποβάθμιση προβλέψεων λόγω κορωνοϊού - Κίνδυνος για ύφεση σε Γαλλία και Ιταλία - Παράθυρο για δημοσιονομική χαλάρωση από Centeno

Η Κομισιόν προειδοποιεί για υποβάθμιση προβλέψεων λόγω κορωνοϊού - Κίνδυνος για ύφεση σε Γαλλία και Ιταλία - Παράθυρο για δημοσιονομική χαλάρωση από Centeno

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οικονομική ανάκαμψη από τον κορωνοϊό ενδεχομένως να μην είναι σχήματος V

 

Για επικείμενη υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη λόγω των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό προειδοποιούν αξιωματούχοι της Κομισιόν.

Ειδικότερα, η Κομισιόν, η ΕΕ αναμένει ότι η επίδραση του κορωνοϊού θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρεται στις πρόσφατες προβλέψεις. Κατά συνέπεια ενδεχομένως να χρειαστεί να υποβαθμίσει τις προβλέψεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η οικονομική ανάκαμψη από τον κορωνοϊό ενδεχόμενως να μην έχει σχήμα V όπως αναμενόταν αρχικά.
Τέλος, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι Ιταλία και Γαλλία είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο τεχνικής ύφεσης.
Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξης της ευρωζώνης το 2020 συγκλίνουν στο 1% αλλά ενισχύονται οι καθοδικοί κίνδυνοι.

Παράθυρο για δημοσιονομική χαλάρωση από Centeno - Aρνητική επίδραση του κορωνοϊού σε οικονομία

Παράθυρο για δημοσιονομική χαλάρωση άνοιξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία.
Σε δηλώσεις του μετά το  πέρας του σημερινού (4/3) Eurogroup ο κ. Centeno ανέφερε «το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων μας προβλέπει ευελιξία για την αντιμετώπιση "ασυνήθιστων γεγονότων εκτός ελέγχου από τις κυβερνήσεις"
Εναπόκειται στην Κομισιόν να εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες και να αξιολογήσει τα αιτήματα των κρατών-μελών» δήλωσε ο Centeno μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και διευκρίνισε «στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αυτή η ρήτρα επιτρέπει μια προσωρινή απόκλιση από την πορεία προσαρμογής, διατηρώντας παράλληλα δημοσιονομική σταθερότητα.
Ο ίδιος υποστήριξε «Είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω ενέργειες σε επίπεδο πολιτικής.
Αυτό περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα, όπου ενδείκνυται, καθώς μπορεί να χρειαστούν για τη στήριξη της ανάπτυξης».
Εξάλλου, ο Centeno επεσήμανε ότι ο κορωνοϊός έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά το μέγεθος και η διάρκεια αυτού του προβλήματος παραμένει αβέβαιη επί του παρόντος.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά και σας διαβεβαιώνω ότι θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για τη συγκράτηση της ασθένειας, την παροχή υπηρεσιών υγείας και συστημάτων πολιτικής προστασίας για τη στήριξη του πληθυσμού στις πλέον πληγείσες περιοχές και για την προστασία των οικονομιών μας από περαιτέρω ζημίες» τόνισε.
Όσον αφορά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, o Centeno τόνισε ότι είναι μια πρώτη ευκαιρία για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως απάντηση στην έξαρση του κορωνοϊού.
«Δεδομένου του δυνητικού αντίκτυπου στην ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής στις εφοδιαστικές αλυσίδες, θα συντονίσουμε τις απαντήσεις μας και θα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης και για την προστασία από την περαιτέρω υλοποίηση των καθοδικών κινδύνων» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ανησυχία και από ΔΝΤ

Ανησυχητικοί ήταν και οι τόνοι του ΔΝΤ, με την επικεφαλής του Ταμείο, Kristalina Georgieva, να κάνει λόγο για υψηλούς κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Σύμωνα με την ίδια, ο κορωνοϊός επηρεάζει τόσο τα επίπεδα προσφοράς όσο και εκείνα της ζήτησης, ενώ περιορίζει την κινητικότητα των παραγωγικών συντελεστών.
Όπως εξήγησε, η ζήτηση υποχωρεί λόγω της υψηλής αβεβαιότητας, αλλά και των προληπτικών μέτρων.
Βέβαια, η Georgieva ανέφερε ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πιο ισχυρό σε σχέση με την κρίση του 2008-2009.
Επίσης, τα κράτη έχουν καθαρή δέσμευση δράσης, προκειμένου να εξομαλύνουν την επίδραση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ έχουν δείξει υψηλό επίπεδο συνεργασίας.
Αναφορικά με την απάντηση της δημοσιονομικής πολιτικής, η Georgieva ανέφερε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι τα φορολογικά μέτρα, ειδικά για τη σύνδεση με τις δαπάνες υγείας και τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί κάτω από το χαμηλότερο επίπεδο που είχε σημειωθεί το 2019, αλλά το βάθος της επίδρασης είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθεί.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης