Επικαιρότητα

Συναγερμός στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό – Στα 84 τα κρούσματα, με 4 περιστατικά χωρίς ιστορικό έκθεσης

tags :
Συναγερμός στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό – Στα 84 τα κρούσματα, με 4 περιστατικά χωρίς ιστορικό έκθεσης
Έντεκα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανιχνεύθηκαν χθες (9/3/2020) στην Ελλάδα - Τέσσερα εξ αυτών δεν έχουν ιστορικό έκθεσης
Με ραγδαίους ρυθμούς επεκτείνεται ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα χωρίς κάποιο ιστορικό έκθεσης στον ιό, χωρίς δηλαδή να έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον ασθενή.
Έντεκα νέα κρούσματα ανακοίνωσαν χθες (9/3) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κακίλιας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, πράγμα που ανεβάζουν τα κρούσματα σε 84.
Ειδικότερα, από τους 84, οι 81 είναι Έλληνες και 3 ξένο,. 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.
Από τους 84, 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό ένα περιστατικό με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου.
Επίσης 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.
Τέσσερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχουν ιστορικό έκθεσης.

Αποφυγή ταξιδιών

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε μέτρα όπως η αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών εσωτερικό και στο εξωτερικό και περιορισμός των μετακινήσεων στις ευπαθείς ομάδες όπως ασθενείς άνω των 70 ετών με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνια ανοσοκαταστολή.
Επίσης, αναστέλλονται οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων αλλά και ματαίωση του ημιμαραθωνίου.
Επίσης, οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, ενώ συνίσταται σε συνεδριάσεις όπως δημοτικά συμβούλια να γίνονται με τηλεδιάσκεψη.
Τέλος, ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε ότι τις επόμενες εβδομάδες περαιτέρω αύξηση και των ορφανών κρουσμάτων.

Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουταλάκι

O κορωνοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουταλάκι ξεκαθάρισε η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, αντικρούοντας την τοποθέτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι η μετάληψη δεν μπορεί να είναι αιτία μετάδοσης ασθενειών. Μετά την ενημέρωση που έκαναν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σωτήρης Τσιόδρας, οι επιστήμονες τοποθετήθηκαν σχετικά με την ανακοίνωση της ΔΙΣ.
«Ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο και μεταδίδεται και με το κουταλάκι» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ειδικοί της Επιτροπής, τονίζοντας πως έχουν ζητήσει από τον κόσμο να αποφεύγει τις δημόσιες συναθροίσεις - κάτι που περιλαμβάνει και τις εκκλησίες.
Οι ειδικοί της Επιτροπής διευκρινίζουν πάντως ότι δεν μπορούν να παρέμβουν σε όσα λέει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, διότι το θέμα της Θείας Κοινωνίας άπτεται ζητημάτων θρησκευτικής ελευθερίας και πίστης.
Νωρίτερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε τονίσει πως, όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».
Όσον αφορά την προσέλευση στους ναούς, η ΔΙΣ ζήτησε από τους πιστούς και τους ιερείς να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών αρχών, προς τον σκοπό της διασποράς του ιού.


Κορωνοϊός: Οκτώ οδηγίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων

Στην έκδοση 8 χρήσιμων οδηγιών προς τις ευπαθείς ομάδες για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τη νόσο COVID-19 (κορονοϊό), προχώρησε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας, που εντάσσεται στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει η ΓΓΠΠ για τον κορωνοϊό με τίτλο: «Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε - Μένουμε σπίτια μας».
Όπως ανακοινώθηκε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι συγκεκριμένες συμβουλές εκδόθηκαν σε απόλυτη συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και με σκοπό την παροχή έγκυρης ενημέρωσης στους πολίτες.
Από την ΓΓΠΠ τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.
Κατά συνέπεια, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορονοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:
* Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
* Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
* Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
* Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
* Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.
* Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.
* Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
* Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.

Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από Ελλάδα προς Ιταλία

Την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες, από σήμερα 9 Μαρτίου έως τις 23 Μαρτίου 2020, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή «η ΥΠΑ δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και των πτήσεων και εναρμονισμένη με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, προχωρά ως μέτρο πρόληψης κατά του COVID19 στην προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία.
Η σχετική NOTAM ισχύει από σήμερα 9 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Μαρτίου 2020 και αφορά όλα τα αεροδρόμια της Βόρειας Ιταλίας και συγκεκριμένα τις περιοχές (Emilia Romagna, Piedmont, Lombardy και Veneto)».
Σημειώνεται ότι η αναστολή πτήσεων ισχύει για όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας και όλες τις αεροπορικές εταιρείες.

Ξανακλείνει το Κολλέγιο Αθηνών λόγω κρούσματος κορωνοϊού

Στο μεταξύ, ξανακλείνει το Κολλέγιο Αθηνών, καθώς ανάμεσα στους γονείς εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού.
Στην ανακοίνωση που υπογράφει η Διευθύντρια του σχολείου αναφέρεται:
«Πριν λίγο λάβαμε επίσημη ενημέρωση από τον Ε.Ο.Δ.Υ. ότι μεταξύ των γονέων μαθητών του IBDP υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.
Για προληπτικούς λόγους παρακαλείσθε σήμερα έως τις 16.00 να περάσετε από το Σχολείο, για να παραλάβετε το παιδί σας από την Κεντρική Πύλη του campus Ψυχικού.
Στην περίπτωση που επιθυμείτε το παιδί σας να αποχωρήσει μόνο του από το campus Ψυχικού, παρακαλείσθε να συμπληρώσετε και να μας αποστείλετε τη συνημμένη δήλωση».

Κρούσμα κορωνοϊού στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, ένας υπάλληλος της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.
Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, επίσης δύο μέλη της οικογένειας του επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικά στον αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πού βρίσκονται.
Η πρεσβεία θα παραμείνει σήμερα κλειστή προκειμένου να γίνει απολύμανση και το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ βρίσκεται σε επικοινωνία με το ελληνικό υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, ο υπάλληλος πέταξε από την Αθήνα για το Τελ Αβίβ την 1η Μαρτίου.
Την ίδια ημέρα, μετέβη στη Βομβάη της Ινδίας και στις 5 Μαρτίου ταξίδεψε με αεροσκάφος πίσω στο Τελ Αβίβ.
Στις 6 Μαρτίου επέστρεψε στην Αθήνα από το Τελ Αβίβ.

Κρούσμα και σε Λύκειο του Γαλατσίου

Κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή Λυκείου του Γαλατσίου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (09/03/2020) ο δήμος της περιοχής.
«Ένας Δήμος οργανωμένος οφείλει να προστατεύει υπεύθυνα τους κατοίκους του με σωστή ενημέρωση και άμεσες στρατηγικές δράσεις.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή στο 4ο Γενικό Λύκειο Γαλατσίου», αναφέρεται η σχετική ανακοίνωση.
«Συνιστούμε την ψυχραιμία των κατοίκων της πόλης μας και βεβαιώνουμε πως η Δημοτική Αρχή είναι κοντά στους κατοίκους!
Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αυτής της κατάστασης με σύνεση καθώς βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ.
Από την πρώτη στιγμή άρχισαν να γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης της νόσου και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.
Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί σας για να λύσουμε απορίες και να ακούσουμε τις ανησυχίες σας 24 ώρες το 24ώρο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διευρύνεται η λίστα με τα κλειστά σχολεία

Συνεχώς ενημερώνεται η λίστα με τις σχολικές μονάδες, οι οποίες κλείνουν για προληπτικούς λόγους λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Το υπουργείο Παιδείας συνιστά στους πολίτες, λόγω των νέων δεδομένων που προκύπτουν συνεχώς και της διαρκούς επικαιροποίησης των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά, να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του, www.minedu.gov.gr, ώστε να ενημερώνονται σχετικά με τις σχολικές μονάδες των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά.
Το υπουργείο ανανέωσε το βράδυ της Δευτέρας 9 Μαρτίου 2020 τη λίστα των σχολείων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.
Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία (9/3/20, 23:15) στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία που αναστέλλουν τη λειτουργία τους και οι σχετικές ημερομηνίες, συνολικά, έχουν ως εξής:

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 11 Μαρτίου 2020:
ΕΠΑΛ Επανωμής (Θεσσαλονίκη)

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 12 Μαρτίου 2020:
105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 13 Μαρτίου 2020:
1. 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών
2. Λεόντειο Λύκειο Πατησίων
3. 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
4. 1ο ΓΕΛ Γλυφάδας
5. 19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου
6. 5ο Δημοτικό Περιστερίου
7. 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου
8. 11ο Λύκειο Περιστερίου
9. 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου
10. 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 17 Μαρτίου 2020:
1. 2ο νηπιαγωγείο Μενεμένης
2. 3ο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Μενεμένης
3. 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης
4. 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 18 Μαρτίου 2020, σε όλες τις σχολικές μονάδες των νομών:
Αχαΐας
Ηλείας
Ζακύνθου

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 23 Μαρτίου 2020:
1. Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής Ντε λα Κρουά
2. 49ο ΓΕΛ Αθηνών
3. 20ο ΓΕΛ Αθηνών
4. Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών
5. 40ο Γυμνάσιο Αθηνών
6. 22ο ΓΕΛ Αθηνών
7. 9ο Δημοτικό Αλίμου
8. Γερμανική Σχολή Αθηνών (όλες οι βαθμίδες)
9. ΓΕΛ Θρακομακεδόνων
10. 6ο Δημοτικό Βριλησσίων
11. 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων
12. 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
13. 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
14. 6ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
15. 1ο ΓΕΛ Γαλατσίου
16. 2ο ΓΕΛ Γαλατσίου
17. 3ο ΓΕΛ Γαλατσίου
18. 4ο ΓΕΛ Γαλατσίου
19. 1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου
20. 2ο Γυμνάσιο Γέρακα
21. 9ο Δημοτικό Γλυφάδας
22. 2ο ΓΕΛ Γλυφάδας
23. 2ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
24. 9ο Δημοτικό Δάφνης
25. 2ο Δημοτικό Διονύσου
26. 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής
27. 2ο Δημοτικό Πειραιά
28. Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά
29. Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά
30. 13ο ΓΕΛ Περιστερίου
31. 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης
32. Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη
33. American Community Schools
34. Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ισραηλίτικης Κοινότητας Αθηνών
35. ΓΕΛ Ιστιαίας (Εύβοια)

- Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 24 Μαρτίου 2020:
1. 65o Γυμνάσιο Αθηνών
2. 40ο ΓΕΛ Αθηνών
3. Ιταλική Σχολή Αθηνών
4. 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου
5. 3ο ΓΕΛ Γλυφάδας
6. Πειραματικό ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων
7. 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας
8. 2ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας
9. Ελληνογαλλική Σχολή «'Αγιος Ιωσήφ» (γυμνάσιο και λύκειο) Πεύκης
10. 2ο ΓΕΛ Πεύκης
11. Γυμνάσιο Κολλεγίου Ψυχικού
12. Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών
13. Ιδιωτικό Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού
14. 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας
15. 2ο ΓΕΛ Φλώρινας
16. 1ο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου (Λέσβος)
17. Γυμνάσιο Πλωμαρίου (Λέσβος)
18. Ιδιωτικό Γυμνάσιο Κολλέγιο Αθηνών
19. Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Ιωάννης Μ. Καρράς»
20. Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών
21. Δημοτικό Κολλεγίου Ψυχικού.
 
Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες του δημάρχου Πύργου

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν σύμφωνα με το patrisnews.gr οι καταγγελίες του δημάρχου Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλου ότι συγγενείς και πρόσωπα που σχετίζονται με τους ασθενείς που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους κυκλοφορούν αμέριμνοι παρά το γεγονός ότι τους έχει δοθεί οδηγία να παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό και να αποφεύγουν τις επαφές με τρίτα πρόσωπα.
Ο κ. Αντωνακόπουλος είπε ότι σε έναν νομό όπως ο νομός Ηλείας που είναι σε κατάσταση συναγερμού οι άνθρωποι που θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα και είναι συγγενείς των εκδρομέων στους Αγίους Τόπους ή εργάζονται μαζί.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Πύργου, συνεχίζουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.
Στο ερώτημα αν είναι πολλοί είπε ότι σίγουρα είναι αρκετοί.
Το μεγάλο πρόβλημα όπως είπε είναι το ζήτημα της προσωπικής υπευθυνότητας.
Όπως είπε κυκλοφορούν στα καφενεία στην αγορά. «Αντί να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό κυκλοφορούν ελεύθεροι», είπε χαρακτηριστικά.

Μέτρα και στις Ένοπλες Δυνάμεις

Μέτρα λαμβάνουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση περιστατικών κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού που πιθανώς να εμφανιστούν σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το ΓΕΕΘΑ έχει αναλάβει τις ακόλουθες δράσεις:
• Προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ και ο εκπρόσωπος λοιμωξιολόγος των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν ως τακτικά μέλη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων, στις επιτροπές και την Task  Force που έχει συγκροτήσει το Υπουργείο Υγείας.
• Έχει εκδώσει διαταγές με οδηγίες προς τις Μονάδες – Υπηρεσίες των ΕΔ, που αφορούν στην πρόληψη επέκτασης της επιδημίας.
• Σε επίπεδο Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθορίστηκαν οι χώροι υποδοχής και νοσηλείας ενδεχομένων κρουσμάτων, έγινε καταγραφή του απαιτούμενου προστατευτικού υλικού και διαπιστώθηκε η επάρκειά του. Πραγματοποιήθηκε επίσης εκπαίδευση και ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενδεχομένων κρουσμάτων.

Εγκύκλιος υπουργείου Υγείας: Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας στις πισίνες

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων αποφυγής διάδοσης του ιού στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών, τονίζει σε εγκύκλιό του, η οποία κοινοποιείται σε όλες τις Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, το υπουργείο Υγείας.
Όλες οι Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, πρέπει να εντατικοποιήσουν τους υγειονομικούς ελέγχους στις κολυμβητικές δεξαμενές περιοχών ευθύνης τους.
Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας, εφιστά την προσοχή στους υπεύθυνους φορείς λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών σε ότι αφορά:  
- Την αυστηρή τήρηση όλων των όρων υγιεινής των χώρων των κολυμβητικών δεξαμενών, όπως αυτοί αναφέρονται στην σχετική ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία (εξώστες θεατών, αποδυτήρια, καταιονητήρες, αποδυτήρια, νιπτήρες, κρήνες)  
- Την αυστηρή διασφάλιση της ποιότητας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών, η οποία θα βεβαιώνεται με τις απαιτούμενες δειγματοληψίες, η συχνότητα των οποίων συνιστάται να διπλασιασθεί (2 δείγματα τουλάχιστον ανά εβδομάδα) για τη χρονική περίοδο των επόμενων 4 μηνών.
- Το σύστημα ανακυκλοφορίας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών, που θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών.
Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού, είτε με ανακυκλοφορία του νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση.
- Το σύστημα ανακυκλοφορίας καθαρισμού-απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη.   
- Την απολύμανση του νερού σε αυτές, η οποία είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.  
- Τη μέτρηση του υπολείμματος χλωρίου στο νερό των κολυμβητικών δεξαμενών η οποία θα γίνεται χρωματογραφικά με τη μέθοδο DPD(Διαιθυλοπαραφαινυλοδιαμίνη) και θα κυμαίνεται αυστηρά μεταξύ 0,4 και 0,7mg/l .  
- Την αυστηρή καθαριότητα και το σχολαστικό καθαρισμό των κολυμβητικών δεξαμενών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης