Πετρέλαιο

Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου +10% - Κλιμακώνεται η σχέση Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας

Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου +10% - Κλιμακώνεται η σχέση Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας
«Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ διαθέτουν ένα εύρος εργαλείων προκειμένου να ρυθμίσουν την παραγωγή τους», υπογράμμισε ο κ. Novak

Upd Ανοδικά κινούνται οι σημερινές τιμές πετρελαίου, μετά τις ιστορικές απώλειες των προηγούμενων ημερών, στον απόηχο της κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για τις περικοπές στην παραγωγή τους.

Ειδικότερα, περί τις 20:45 ώρα Ελλάδας η τιμή του brent ενισχύεται κατά 8,24% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 37,19 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +10,15% στα 34,29 δολ. ανά βαρέλι. Τη Δευτέρα οι τιμές είχαν καταγράψει ενδοσυνεδριακά πτώση μεγαλύτερη του 30%, τη μεγαλύτερη από το 1991, και έκλεισαν τελικά με απώλειες της τάξης του 25%.
Παράλληλα, η κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας παραμένει στα ύψη.
Ο Ρώσος υπουργός ανέφερε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή της κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο διάστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η πόρτα της συνεργασίας δεν έχει κλείσει για τον ΟΠΕΚ+».
«Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ διαθέτουν ένα εύρος εργαλείων προκειμένου να ρυθμίσουν την παραγωγή τους», υπογράμμισε ο κ. Novak, προσθέτοντας ότι η επόμενη συνεδρίαση των χωρών «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «η Ρωσία δεν αποκλείει τη λήψη κοινών μέτρων μαζί με τον ΟΠΕΚ για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου», ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ρωσική αγορά πετρελαίου παραμένει ανταγωνιστική ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών».Επίσης, ο υπουργός ανέφερε πως το υπουργείο κάλεσε για αύριο (11/3) συνάντηση με πετρελαϊκές εταιρείες για να συζητήσει τη μελλοντική συνεργασία με τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών.

Από την απέναντι πλευρά, η Σαουδική Αραβία επιλέγει την τακτική της κλιμάκωσης.
Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας δήλωσε σήμερα στο reuters, πως δεν βλέπει την ανάγκη να πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Μάιο-Ιούνιο εάν δεν υπήρξε συμφωνία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού στη ζήτηση και τις τιμές πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης