Τελευταία Νέα

Απλοποίηση της άδειας εγκατάστασης και ανάπτυξη των δικτύων τα επόμενα βήματα του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ

Απλοποίηση της άδειας εγκατάστασης και ανάπτυξη των δικτύων τα επόμενα βήματα του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ
Το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου, με επικεφαλής την γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, έχει ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ για την ενίσχυση του ηλεκτρικού «χώρου»
Η απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης άδειας εγκατάστασης αλλά και η ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών σε δίκτυα διανομής και μεταφοράς, ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή απορρόφηση της νέας ισχύος 8 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι τα δύο επόμενα project με τα οποία θα καταπιαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του πλαίσιου για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης άδειας παραγωγής για έργα ΑΠΕ και την ψήφισή του από τη Βουλή.

Το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ με επικεφαλής την γενική γραμματέα Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου έχει ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ για την καταγραφή των αναγκών του δικτύου για ανάπτυξη του ηλεκτρικού χώρου που απαιτεί η μεταφορά της νέας ισχύος από ΑΠΕ.

Στο δίκτυο διανομής τα μεγαλύτερα προβλήματα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ που σε πολλές περιοχές εμφανίζεται κορεσμένο. Η ομαδοποίηση των αιτημάτων για νέα επενδυτικά σχέδια ΑΠΕ και η εξυπηρέτησή τους από έναν υποσταθμό τον οποίο θα κατασκευάσει ο ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια θα αποπληρωθεί με τη χρέωση δικτύου από τους επενδυτές, είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο.

Ο ΑΔΜΗΕ από την πλευρά του πραγματοποιεί τις δικές του τεχνικές και οικονομικές μελέτες για την ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς που απαιτεί η ικανοποίηση των στόχων του ΕΣΕΚ για νέα ισχύ από ΑΠΕ, ώστε να καταλήξει στα έργα που θα συμπεριλάβει στο αναθεωρημένο δεκαετές πλάνο.

Πεποίθηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ότι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα διασφαλίσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εναρμόνιση του συστήματος μεταφοράς και διανομής με τους στόχους του ΕΣΕΚ.

Πλαίσιο τιμολόγησης για τα υβριδικά συστήματα

Ενα ακόμη ζήτημα με το οποίο θα καταπιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ είναι η κατάρτιση του πλαισίου τιμολόγησης για την ενέργεια που παράγεται από υβριδικά συστήματα. Πρόκειται για σημαντική εκκρεμότητα προκειμένου να προχωρήσουν έργα αυτής της κατηγορίας που θα δώσουν λύση στην ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Ηδη η ΡΑΕ άρχισε να αξιολογεί τις 170 περίπου αιτήσεις που έχουν μπλοκαριστεί στις υπηρεσίες της και ενέκρινε τις πρώτες άδειες στο πλαίσιο του νέου νόμου που έχει αποσυνδέσει την αδειοδότηση από το καθεστώς τιμολόγησης της παραγόμενης ενέργειας.

Αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω επί τάπητος θα τεθεί και το πλαίσιο ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, κλάδος που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης