Επικαιρότητα

Έκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση για τον κορωνοϊό

Έκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση για τον κορωνοϊό
Στόχος των νέων μέτρων κυρίως η προστασία των ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και η θωράκιση του ΕΣΥ
Τα νέα μέτρα ενίσχυσης πολιτών και επιχειρήσεων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Στόχος των νέων μέτρων κυρίως η προστασία των ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και η θωράκιση του ΕΣΥ, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, την οποία μπορεί να πάρει ένας εκ των δυο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και έως τις 10 Απριλίου.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, σήμερα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στις εργασιακές σχέσεις εκδίδεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
- Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής
οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.
- Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.
- Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του.
Αυτός ο επιμερισμός των βαρών είναι δυναμικός και εξελίσσεται.
- Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.
- Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.
Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.
- Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’αποστάσεως.
Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Έκτακτες δαπάνες στο σύστημα υγείας

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση - όπως προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις.
Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί.

Έκκληση στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις εκκλησίες

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «η αρμόδια Επιτροπή και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση απευθύνουμε στους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ισχυρή σύσταση για την αποφυγή κάθε συγχρωτισμού.
Οφείλουν για το δικό τους, αλλά και για το συλλογικό καλό, να αποφεύγουν τον συνωστισμό σε χώρους που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.
Στην ίδια κατεύθυνση, τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και Μητροπολίτες, συστήνουν να αποφεύγονται πολυπληθείς συναθροίσεις στις εκκλησίες μας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε σε όλους, ιδίως στους γονείς, στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας, τα λόγια του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου: «κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό».

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει:

- την αναστολή, για 4 μήνες, της πληρωμής Φ.Π.Α., πληρωτέου τέλος Μαρτίου.
- την αναστολή, επίσης για 4 μήνες, της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων
μέχρι το τέλος Μαρτίου,
- την αναστολή, για 3 μήνες, της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, που είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου.
- Επιπλέον, για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα
εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας.
-Παράλληλα, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα θα καταχωρούνται κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου.
Επειδή όμως η κατάσταση εξελίσσεται, απαιτείται συντονισμένη δράση και συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτή τη συντονισμένη δράση είναι απαραίτητο το κόστος των μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται στα κράτη-μέλη.
Αφού αξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της 16 ης Μαρτίου, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, είναι έτοιμα να λάβουν, άμεσα, πρόσθετα
μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας και διατήρησης των θέσεων απασχόλησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης