Ενέργεια

Ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία τον κορωνοϊό - Στους 4.373 οι νεκροί και 121.564 κρούσματα – Συναγερμός σε ΕΕ - Φόβοι για 480.000 θύματα στις ΗΠΑ

tags :
Ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία τον κορωνοϊό - Στους 4.373 οι νεκροί και 121.564 κρούσματα – Συναγερμός σε ΕΕ - Φόβοι για 480.000 θύματα στις ΗΠΑ
Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο μιας παγκόσμιας πανδημίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Tedros Adhanom Gebreyesus
 Πανδημία και επίσημα χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον κορωνοιό, καθώς μετά τους χιλιάδες θανάτους και κρούσματα αλλά και την επιθετική εξάπλωση του ιού σε πάνω από 120 χώρες... με μεγάλη καθυστέρηση ο ΠΟΥ προέβη σε μια νομοτελειακά αυτονότη απόφαση.
Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο μιας παγκόσμιας πανδημίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Tedros Adhanom Gebreyesus.
Ο ίδιος τόνισε ωστόσο ότι «όλες οι χώρες μαζί μπορούν να αλλάξουν την πορεία αυτής της πανδημίας».
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι τόσο για τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και σφοδρότητας του ιού όσο και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας» δήλωσε ο κ. Gebregesus σε συνέντευξη τύπου.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας έχει αυξηθεί 13 φορές και ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί έχει τριπλασιαστεί,» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WHO.
Ήδη χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται για τη ζωή τους στα νοσοκομεία.
Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αναμένουμε να δούμε τον αριθμό των περιπτώσεων, τον αριθμό των θανάτων και τον αριθμό των χωρών που θα πληγούν, να αυξηθούν ακόμη περισσότερο».
Η περιγραφή της κατάστασης ως πανδημίας δεν αλλάζει την εκτίμηση του ΠΟΥ για την απειλή που θέτει ο κορωνοϊός.
Δεν αλλάζει τί κάνει η ΠΟΥ και δεν αλλάζει τι πρέπει να κάνουν οι χώρες.
Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε πλήρη κατάσταση απόκρισης από τότε που μας ειδοποιήθηκαν για τις πρώτες περιπτώσεις.
Καλούμε καθημερινά τις χώρες να λάβουν επείγουσα και επιθετική δράση.
Από τις 118.000 περιπτώσεις COVID19 που αναφέρθηκαν παγκοσμίως σε 114 χώρες, περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων βρίσκονται σε τέσσερις μόνο χώρες και δύο από αυτές έχουν σημαντικά μειούμενα κρούσματα.
81 χώρες δεν έχουν αναφέρει COVID 19 περιπτώσεις και 57 χώρες έχουν αναφέρει 10 κρούσματα ή λιγότερα.
Πολλές χώρες έχουν αποδείξει ότι ο ιός αυτός μπορεί να κατασταλεί και να ελεγχθεί.
Ορισμένες χώρες αγωνίζονται με έλλειψη δυνατοτήτων.
Ορισμένες χώρες αγωνίζονται με έλλειψη πόρων.
Ορισμένες χώρες αγωνίζονται με έλλειψη αποφασιστικότητας.
Είμαστε ευγνώμονες για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα για την επιβράδυνση του ιού και τον έλεγχο των επιδημιών του COVID19.
Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα αυτά επιβαρύνουν πολύ τις κοινωνίες και τις οικονομίες, όπως ακριβώς και στην Κίνα.
Όλες οι χώρες πρέπει να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της υγείας, της ελαχιστοποίησης των οικονομικών και κοινωνικών αναταραχών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η εντολή του ΠΟΥ είναι η δημόσια υγεία.
Αλλά εργαζόμαστε με πολλούς εταίρους σε όλους τους τομείς για να μετριάσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες αυτής της πανδημίας του COVID19.
Αυτή δεν είναι μόνο μια κρίση για τη δημόσια υγεία, είναι μια κρίση που θα αγγίξει κάθε τομέα - έτσι κάθε τομέας και κάθε άτομο πρέπει να συμμετέχει στον αγώνα
Έχω πει από την αρχή ότι οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν μια προσέγγιση ολόκληρης της κυβέρνησης και ολόκληρης της κοινωνίας, που να βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την πρόληψη λοιμώξεων, τη διάσωση ζωών και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων
Επιτρέψτε μου να το συνοψίσω σε 4 βασικούς τομείς.
Ετοιμάστε και είστε έτοιμοι.
Εντοπισμός, προστασία και θεραπεία.
Μειώστε τη μετάδοση.
Καινοτομία και μάθηση
Υπενθυμίζω σε όλες τις χώρες ότι σας καλούμε να:
ενεργοποιήστε και μεγεθύνετε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης
επικοινωνήστε με τους ανθρώπους σας για τους κινδύνους και πώς μπορούν να προστατευθο
εντοπίστε, απομονώστε, δοκιμάστε και θεραπεύστε κάθε περίπτωση # COVID19 και εντοπίστε κάθε επαφή "
Καλούμε όλες τις χώρες να:
προτοιμάσουν τα νοσοκομεία τους
προστατέψουν και εκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους σε υγειονομικές μονάδες.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικές άλλες λέξεις που έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία, και είναι πολύ πιο επιδεκτικές:
Πρόληψη.
Ετοιμότητα.
Δημόσια υγεία.
Πολιτική ηγεσία.
Και πάνω απ 'όλα, οι άνθρωποι

Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς πλέον καθημερινά μια σειρά από κράτη κάνουν λόγο για τα πρώτα τους κρούσματα (ανάμεσα στα οποία και η Τουρκία), τη στιγμή που άλλα βλέπουν τον αριθμό των θυμάτων αλλά και των επιβεβαιωμένων περιστατικών να αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς.
Και μπορεί στην Κίνα, η οποία μετρά 3.162 νεκρούς, να γίνεται λόγος για μεγάλη μείωση των νέων κρουσμάτων -τα οποία μάλιστα φαίνεται να έχουν περιοριστεί μόνο στην επαρχία Χουμπέι, την περιοχή από όπου ξέσπασε η επιδημία- ωστόσο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η επιδημία είναι σε έξαρση.
Στην Ιταλία, την πλέον πληττόμενη χώρα της Ευρώπης, η οποία έχει τεθεί ολόκληρη σε καραντίνα, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 631 και τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 10.000, υπάρχουν σκέψεις να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά, περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα να κλείσουν τα πάντα -με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων- για τις επόμενες 15 ημέρες στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από τα μισά κρούσματα.
Την ίδια στιγμή, τα τρία τέταρτα των Πολιτειών στις ΗΠΑ έχουν αναφέρει επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Συνολικά, γίνεται λόγος για 1.040 κρούσματα και για 29 νεκρούς.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει στις ΗΠΑ σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας είναι ότι το American Hospital Association υποστηρίζει ότι στις ΗΠΑ τα κρούσματα θα φθάσουν τα 96 εκατομμύρια και οι θάνατοι τους 480.000.
Αυξημένα όμως είναι τα κρούσματα και στις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως στη Γαλλία, στην Ισπανία και στη Γερμανία ενώ εξίσου προβληματική είναι η κατάσταση στο Ιράν αλλά και στη Νότια Κορέα, όπου όμως στην τελευταία περίπτωση φαίνεται να υπάρχει μια σχετική ύφεση στην εξάπλωση της νόσου.
Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 121.564, ο αριθμός των θυμάτων σε 4.373 ενώ συνολικά 66.239 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Πάντως, η μόνη διαπίστωση που μπορεί να γίνει μέχρι στιγμής, είναι πως κανείς ακόμα δεν γνωρίζει με ασφάλεια το πώς θα εξελιχθεί η νόσος και το κυριότερο το ποιο θα είναι το «αποτύπωμα» της επιδημίας αυτής που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην παγκόσμια οικονομία και υγεία.

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 121.564.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 4.373 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 66.239 άνθρωποι.
- Η ιταλική κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα όλη τη χώρα.
- Η Ιταλία μετρά 631 νεκρούς και 10.149 κρούσματα.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 354 και τα κρούσματα σε 9.000.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 54 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 7.755.
- Οι ΗΠΑ μετρούν 29 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.040,
- Μεγάλη έξαρση στη Γαλλία: 33 οι νεκροί, 1.784 τα κρούσματα.
- Στην Ισπανία οι νεκροί εκτοξεύτηκαν στους 47 και τα κρούσματα στα 2.174.
- Στην επαρχία Hubei της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας, οι νεκροί είναι 3.046.
- Σε 118 χώρες έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα, που μετρά 80.967 κρούσματα.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 581 και οι νεκροί σε 12.
- Στα 1.629 τα κρούσματα στη Γερμανία, στα 2.174 στην Ισπανία.
- Στα 107 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 382 στο Ηνωμένο Βασίλειο (6 νεκροί), στα 613 στην Ελβετία και στα 93 στον Καναδά όπου επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος.
- Η Τουρκία ανέφερε το πρώτο της κρούσμα.
Image

Πατήστε εδώ για να δείτε online την εξέλιξη της επιδημίας

Δραματική προειδοποίηση του American Hospital Association για 480 χιλ νεκρούς στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ λόγω κορωνοιού τα κρούσματα θα φθάσουν τα 96 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 480.000 αναφέρει το American Hospital Association.
Με βάση έγγραφα που διέρρευσαν, προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προετοιμάζονται για 96 εκατομμύρια κρούσματα του κορωνοϊού ενώ οι νεκροί θα μπορούσαν να φθάσουν τους 480 χιλιάδες.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/5e62a449fee23d58c83a9e62.jpg?itok=3UntCj2O
Με βάση το American Hospital Association, ο οποίος είναι ο σύνδεσμος όλων των νοσοκομείων στην Αμερική, τα νοσοκομεία των ΗΠΑ προετοιμάζονται για
- 96 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορωνοϊό
- 4,8 εκατομμύρια νοσηλείες από την λοίμωξη
 - 480.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες
Σύμφωνα με το Business Insider, με βάση αυτά τα έγγραφα ο  James Lawler, καθηγητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Nebraska, παρουσίασε τις εκτιμήσεις για το καλύτερο σενάριο.
- Οι άνθρωποι ηλικίας 80 ετών και άνω έχουν πιθανότητα 14,8% να πεθάνουν αν νοσήσουν.
- Ο κίνδυνος μειώνεται στην νεολαία, αν και οι ηλικίας 70-79 και 60-69 εξακολουθούν να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο, με ποσοστό 8% και 3,6% ποσοστά θνησιμότητας.
- Οι 480.000 θάνατοι στις ΗΠΑ θα αντιστοιχούσαν στο 0,50% των κρουσμάτων το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα ποσοστά θανάτων που αναφέρθηκαν από τον ΠΟΥ (3,4%) και την Ιταλία 5%.
Εάν το ποσοστό θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες φτάσει μόλις το 2%, στα 96 εκατομμύρια κρούσματα, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα 1,92 εκατομμύρια νεκρούς.
Εάν η Ιταλία αποτελεί μια σαφή ένδειξη και ο κορωνοϊός δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τα ποσοστά θανάτου θα είναι πιθανώς μεταξύ 3% -5%.
Ο πραγματικός αριθμός μολυσμένων έναντι των νεκρών δεν θα υπολογιστεί με ακρίβεια για τουλάχιστον 6-8 μήνες έως ότου βρεθεί το εμβόλιο.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/5e62a0abfee23d548d68d6f5.jpg?itok=Zw-LzJWE

Στο κόκκινο η Ιταλία


Στο κόκκινο παραμένει η Ιταλία λόγω της δραματικής εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει αφήσει πίσω της 631 νεκρούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που όλη η χώρα έχει τεθεί σε καραντίνα με μια σειρά από απαγορεύσεις τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις δημόσιες συναθροίσεις, υπάρχουν φωνές που τονίζουν πως είναι αναγκαίο να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Attilio Fontana, ο οποίος προέρχεται από τη Λέγκα του Βορρά, ζητά να κλείσουν τα πάντα Λομβαρδία για τις επόμενες 15 ημέρες με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte μελετά την πρόταση αυτή και φέρεται να έχει ζητήσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η επιχειρηματολογία του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας βασίζεται στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την πορεία της επιδημίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της.
Από την 1η έως τις 4 Μαρτίου, υπήρξε μια σταθερή τάση των θετικών περιστατικών στην Κόκκινη Ζώνη σύμφωνα με τις προηγούμενες ημέρες και μια μείωση της τάξης του 30% σε σύγκριση με την περίοδο 21 – 25 Φεβρουαρίου.
Αναλύοντας με μεγάλη προσοχή αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας (μείωση των κοινωνικών επαφών) μπορούν να συνεισφέρουν στη μη αύξηση των κρουσμάτων» αναφέρεται σε σχετική έκθεση, στην οποία παράλληλα επισημαίνεται ότι στις περιοχές όπου ισχύουν τα αυστηρά μέτρα, ένας φορέας μπορεί να μολύνει ένα ακόμα και όχι δύο άτομα, κάτι που συμβαίνει στις περιοχές όπου δεν έχουν ληφθεί σκληρά περιοριστικά μέτρα.
Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η κυβέρνηση Conte μελετά την πρόταση αυτή, δηλαδή να δοθεί το πράσινο φως στις περιφέρειες να θέσουν σε εφαρμογή ακόμα αυστηρότερα μέτρα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτά θα εντάσσονται σε εθνικό πλαίσιο.
Δεν αποκλείεται μάλιστα το σχετικό διάταγμα να υπογραφεί ακόμα και σήμερα από τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, ο οποίος ωστόσο ζητά από τον περιφερειάρχη της Λομβαρδίας να του δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει η παραγωγή και οι άκρως απαραίτητες υπηρεσίες που είτε αφορούν φαρμακεία και τον κλάδο των τροφίμων μέχρι τον ηλεκτρισμό και την ενημέρωση.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 10.149, εκ των οποίων τα 5.791 στη Λομβαρδία, οι νεκροί αυξήθηκαν στους 631 ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε 1.004.

Συνέντευξη Merkel για κορωνοϊό - Spahn (υπ.Υγείας Γερμανίας): Δεν θα τον περιορίσει το κλείσιμο των συνόρων

Τη θέση ότι το σφράγισμα των συνόρων της Γερμανίας δεν πρόκειται να εμποδίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού διατύπωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Jens Spahn.
Σε δηλώσεις του στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ο Spahn υποστήριξε ότι η προσέγγιση της Γερμανίας στην επιδημία, είναι να επιβραδύνει την εξέλιξη της επιδημίας και να μην κορυφωθεί η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας της Γερμανίας.
«Ο ιός είναι στη Γερμανία, είναι στην Ευρώπη.
Αυτή είναι η σκέψη, στην οποία πρέπει να συνηθίσουμε.
Θα εξαπλώνεται ακόμα και να κλείσουμε όλα τα σύνορα.
Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αφήσεις τους ανθρώπους να κυκλοφορήσουν και τότε θα αρχίσει να εξαπλώνεται και πάλι» τόνισε ο Γερμανός υπουργός.
Όπως έγινε γνωστό, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel θα παραχωρήσει σήμερα στις 12:30 ώρα Ελλάδας συνέντευξη τύπου για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη Γερμανία.

ΗΠΑ: Δεν ανακοινώθηκαν οικονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό - Σε διαπραγμάτευση Λευκός Οίκος - Κογκρέσο

Στις ΗΠΑ όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 28, δεν ανακοινώθηκαν οικονομικά μέτρα, όπως είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος Trump, ο οποίος μάλιστα είχε εξαγγείλει μέτρα «μεγάλου εύρους» για την ελάφρυνση της οικονομίας από την επιδημία του κορωνοϊού.
Όπως έγινε γνωστό, ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο είναι σε διαπραγματεύσεις για το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτό το πακέτο, αν και όπως αναφέρεται δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι επίκειται κάποιου είδους συμφωνία.
«Είχαμε μια καλή ανταλλαγή απόψεων.
O υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ο οποίος ηγείται των σχετικών διαπραγματεύσεων εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Donald Trump συναντήθηκε με τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, με θέμα το ενδεχόμενο έγκρισης ενός πακέτου μέτρων για την παροχή κινήτρων στην αμερικανική οικονομία.
«Θα συνεργαστούμε σε δικομματική βάση, προκειμένου να δούμε πως μπορούμε να δρομολογήσουμε ταχύτατα εξελίξεις, που θα βοηθήσουν τους Αμερικανούς που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, αλλά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» υποστήριξε ο Mnuchin ενώ από την πλευρά της η Pelosi τόνισε ότι η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο να δούμε «που έχουμε κοινό έδαφος», επισημαίνοντας πάντως πως τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να αφορούν τους λίγους.
Εργαζόμαστε με την ηγεσία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για να προχωρήσουμε σε ένα νομοθετικό πακέτο» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και αρμόδιος για τον κορωνοϊό, Mike Pence.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, τα κρούσματα στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 1.037 και οι θάνατοι σε 28, εκ των οποίων οι 23 έχουν καταγραφεί στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον προειδοποίησε για δεκάδες χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης αποφάσισε να αναπτύξει την Εθνική Φρουρά σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου.

.Image
Image
Κίνα: Στους 3.158 οι νεκροί από τον κορωνοϊό – 24 νέα κρούσματα

Στους 3.158 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 24 νέα κρούσματα, όλα στην επαρχία Χουμπέι.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατεγράφησαν συνολικά 24 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό έως χθες τα μεσάνυχτα στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός σχετικά αυξημένος από τα 19 που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα.
Με τα νέα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 80.778 από τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας, επιβεβαιώθηκαν επίσης χθες 22 νέοι θάνατοι από την ασθένεια COVID-19, γεγονός που αυξάνει τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της επιδημίας σε 3.158 νεκρούς.
Όλοι οι νέοι θάνατοι ασθενών αναφέρθηκαν από τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι, του επίκεντρου της κρίσης, εκ των οποίων οι 19 στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί την πρωτεύουσά της, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, καταγράφηκαν επίσης 31 νέα ύποπτα κρούσματα.
Το σύνολο των ύποπτων κρουσμάτων, που τελούν υπό ιατρική παρακολούθηση, ανήλθε έτσι σε 285.
Επίσης ως τα μεσάνυχτα χθες, 1.578 άνθρωποι αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν.
Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά 302, στους 4.492.
Στα νοσοκομεία όλης της Κίνας παραμένουν 16.145 ασθενείς.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί ανήλθε σε 61.475.
Επίσης χθες Τρίτη καταγράφηκαν από τις αρχές 10 νέα κρούσματα που «εισήχθησαν» στη χώρα από το εξωτερικό, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, τα έξι στο Πεκίνο, άλλα δύο στη Σαγκάη, ένα στην επαρχία Σαντόνγκ και ένα στην επαρχία Γκανσού.
Ως τα μεσάνυχτα χθες το σύνολο των ασθενών που έφθασαν στην ηπειρωτική Κίνα από το εξωτερικό ανερχόταν σε 79.

Κίνα: Επαναλειτουργούν σταδιακά δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες στην Ουχάν

Στη σταδιακή επαναλειτουργία δημόσιων υπηρεσιών και εταιρειών προσανατολίζονται οι τοπικές αρχές της Ουχάν, της πόλης από όπου ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού που εξαπλώθηκε στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο.
Όπως ανέφεραν οι αρμόδιες αρχές, υπηρεσίες και εταιρείες που παράγουν αγαθά ή προσφέρουν υπηρεσίες που θεωρείται πως απαιτούνται για την καθημερινή ζωή ή για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα επαναλειτουργήσουν άμεσα, ενώ οι υπόλοιπες θα λαμβάνουν άδειες επαναλειτουργίας προοδευτικά.
Σύμφωνα με τις αρχές, θα ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν τομείς-κλειδιά όπως αυτός των συγκοινωνιών, της παραγωγής εξοπλισμού και αναλωσίμων υγείας και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ θα δοθούν άδειες επαναλειτουργίας σε επιχειρήσεις που επηρεάζουν εθνικές ή διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.

Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Τουρκία – Ο ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού ανακοίνωσε η Τουρκία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πρόκειται για έναν άνδρα που νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση
Όπως έγινε γνωστό, ο άντρας αυτός ταξίδεψε στην Τουρκία από ευρωπαϊκή χώρα, την οποία δεν κατονόμασαν οι αρμόδιες αρχές.
Ο άντρας αυτός έχει τεθεί σε καραντίνα, ενώ σε αποκλεισμό και υπό ιατρική παρακολούθηση έχει τεθεί και η οικογένειά του.
«Ένα ή περισσότερα κρούσματα δεν θα πρέπει να θεωρούνται επιδημία.
Αυτό σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε στη χώρα μας.
Υπήρχε υψηλή πιθανότητα για κάτι τέτοιο και συνέβη.
Αυτή είναι η μόνη εξήγηση για αυτό το μεμονωμένο περιστατικό αυτή τη στιγμή.
Τώρα πρέπει να οργανώσουμε τη ζωή μας λαμβάνοντας τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.
 Πρόκειται για εθνικό κίνδυνο, τα μέτρα πρόληψης είναι απλά», είπε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Fahrettin Koca, ο οποίος συνέστησε σε όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό να μένουν σε απομόνωση κατ’ οίκον επί 14 ημέρες προληπτικά και παρότρυνε όλους τους τούρκους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκτός αν είναι απολύτως αναγκαίο.
Διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις κρατικές υπηρεσίες.
«Ένας ασθενής σε καραντίνα δεν είναι απειλή για μια ολόκληρη κοινωνία» επεσήμανε ο Koca.

Οικονομικό πακέτο 2,4 δις δολαρίων από την Αυστραλία

Οικονομικό πακέτο 2,40 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (1,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο θα δαπανηθεί για την οργάνωση κλινικών αντιμετώπισης του πυρετού, αλλά και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες ανακοίνωσε η Αυστραλία, η οποία μετρά 107 κρούσματα.
«Ποσό λίγο μικρότερο του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένουμε να δαπανηθεί σε αυτό το οικονομικό έτος, καθώς ο ιός και οι επιπτώσεις του θα εξαπλώνονται τους επόμενους μήνες» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison.

Κορωνοϊός: Πέντε ημέρες χωρίς συμπτώματα οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό

Στη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα πέντε μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού, καταλήγουν Αμερικάνοι επιστήμονες, όπως αναφέρουν σε επιστημονική τους μελέτη που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα.
Βάσει της μελέτης, σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες.
Όμως, περίπου ένας στους χίλιους - σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις - θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα.
Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσης τους.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν».
Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κορωνοϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες.
Οι ανθρώπινοι κορωνοϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης