Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Πιθανή επισκίαση των πράσινων σχεδίων της Ευρώπης από τον κορωνοϊό – Ο κρυμμένος «άσος» των κυβερνήσεων

Πιθανή επισκίαση των πράσινων σχεδίων της Ευρώπης από τον κορωνοϊό – Ο κρυμμένος «άσος» των κυβερνήσεων
Ο ιός και η επακόλουθη οικονομική κρίση ενδέχεται να προκαλέσουν προσωρινή μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, αλλά αυτό δεν υποκαθιστά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό

Σε ασύμμετρη απειλή για όλο τον πλανήτη έχει εξελιχθεί ο coronavirus, με όλες τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας.Στα αποτελέσματα της έξαρσης του κορωνοϊού, συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με το Bloomberg η αναθεώρηση της οικονομίας και φυσικά όλες οι πράσινες φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ιογενής κρίση είναι πιθανόν να επισκιάσει την προσπάθεια της ένωσης των 27 εθνών να θέσει αυστηρότερους περιβαλλοντικούς στόχους και να διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε πράσινα έργα φέτος.
«Βλέπω ευκαιρίες και κινδύνους. Ο κίνδυνος είναι ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να αυξήσουν μαζικά τις δημοσιονομικές τους δαπάνες και επομένως να κατευθύνουν πόρους που ενδεχομένως σε ειρηνικούς καιρούς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του άνθρακα» είπε χαρακτηριστικά ο Simone Tagliapietra, ερευνητής στο Bruegel think-tank με έδρα τις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις εκτός Ευρώπης

Τα νέα και τα δεδομένα δεν είναι διαφορετικά εκτός Ευρώπης, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη ακυρώνουν όλες τις προσωπικές συναντήσεις που έχουν με κεντρικό άξονα το κλίμα, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Απριλίου. Πέντε χρόνια μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, το 2020 αναμενόταν να είναι το έτος δράσης. Ο ιός και η επακόλουθη οικονομική κρίση ενδέχεται να προκαλέσουν προσωρινή μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, αλλά αυτό δεν υποκαθιστά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Η Ευρώπη θέλει να εξαλείψει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα, στο πλαίσιο της μεγάλης στρατηγικής της για την Πράσινη Συμφωνία. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να εξασφαλιστούν οι επενδύσεις για τον περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ η ΕΕ θα έχει ως στόχο να διαθέσει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ κατά τα επόμενα 10 χρόνια.

Η μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία

Πρόκειται αναμφισβήτητα για την μεγαλύτερη πρόκληση δημόσιας υγείας στην Ευρώπη, που θα οδηγήσει σε δημοσιονομική αναπροσαρμογή. Αυτό σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια, εξελιχθούν σε σημαντικά εργαλεία στα χέρια των κυβερνήσεων για να κάνουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών, υπογραμμίζει ο Mark Lewis, επικεφαλής της BNP Paribas Asset Management.
Τέλος, ο Tagliapietra κατέληξε λέγοντας πως: «Θεωρώ ότι υπάρχει κίνδυνος βραχυπρόθεσμα, αλλά νομίζω ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να σκεφτούν πραγματικά κατά το σχεδιασμό των μέτρων για την τόνωση της οικονομίας και να λάβουν υπόψη τη διάσταση της πράσινης διαπραγμάτευσης επειδή αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης