Πετρέλαιο

Trump: Θα εμπλακεί την κατάλληλη στιγμή στη διαμάχη Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας για τις τιμές του πετρελαίου

Trump: Θα εμπλακεί την κατάλληλη στιγμή στη διαμάχη Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας για τις τιμές του πετρελαίου

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου είναι καταστροφικές για τους αμερικανούς παραγωγούς αργού οι οποίοι έχουν υψηλότερο κόστος από τους αντίστοιχους στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε την Πέμπτη 19/9/2020 ότι θα συμμετάσχει στον πόλεμο για τις τιμές πετρελαίου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας την κατάλληλη στιγμή, λέγοντας ότι οι χαμηλές τιμές βενζίνης είναι καλές για τους καταναλωτές των Η.Π.Α, ακόμη και αν βλάπτουν τη βιομηχανία.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αγωνίζονται για το μερίδιο της αγοράς πετρελαίου μετά την τριετή συμφωνία τους να συγκρατήσουν την παραγωγή που κατέρρευσεαυτό το μήνα.

Η άντληση πετρελαίου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονης μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού έχει ωθήσει τις τιμές αργού πετρελαίου σε σχεδόν 20ετή χαμηλά αυτή την εβδομάδα.

"Προσπαθούμε να βρούμε ένα είδος μεσαίου εδάφους", δήλωσε ο Trump σε δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι είχε μιλήσει με πολλούς για τη διαμάχη.

"Είναι πολύ καταστροφικό για τη Ρωσία γιατί όταν το εξετάζετε, όλη η οικονομία βασίζεται σε αυτό και έχουμε τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου για δεκαετίες, οπότε είναι πολύ καταστροφικό για τη Ρωσία. Θα έλεγα ότι είναι πολύ κακό για τη Σαουδική Αραβία, αλλά είναι σε μια πάλη, είναι σε μια πάλη για την τιμή, είναι σε μια πάλη για την παραγωγή. Την κατάλληλη στιγμή θα ασχοληθώ », είπε.

Η οικονομία της Ρωσίας είναι πιο διαφοροποιημένη από τη Σαουδική Αραβία και λιγότερο εξαρτημένη από το πετρέλαιο απ᾽ότι το βασίλειο.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου είναι καταστροφικές για τους αμερικανούς παραγωγούς αργού οι οποίοι έχουν υψηλότερο κόστος από τους αντίστοιχους στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία και είναι πιθανό να προωθήσουν την ενοποίηση στον κλάδο.

Η κυβέρνηση Trump εξετάζει το ενδεχόμενο διπλωματικής πιέσης για να πετύχει να κλείσει τις κάνουλες η Σαουδική Αραβία και να χρησιμοποιήσει την απειλή κυρώσεων στη Ρωσία για να τους αναγκάσει να μειώσουν την παραγωγή τους, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη άγνωστες πηγές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου της Nord Stream 2 και μια μονάδα κρατικής Rosneft για την εμπορία πετρελαίου στη Βενεζουέλα. Οι κυρώσεις στον αγωγό σταμάτησαν το έργο λίγο πριν την ολοκλήρωσή του.

Κάποιοι νομοθέτες των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία στοχεύουν σκόπιμα στη βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού η κυβέρνηση Trump ακολούθησε πολιτική "κυριαρχίας στην ενέργεια" με την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία.

Χάρη στην άνθηση του σχιστολιθικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστεί ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Εννέα Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων ο Kevin Cramer από την πετρελαιοπαραγωγική Βόρεια Ντακότα που συμβούλευε τον Trump για την ενέργεια στην εκστρατεία του για το 2016, κάλεσε την Τετάρτη με πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες πρίγκιππα Reema bint Bandar bin Sultan, ελπίζοντας να πείσει το βασίλειο να σταματήσει το πλημμύρισμα των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου.

Ο Trump μίλησε για τις αγορές πετρελαίου με τον πρίγκιπα του Σαουδάραβα Mohammed bin Salman στις 9 Μαρτίου. Επιπλέον, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, John Abizaid, μίλησε με τον υπουργό ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας την περασμένη Πέμπτη για τις αγορές πετρελαίου αλλά έχουν γίνει ελάχιστα γνωστά σχετικά με αυτές τις συνομιλίες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης