Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς χαλάρωση του «φρένου χρέους» στη Γερμανία - Το σχέδιο Scholz για τον κορωνοϊό

Προς χαλάρωση του «φρένου χρέους» στη Γερμανία - Το σχέδιο Scholz για τον κορωνοϊό
Το ύψος του ποσού του συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα κυμαίνεται μεταξύ 70-100 δισ. ευρώ
Να χαλαρώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», για να χρηματοδοτήσει τη σχεδιαζόμενη ταχεία οικονομική βοήθεια λόγω κορωνοϊού, επιδιώκει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz (SPD). 
Το ύψος του ποσού του συμπληρωματικού προϋπολογισμού δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της  Sueddeutsche Zeitung, θα κυμαίνεται μεταξύ 70 και 100 δισ. ευρώ. 
Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκλήθηκαν από την επιδημία του κορωνοϊού. 
Σχεδιάζονται για παράδειγμα ένα «Ταμείο αντιμετώπισης υπέρμετρων δυσχερειών», το οποίο θα καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των μικρών επιχειρήσεων για τρεις μήνες, η συμμετοχή του κράτους σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ανάγκη, καθώς επίσης και απεριόριστα εταιρικά δάνεια. 
Μόνο για το  «Ταμείο αντιμετώπισης υπέρμετρων δυσχερειών» προορίζονται 40-50 δισ. ευρώ. 
Για τον λόγο αυτόν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συνάψει πρόσθετα δάνεια για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. 
Ο Scholz είχε ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή το πρωί στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι θα προβεί σε νέο δανεισμό. 
«Το συνολικό χρέος της Γερμανίας είναι σήμερα κάτω από το 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, πράγμα που σημαίνει ότι  υπάρχουν μεγάλα περιθώρια δανεισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού», όπως δήλωσε. 
Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός πρόκειται να εγκριθεί στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ήδη τη Δευτέρα και στη συνέχεια από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (των κρατιδίων)  (Bundesrat) μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σχέδιο για Ταμείο στήριξης των επιχειρήσεων, ύψου 500 δισ. ευρώ

Tαμείο, ύψους περίπου 500 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα πληρωμών λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, σχεδιάζει η Γερμανία, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να δίνει εγγυήσεις για τις υποχρεώσεις τους ή ακόμη και να χορηγεί κεφάλαια, όταν χρειάζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel. 
Το ταμείο έχει σχεδιασθεί με βάση το μοντέλο του Ειδικού Ταμείου για τη Σταθεροποίηση της Αγοράς, ύψους 480 δισ. ευρώ, που είχε συστήσει η Γερμανία για τη στήριξη των τραπεζών στην περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναβιώσει και το ταμείο αυτό, αν οι τράπεζες αντιμετωπίσουν δυσκολίες, αναφέρει το δημοσίευμα. 
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τώρα τη θέσπιση άμεσων προγραμμάτων στήριξης, ύψους περίπου 180 δισ. ευρώ, αναφέρει το Spiegel, προσθέτοντας ότι υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί το ποσό αυτό στα 700 δισ. ευρώ. 
«Εξετάζουμε τάξεις μεγέθους που απλά δεν υπήρχαν πριν», δήλωσε αξιωματούχος υπουργείου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης