Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Μεγαλύτερη του 2008 η ύφεση το 2020 - Έτοιμο το Ταμείο να διαθέσει το σύνολο της χρηματοδοτικής του ικανότητας ύψους 1 τρισ. δολ.

tags :
Georgieva (ΔΝΤ): Μεγαλύτερη του 2008 η ύφεση το 2020 - Έτοιμο το Ταμείο να διαθέσει το σύνολο της χρηματοδοτικής του ικανότητας ύψους 1 τρισ. δολ.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για βαθύτερη ύφεση από 2008
Οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα διολισθήσει το 2020 σε ύφεση λόγω του κορωνοϊού η οποία μπορεί να είναι βαθύτερη από αυτήν που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
«Το outlook για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 είναι αρνητικό, μια ύφεση τουλάχιστον τόσο βαθιά όσο αυτή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ή χειρότερη» τόνισε η γενική διευθήντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, μετά από τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G20.
Η ίδια επισήμανε ωστόσο ότι το Ταμείο αναμένει ανάκαμψη για το 2021.
Για να επιτευχθεί αυτό, σημείωσε η ίδια, πρέπει να τεθεί προτεραιότητα στον περιορισμό της πανδημίας και στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας.
«Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι και θα είναι σφοδρός, αλλά όσο πιο γρήγορα ανασχεθεί ο ιός, τόσο γρηγορότερη και ισχυρότερη θα είναι η ανάκαμψη» υπογράμμισε. 
Παράλληλα πρόσθεσε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να ρίξει στην μάψηκατά του κορωνοϊούτο σύνολο της δανειοδοτικής ικανότητάς του ύψους 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Georgieva

Το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας του Coronavirus είναι ήδη ανυπολόγιστο και όλες οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους και να περιορίσουν τις οικονομικές ζημίες. 
Αυτή είναι μια στιγμή αλληλεγγύης - η οποία ήταν ένα σημαντικό θέμα της σημερινής συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της G20 και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών.
Τόνισα ιδιαίτερα τρία σημεία:
Πρώτον, οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη: για το 2020 είναι αρνητικές - μια ύφεση τουλάχιστον εξίσου κακή όπως κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ή και χειρότερη. 
Αλλά αναμένουμε ανάκαμψη το 2021. 
Για να φτάσουμε εκεί, είναι πρωταρχικής σημασίας να δώσετε προτεραιότητα στη συγκράτηση και να ενισχύσετε τα συστήματα υγείας - παντού. 
Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι και θα είναι σοβαρός, αλλά όσο γρηγορότερα ο ιός σταματά, τόσο ταχύτερη και ισχυρότερη θα είναι η ανάκαμψη.
Υποστηρίζουμε έντονα τις έκτακτες δημοσιονομικές δράσεις που έχουν ήδη αναλάβει πολλές χώρες για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και την προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται. 
Χαιρετίζουμε τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών για να διευκολύνουν τη νομισματική πολιτική. 
Αυτές οι τολμηρές προσπάθειες δεν είναι μόνο προς το συμφέρον κάθε χώρας, αλλά και για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. 
Ακόμη περισσότερο θα χρειαστούν, ειδικά μέτρα στο φορολογικό μέτωπο.
Δεύτερον, οι προηγμένες οικονομίες είναι γενικά σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν στην κρίση, αλλά πολλές αναδυόμενες αγορές και χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.
 Επηρεάζονται σοβαρά από τις εξωτερικές κεφαλαιακές ροές και η εγχώρια δραστηριότητα θα επηρεαστεί σοβαρά καθώς οι χώρες ανταποκρίνονται στην επιδημία.
Οι επενδυτές έχουν ήδη αποσύρει 83 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από αναδυόμενες αγορές από την αρχή της κρίσης, τη μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίου που καταγράφηκε ποτέ. Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος που αντιμετωπίζουν δυσπραγίες στο χρέος - θέμα για το οποίο συνεργαζόμαστε στενά με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Τρίτον, τι μπορούμε, το ΔΝΤ, να κάνουμε για να στηρίξουμε τα μέλη μας;
Επικεντρωνόμαστε τη διμερή και πολυμερή εποπτεία αυτής της κρίσης και των δράσεων πολιτικής για να μετριάσουμε τον αντίκτυπό της.
Θα επεκτείνουμε μαζικά τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης - σχεδόν 80 χώρες ζητούν τη βοήθειά μας - και συνεργαζόμαστε στενά με τα άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να δώσουμε μια συντονισμένη ανταπόκριση.
Αναπληρώνουμε την Καταστροφή της Καταστροφής και την Εμπιστοσύνη Ανακούφισης για να βοηθήσουμε τις φτωχότερες χώρες. 
Χαιρετίζουμε τις ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις και καλούμε τους άλλους να συμμετάσχουν.
Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε το σύνολο της δανειοδοτικής μας ικανότητας των 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Και εξετάζουμε άλλες διαθέσιμες επιλογές. 
Πολλές χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα ζήτησαν από το ΔΝΤ να καταβάλει το ποσό των ΕΤΔ, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, και διερευνάμε αυτή την επιλογή με την ιδιότητα του μέλους.
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει διμερείς γραμμές ανταλλαγής με χώρες με αναδυόμενες αγορές. Καθώς η παγκόσμια κρίση ρευστότητας κρατιέται, χρειαζόμαστε μέλη για να προσφέρουμε πρόσθετες γραμμές ανταλλαγής. Και πάλι, θα διερευνήσουμε με την Εκτελεστική Επιτροπή και την ιδιότητα του μέλους μια πιθανή πρόταση που θα διευκόλυνε τη διευκόλυνση ενός ευρύτερου δικτύου γραμμών ανταλλαγής, μεταξύ άλλων μέσω μιας διευκόλυνσης τύπου swap τύπου ΔΝΤ.
Αυτές είναι εξαιρετικές περιστάσεις. Πολλές χώρες λαμβάνουν ήδη πρωτοφανή μέτρα. Εμείς στο ΔΝΤ, σε συνεργασία με όλες τις χώρες μέλη μας, θα κάνουμε το ίδιο. 
Ας συνεργαστούμε σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να υποστηρίξουμε όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης