Επικαιρότητα

Φορολογικό πακέτο στην οικονομία με μειώσεις συντελεστών στις εταιρίες από 24% στο 20% το 2020

Φορολογικό πακέτο στην οικονομία με μειώσεις συντελεστών στις εταιρίες από 24% στο 20% το 2020
Παρέχεται η δυνατότητα τρίμηνης αναστολής στην εξόφληση των επιταγών
Νέο, ισχυρό, πακέτο μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορονοιό, για την αγορά, τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους προωθεί η κυβέρνηση με έμφαση στα φορολογικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο φορολογικό πακέτο θα περιλαμβάνει αλλαγές στο όριο της αξίας των ηλεκτρονικών αποδείξεων των φορολογούμενων, επίσπευση της μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και τρίμηνη αναστολή στην εξόφληση των επιταγών.


Ειδικότερα:

- Τα σενάρια για τη μείωση του ορίου των  ηλεκτρονικών συναλλαγών λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων, της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων και της συρρίκνωσης της κατανάλωσης και για να μην κινδυνεύσουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν πέναλτι 22% επί του ποσού που υπολείπεται από το απαιτούμενο είναι τρία: το πρώτο προβλέπει το κατέβασμα του πήχη για την αξία των αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από το 30% επί του συνολικού πραγματικού εισοδήματος στο 20%.
Το δεύτερο να ψαλιδιστεί το όριο στο 15% και το τρίτο να επανέλθει το παλαιό σύστημα που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2019 και σύμφωνα με το οποίο το όριο των αποδείξεων ήταν κλιμακωτό με συντελεστές 10%-15% και 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Έτσι για εισόδημα 15.000 ευρώ με το ισχύον σύστημα η αξία των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος ανέρχεται σε 4.500 ευρώ.
Αν το όριο πέσει στο 15% το απαιτούμενο ποσό μειώνεται στα 2.250 ευρώ ενώ αν επανέλθει το παλαιό καθεστώς το όριο διαμορφώνεται στα 1.750 ευρώ.
Με τη μείωση του ορίου αποσοβείται ο κίνδυνος χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν περιορίσει εκ των πραγμάτων τα έξοδα τους να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο στις δηλώσεις που θα υποβάλλουν το επόμενο έτος.
Επισημαίνεται  ότι αν σε κάποιο φορολογούμενο λείπουν αποδείξεις 1.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 220 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι θα συνεκτιμηθεί με την πάροδο του χρόνου και τα δεδομένα από τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αν θα υπάρξει τροποποίηση στο όριο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που απαιτούνται ανά φορολογούμενο, ώστε να μην τους επιβληθεί πρόστιμο

 - Με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων πέραν των μέτρων στήριξης με έκτακτες χρηματοδοτήσεις,  δάνεια με χαμηλό επιτόκιο  και αναστολές πληρωμής φόρων, εισφορών και δόσεων τραπεζικών δανείων εξετάζεται να έρθει νωρίτερα η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% και να από το 2020 σε ισχύ.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες το μέτρο αποτελεί «χρυσή εφεδρεία» και θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η κρίση προσλάβει ραγδαίες διαστάσεις και στερέψουν οι πόροι για την χρηματοδότηση των δαπανών στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών με βάση τα σημερινά δεδομένα τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου φθάνουν έως τον Ιούνιο χωρίς βέβαια να πειραχτεί το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων

- Τρίμηνη αναστολή στην εξόφληση των επιταγών.

Όσοι πάντως εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους και είναι μέσα στη λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που πλήττονται από την πανδημική κρίση θα έχουν έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις ( εκτός του ΦΠΑ).

Αναλυτικότερα:

Εργαζόμενοι: παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη τους ημερομηνία

Επαγγελματίες: μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.

Επιχειρήσεις: παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

 Όσον αφορά στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών, που δικαιούνται τα 800 ευρώ, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν τα εξής:

1.Οικονομολόγοι, λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ, παρά μόνο το προσωπικό τους ( εργαζόμενοι).

2.Ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους μπορούν και οι ίδιοι να πάρουν τα 800 ευρώ και οι εργαζόμενοι τους (εφόσον έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους).

3.Ελεύθεροι επαγγελματίες με «μπλοκάκι» θεωρούνται αυταπασχολούμενοι και μπορούν να πάρουν τα 800 ευρώ.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης