Επικαιρότητα

Στους 25 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό - Στα 821 τα κρούσματα, σε καραντίνα έως τις 7/4 ο Εχίνος στη Θράκη

Στους 25 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό - Στα 821 τα κρούσματα, σε καραντίνα έως τις 7/4 ο Εχίνος στη Θράκη
Προβληματισμός στις υγειονομικές αρχές για τους θανάτους τριών νεαρών σε ηλικία ανθρώπων
Με κύριο στόχο να αποτρέψει μια επιθετική αύξηση κρουσμάτων και να διατηρήσει όσο είναι δυνατόν διαχειρίσιμη την κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού κινείται η κυβέρνηση, η οποία ωστόσο θα πρέπει πέρα από την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων στα μέτωπα της οικονομίας και της εργασίας, να αρχίσει να σκιαγραφεί και το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα του τέλους της επιδημίας του ιού.
Σχεδόν ένα μήνα από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 24 καθώς σήμερα Πέμπτη 26/3 ανακοινώθηκαν άλλοι δύο θάνατοι, ενός 46χρονου στρατιωτικού με  καταγωγή από την Ξάνθη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και ενός 64χρονου από τη Δαμασκηνιά Κοζάνης που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ.
Οι αριθμοί αυτοί αφήνουν μια αχτίδα αισιοδοξίας ότι ενδεχομένως η Ελλάδα θα καταφέρει να μην βρεθεί αντιμέτωπη με την έξαρση που καταγράφεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως σε Ιταλία, Ισπανία.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για το πώς πορεύεται η επιδημία στην χώρα, θα πρέπει να περάσουν δύο εβδομάδες ακόμα, προκειμένου να φανεί αν απέδωσαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση με το σταδιακό κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων.
Πέρα όμως από το μέτωπο της υγείας, κρίσιμες θα είναι και οι επόμενες ώρες και στην οικονομία, καθώς στις 17:00 σήμερα Πέμπτη 26/3 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, κατά την οποία θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις για την πορεία της πανδημίας του  κορωνοϊού και θα φανεί αν η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει γενναία βήματα, όπως είναι για παράδειγμα η έκδοση coronabons.

Στους 25 οι νεκροί

Στους 25 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό καθώς σήμερα Πέμπτη 26/3 ανακοινώθηκε πως ένας 70χρονος από τη Γλυφάδα, ένας 46χρονος ανθυπασπιστής με καταγωγή από το χωριό Κουτσό Ξάνθης και ένας 64χρονος από τη Δαμασκηνιά Κοζάνης άφησαν την τελευταία τους πνοή.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο 46χρονος στρατιωτικός, ο οποίος φέρεται να είχε και υποκείμενα νοσήματα, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από την περασμένη Παρασκευή όταν και είχε βρεθεί θετικός στον ιό
Πρόκειται για το δεύτερο νεκρό από την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.
Ο δεύτερος νεκρός είναι ένας 64χρονος από το χωριό Δαμασκηνιά Κοζάνης, το χωριό που έχει τεθεί σε πλήρη καραντίνα εδώ και ημέρες.
Οι θάνατοι του 46χρονου από την Ξάνθη, της 41χρονης από την Καστοριά αλλά και του 42χρονου Γερμανού καθηγητή που άφησε την τελευταία του πνοή στην Κρήτη έρχονται να επιβεβαιώσουν μεν αυτό που υποστηρίζουν οι επιστήμονες ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά εντείνουν τον προβληματισμό των ελληνικών - και όχι μόνο - υγειονομικών αρχών.
Σημειώνεται πως η υγεία του 42χρονου Γερμανού που νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης είχε βελτιωθεί σημαντικά και οι γιατροί υποστήριζαν πως δεν κινδύνευε η ζωή του.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 821, καθώς το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν άλλοι δύο θάνατοι και 78 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Βάσει της ενημέρωσης (25/3) από τον λοιμωξιολόγο καθηγητή και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Σ. Τσιόδρα, 134 από τους ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ 53 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Το 60% είναι άνδρες. 
Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, οι περισσότεροι είναι άνδρες και με υποκείμενο σοβαρό πρόβλημα υγείας. 
Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς στη χώρα μας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 75 έτη.
Από τους θανόντες, 20 είναι άνδρες και 4 γυναίκες.
Επίσης, 36 άτομα τα οποία ασθένησαν έχουν λάβει μέχρι στιγμής εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ενώ έχουν γίνει συνολικά περισσότερα από 10.000 τεστ. 
Σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχίζεται, χωρίς όμως να παρατηρείται προς το παρόν μεγάλη εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων 
Ο κ.Τσιόδρας έκανε ακόμη ξεκάθαρο ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία και σε νέους ασθενείς χωρίς υποκείμενο νόσημα και επανέλαβε ότι κανείς δεν είναι ο άτρωτος, όπως ακριβώς συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις και με την γρίπη.
Μάλιστα, κάλεσε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα σε κάθε ηλικία, αν δεν μπορούν να απευθυνθούν στο θεράποντα ιατρό τους ή δεν έχουν ένα γιατρό αναφοράς, να επικοινωνούν αμέσως με τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους για να λαμβάνουν οδηγίες, μόλις τα συμπτώματα τους αρχίσουν να επιδεινώνονται.

Πέτσας: Διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Τη θέση ότι διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες στη μάχη κατά της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων κριθήκαμε να διαχειριστούμε μία πρωτοφανή κρίση.
Θα αποκρούσουμε την υγειονομική απειλή του κορωνοϊού» τόνισε ο κ. Πέτσας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παίρνει τις αναγκαίες αποφάσεις για ότι χρειάζεται για την ανάσχεση διασποράς του ιού, και την ενίσχυση των εργαζομένων.
Για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, είπε ότι έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια οι περιορισμοί μετακινήσεων.
Διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες.
Είναι θετικό το γεγονός ότι οι Έλληνες πειθαρχούν» ανέφερε ο κ.Πέτσας.
Σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι έχουν αναλάβει ήδη υπηρεσία 279 γιατροί ενώ έχουν εγκριθεί προσλήψεις για πάνω από 3.000, ενώ για το σύστημα Υγείας τόνισε ότι έχουν ενισχυθεί οι ΜΕΘ, καθώς υπάρχουν συνολικά  813 κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σε 2.950 οι παραβάσεις του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Σε 1.155 ανέρχονται οι παραβάσεις του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, η οποία έχει προχωρήσει σε έξι συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, για τις οποίες προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ, σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: 
Στην Αττική 333, στη Θεσσαλονίκη 124, στα Ιόνια Νησιά 106, στην Κρήτη 97, στην Πελοπόννησο 76, στην Κεντρική Μακεδονία 73, στην Ήπειρο 66, στη Θεσσαλία 65, στη Στερεά Ελλάδα 50, στο Νότιο Αιγαίο 49, στη Δυτική Ελλάδα 48, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 47, στο Βόρειο Αιγαίο 15 και στη Δυτική Μακεδονία έξι.
Σημειώνεται, ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 2.950 παραβάσεις σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα, χθες πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις και βεβαιώθηκαν ισάριθμες παραβάσεις για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά τη σχετική απαγόρευση. Οι συλλήψεις έγιναν στις εξής περιοχές: Στο Νότιο Αιγαίο δύο, στην Αττική μία, στην Κεντρική Μακεδονία μία, στην Ήπειρο μία και στα Ιόνια Νησιά μία.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από την έναρξη του μέτρου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά σε όλη την Ελλάδα 264 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 273 άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σε καραντίνα για 2 εβδομάδες οι κάτοικοι της κοινότητας Εχίνου Ξάνθης

Σε καραντίνα τέθηκε από τις 18:00  το απόγευμα της Τετάρτης (25/3) η κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης στη Ξάνθη μετά το θάνατο ενός άνδρα από κορωνοϊό, αλλά και τα εννέα κρούσματα που καταγράφηκαν όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως αναφέρεται, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την τροφοδοσία των κατοίκων.
Παράλληλα ο κ.Χαρδαλιάς παρουσίασε νεότερα στοιχεία για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού στην κυκλοφορία, τονίζοντας ότι όσοι φροντίζουν αδέσποτα  εκτός δήμου και κατοικίας θα πρέπει να απευθυνθούν στις φιλοζωικές και τους δήμους.
Για όσους φροντίζουν αδέσποτα εντός δήμου και κατοικίας, θα πρέπει να πάρουν σχετική βεβαίωση από την ΚΕΔΕ για πιστοποιητικό, που θα έχει διάρκεια 3 ώρες.
Για τους ταξιδιώτες που ήρθαν από Ισπανία, είπε ότι όλοι ενημερώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, πρώτα οι νοσούντες και εν συνεχεία οι υπόλοιποι και μάλιστα κάποιοι που βγήκαν αρνητικοί αποχώρησαν και τέθηκαν σε κατ΄οίκον καραντίνα και θα αποχωρήσουν  και οι αλλοι που δεν νοσούν.
Από τους 21, οι 20 παρέμειναν στο ξενοδοχείο σε καραντίνα και ο ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία. 
Στο ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο σε καραντίνα παρέμειναν και όλοι όσοι ήθελαν να παραμείνουν.

Προσοχή σε γηροκομεία και χώρους νοσηλείας ηλικιωμένων

Ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χώρους όπου μένουν ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι τα γηροκομεία, οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι όπου νοσηλεύονται ηλικιωμένοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. 
«Ιδιαίτερα εκεί δεν θέλουμε να εισχωρήσει ο ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσιόδρας, τονίζοντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό «να αναγνωριστούν έγκαιρα σ' αυτούς τους χώρους όσοι εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα ώστε να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν όπως προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ».
«Αν έχουμε ηλικιωμένους στην οικογένεια μας, να αποφεύγουμε κάθε επαφή ή σχεδόν κάθε επαφή μαζί τους, ενώ καλό θα ήταν να φροντίζει τους ηλικιωμένους ο ίδιος άνθρωπος» τόνισε και εξήγησε ότι ο άνθρωπος αυτός πρέπει να περιορίσει τις επαφές του στο ελάχιστο για να περιοριστεί ο κίνδυνος να μεταφέρει τον ιό στον άνθρωπο που φροντίζει.
«Στην παραμικρή υποψία νόσου θα πρέπει άμεσα να γίνεται επικοινωνία με το γιατρό και τον ΕΟΔΥ» και στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Τα μέτρα προστασίας μέσα στο σπίτι
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε όσους θα περάσουν τον κορονοϊό στο σπίτι τους, λέγοντας ότι είναι σημαντική ή τακτική επικοινωνία με το γιατρό, «να μένουν σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από αυτούς.
Η φροντίδα αυτού που έχει συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται μόνο από ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου», τόνισε κι πρόσθεσε «να περιορίζει ο ασθενής τις μετακινήσεις στο σπίτι. Αν υπάρχει μάσκα να τη φοράει αυτός που φροντίζει εκείνον που νοσεί» και αν δεν υπάρχει μάσκα θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα μαντήλι που θα αφαιρείται και θα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία. 
Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή, αλλά και πριν και μετά από όλο τον κύκλο εργασιών στο σπίτι. 
Από το μαγείρεμα, τη χρήση τουαλέτας το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων. 
Τέλος ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη απολύμανση των επιφανειών η οποία όπως είπε μπορεί να γίνεται με διάλυμα που περιέχει 4 κουταλάκια του τσαγιού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό.
«Ακόμα και άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι μπορεί να έχουν μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζουν. 
Είναι σημαντικό να τηρούνται οι 14 μέρες καραντίνας για μέλη της οικογένειας, ώστε να μην διασπείρουν τον κορωνοϊό με μετακινήσεις εκτός σπιτιού» τόνισε ο κ.Τσιόδρας.

Από τις 07:00 έως τις 21:00 τα super market

Αλλάζει και πάλι από σήμερα Πέμπτη 26/3 το ωράριο των super market.
Συγκεκριμένα, από σήμερα Πέμπτη έως και το Σάββατο 25/4 τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 07:00 έως τις 20:00 τα Σάββατ.
Η αιτία για την αλλαγή στο ωράριο των σούπερ μάρκετ είναι η ομαλοποίηση της καταναλωτικής κίνησης και η μειωμένη προσέλευση.
Παράλληλα η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.

Περιορισμοί στις συναλλαγές με τις τράπεζες

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με ανακοίνωση της, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από την Τρίτη, 24 Μαρτίου μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
«Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Για το λόγο αυτό, από τηνΤρίτη, 24 Μαρτίου 2020, δεν θα πραγματοποιούνται στα καταστήματα, με φυσική παρουσία, οι ακόλουθες συναλλαγές.:
1. Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
2. Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
3. Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
4. Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.
Η ΕΕΤ συστήνει στους πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να αξιοποιήσουν τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς τους και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας τους» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης