Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Οι προμηθευτές LNG πλημμυρίζουν την αγορά με υπερβάλλοντα φορτία, καθώς η ζήτηση καταρρέει

tags :
Οι προμηθευτές LNG πλημμυρίζουν την αγορά με υπερβάλλοντα φορτία, καθώς η ζήτηση καταρρέει

Η Qatargas προσφέρει φορτία σε αγοραστές στην Ασία και την Ευρώπη, η  Cheniere Energy φορτίο άμεσης φόρτωσης και η Petronas  αυστραλιανό φορτίο για παράδοση Μαΐου

 

Οι προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) πλημμυρίζουν την αγορά με υπερβάλλοντα spot φορτία, προκαλώντας νέο πλήγμα στις τιμές, καθώς η ζήτηση καταρρέει παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού που έχει διαταράξει τη βιομηχανική παραγωγή και την κίνηση των ανθρώπων.

Η spot προσφορά αυξήθηκε εν μέρει λόγω της μεγάλης πτώσης της ζήτησης από χώρες όπως η Ινδία στην Ασία, καθώς και η Ιταλία και η Ισπανία στη Νότια Ευρώπη, που επέβαλαν lockdowns και αυστηρά ταξιδιωτικά εμπόδια για να επιβραδύνουν τη διάδοση του ιού.

 Η Ισπανία ανέφερε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από τον ιό στον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός λοιμώξεων έχει περάσει το μισό εκατομμύριο, ενώ περισσότεροι από 24.000 πέθαναν.

 Η υπερπροσφορά LNG πίεσε προς τα κάτω τις τιμές στις ασιατικές spot αγορές σε χαμηλό ρεκόρ το Φεβρουάριο όταν η ζήτηση υποχώρησε στην Κίνα, όπου ο κορωναϊός εμφανίσθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι spot τιμές LNG  ήταν ήδη σε εποχιακά χαμηλά επίπεδα πριν από την κρίση του ιού λόγω του ζεστού χειμώνα και των συνεπειών του εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Μέσα από την αβεβαιότητα, οι αγοραστές LNG στη Βόρεια Ασία είχαν επιλέξει μια "ανοχή ποιότητας προς τα κάτω" (DQT) κατά τη διαπραγμάτευση των ετήσιων συμβάσεων παράδοσης. Ορισμένοι αγοραστές ασκούν τώρα τη ρήτρα που τους επιτρέπει να μειώσουν τις ποσότητες έως και 10%.

Αυτό έχει επίσης οδηγήσει τους πωλητές να προσφέρουν τους απούλητους όγκους στην αγορά spot, σύμφωνα με traders .

"Βλέπουμε περισσότερες προσφορές πώλησης αυτές τις μέρες λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων όπως ο coronavirus και το DQT, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι όταν η ζήτηση ανακάμψει, οι αγοραστές θα επιστρέψουν στην αγορά για να αναζητήσουν spot φορτία", ανέφερε trader LNG με έδρα τη Σιγκαπούρη.

 Η Qatargas προσέγγισε αγοραστές στην Ασία και την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα για να προσφέρει φορτία για παράδοση ή φόρτωση τον Απρίλιο, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Οι trader δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν αγοραστές για τα υπερβάλλοντα φορτία τους μετά την έκδοση ανακοίνωσης ανωτέρας βίας από την Petronet LNG, τον κορυφαίο εισαγωγέα φυσικού αερίου για την Ινδία, που έχει τον δεύτερο υψηλότερο πληθυσμό στον κόσμο στα 1,3 δισεκατομμύρια. Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Ινδίας.

Η Cheniere Energy, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία LNG, προσέφερε επίσης ένα φορτίο για φόρτωση στις αρχές Απριλίου από το Pass Sabine, το οποίο οι traders είπαν ότι ήταν ασυνήθιστο.

Στην Αυστραλία, η Petronas της Μαλαισίας προσέφερε φορτίο για φόρτωση τον Μάιο από το Gladstone, στο οποίο έχει μετοχές, πιθανώς λόγω ακύρωσης από αγοραστή, σύμφωνα με μια πηγή της βιομηχανίας.

 

Ασιατικές τιμές

Οι τιμές LNG-AS μειώθηκαν κάτω από τα 3 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) την εβδομάδα αυτή, αφού αυξήθηκαν για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με traders. Tον περασμένο μήνα κατέγραψε  χαμηλό ρεκόρ στα $ 2,70 ανά mmBtu.


www.worldenergynews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης