Πετρέλαιο

Μείωση 33% των πωλήσεων βενζίνης τον Μάρτιο – Πρόβλεψη για «βουτιά» 80% τον Απρίλιο

Μείωση 33% των πωλήσεων βενζίνης τον Μάρτιο – Πρόβλεψη για «βουτιά» 80% τον Απρίλιο
Σε κατεπείγουσα επιστολή προς το ΥΠΟΙΚ και το ΥΠΕΝ, ο ΣΕΕΠΕ ζητά παράταση 30 ημερών για την πληρωμή φόρων και δασμών, ως «σανίδα σωτηρίας» του κλάδου
Βουτιά στις πωλήσεις των βενζινών έφεραν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 57% από 20% την αμέσως προηγούμενη, με αποτέλεσμα ο μήνας να κλείσει στο -33% σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο.

Με αυτά τα δεδομένα η αγορά εκτιμά ότι η ζήτηση βενζινών των Απρίλιο θα βυθιστεί στο 80% αφού δεν θα πραγματοποιηθούν και οι καθιερωμένες μετακινήσεις για τον εορτασμό του Πάσχα. Οι μειωμένες πωλήσεις σε συνδυασμό με τα μέτρα παράτασης των πιστώσεων για τους πρατηριούχους δημιουργούν ένα ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας για τις εταιρίας εμπορίας, οι οποίες είναι υποχρεωμένες μάλιστα να προκαταβάλλουν πληρωμές φόρων και δασμών.

Η ανησυχία για την βιωσιμότητα των μικρών εταιριών είναι μεγάλη και ο ΣΕΕΠΕ με μια κατεπείγουσα επιστολή που απέστειλε χθες στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητάει παράταση 30 ημερών για την πληρωμή φόρων και δασμών, μέτρο που ισχύει και για άλλους κλάδους, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιβιώσουν οι εταιρίες του κλάδου.

Μικρότερη η πτώση (-17%) στο ντίζελ κίνησης

Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, οι πωλήσεις δεν ακολουθούν τη βουτιά των βενζινών, αλλά μια σταθερή μείωση από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου της τάξης του 15-20% που οδήγησε στο να κλείσουν στο μείον 17% στο τέλος του μήνα.

Οι αυξημένες εσωτερικές μεταφορές για την τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ και την εξυπηρέτηση του επίσης αυξημένου ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και η ηλιοφάνεια που ευνόησε τις αγροτικές καλλιέργειες, είναι οι παράγοντες που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς συνέβαλαν στην συγκράτηση της μείωσης των πωλήσεων πετρελαίου κίνησης. Η αγορά εκτιμά πάντως σταδιακά και οι πωλήσεις του πετρελαίου κίνησης θα μειώνονται και τον Απρίλιο θα κλείσουν στο μείον 40%.

Αύξηση 68% στο πετρέλαιο θέρμανσης

Στον αντίποδα ακριβώς βρίσκεται το πετρέλαιο θέρμανσης με τις πωλήσεις να βαίνουν αυξανόμενες ακολουθώντας την κλιμάκωση των μέτρων και να κλείνουν τελικά τον Μάρτιο στο συν 68%. Ο συνδυασμός ψύχους σε πολλές περιοχές της χώρας, και υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι αλλά και χαμηλών τιμών, οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης