Επικαιρότητα

Κομισιόν: Ταμείο για την ενίσχυση των εργαζομένων που πλήττονται από τον κορωνοϊό

Κομισιόν: Ταμείο για την ενίσχυση των εργαζομένων που πλήττονται από τον κορωνοϊό
Το σχέδιο προβλέπει ότι οι χώρες μέλη θα παράσχουν εγγυήσεις προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια ως 100 δισ. ευρώ
Προσωρινό ταμείο για την ενίσχυση των εργαζομένων στις χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση για το νέο Ταμείο θα τεθεί υπό συζήτηση στην επόμενη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι χώρες μέλη θα παράσχουν εγγυήσεις προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια ως 100 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων στις χώρες της ΕΕ.

Το νέο εργαλείο, με την ονομασία SURE (Στήριξη για τη μείωση του κινδύνου ανεργίας σε έκτακτη κατάσταση-Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν με ανάρτησή της στο Twitter.
Δεύτερη γραμμή άμυνας
To SURE θα λειτουργήσει ως δεύτερη γραμμή άμυνας, στηρίζοντας βραχυπρόθεσμα σχήματα εργασίας και ανάλογα μέτρα. Το σχέδιο αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα και θα αποτελεί ένα δανειοδοτικό σχήμα με κεφάλαια ως 100 δισ. ευρώ, τα οποία θα καλύπτονται με εγγυήσεις των χωρών-μελών.

Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις προσπάθειες και στα προγράμματα που καταρτίζουν οι ίδιες οι χώρες για να στηρίξουν εισοδηματικά τους εργαζόμενους που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Στο πλαίσιο αυτό θα καλύψει “ένα μέρος της απότομης αύξησης της δημόσιας δαπάνης” σύμφωνα με έγγραφο, που επικαλείται το Euractiv.

Άλλωστε αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ιταλία και της Ισπανίας έχουν ήδη ενεργοποιήσει σχήματα στήριξης των εργαζόμενων.

Ad hoc και προσωρινό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει πάντως ότι το SURE είναι ένα Ταμείο «ad hoc και προσωρινό». Γι’ αυτό το λόγο δεν πρόκειται να μετεξελιχθεί σε ένα είδος μόνιμου πανευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας, τη δημιουργία του οποίου έχουν ζητήσει από το παρελθόν αρκετές χώρες- μέλη, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ισπανίας και πολλοί ευρωβουλευτές.

Η νομική βάση, πάνω στην οποία θα στηριχθεί η σύσταση του SURE είναι το Άρθρο 122, το οποίο επιτρέπει την ευρωπαϊκή στήριξη σε καιρούς εξαιρετικής κρίσης. Το Άρθρο 122(2) έχει χρησιμοποιηθεί άλλη μία φορά, ως η νομική βάση για τη δημιουργία του EFSM, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Το νέο Ταμείο θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία μόλις οι χώρες- μέλη παράσχουν εγγυήσεις, συνολικής αξίας τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ. Μετά από αίτημα της ενδιαφερόμενης χώρας- μέλους, η Επιτροπή θα πιστοποιεί το μέγεθος της αύξησης της δημόσιας δαπάνης για τα διάφορα σχήματα ενίσχυσης των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων.

Ανώτατο όριο για κάθε κράτος

Μετά την πιστοποίηση η Κομισιόν θα αξιολογεί τους όρους του δανείου, συμπεριλαμβανομένου του ύψους του ποσού, της διάρκειας του δανείου, της μέσης τιμολόγησής του καθώς και άλλες τεχνικές παραμέτρους. Για κάθε χώρα- μέλος θα υπάρχει ένα ανώτατο όριο για το ύψος του δανείου που θα μπορεί να λάβει, ενώ τα δάνεια που θα χορηγηθούν στις τρεις χώρες-μέλη, οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ.

Η πρόταση της Επιτροπής αναφέρει επίσης ότι το ύψος των εγγυήσεων που θα παράσχει κάθε χώρα θα διαμορφωθεί σε εθελοντική βάση. Από τη στιγμή όμως που μία χώρα θα δεσμευτεί για τη παροχή εγγυήσεων, τότε αυτές δεν θα μπορούν να ανακληθούν, ούτε να τελούν υπό αίρεση και θα πρέπει να είναι διαθέσιμες όποτε ζητηθούν.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης