Πετρέλαιο

Γιατί η άνοδος του πετρελαίου επαναφέρει την Motor Oil στο προσκήνιο

Γιατί η άνοδος του πετρελαίου επαναφέρει την Motor Oil στο προσκήνιο
Το σταδιακό κλείσιμο μονάδων και ο περιορισμός της παραγωγής στον κλάδο θα αλλάζουν τα δεδομένα καθόσον η οικονομία θα βγαίνει από την κρίση του Κορωνοϊού
Η άνοδος των τιμών πετρελαίου φέρνει στο προσκήνιο την κεφαλαιοποίηση της Motor Oil η αξία της οποίας υποτιμήθηκε περισσότερο από 50% κατά την πτώση σημειώνοντας κατώτατο επίπεδο τα 8 ευρώ.
Η μετοχή σταθεροποιήθηκε στα επίπεδα των 11 ευρώ σε μια κεφαλαιοποίηση των 1,25 δισευρώ  με τα μετρητά της εταιρίας στα 600 εκατ ευρώ και την σχέση EBITDA προς δάνεια σε επίπεδο παγκοσμίως ανταγωγνιστικότατο.
Μπορεί να δούμε ακόμα και ζημιές υπό τις παρούσες συνθήκες για μια επιχείρηση όπως η Moror Oil σε ένα τρίμηνο, λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης της κατανάλωσης αλλά και της υποτιμητικής υπερβολής σε προϊόντα όπως η κηροζίνη λόγω της συγκυρίας.
Παράλληλα η αποτίμηση των αποθεμάτων θα είναι σαφώς χαμηλότερη αλλά τα περιθώρια κέρδους λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου ανεβάινουν.
Ασφαλώς και η αγορά θα σπεύσει να προεξοφλήσει τις ανατιμητικες τάσεις που φαίνονται στην αγορα πετρελαίου μετά την άνοδο του brent στα 30 δολάρια και έχει τα βλέμματα σταμμένα στις διαπραγματεύσεις Trump, Σαουδαράβων και Ρώσων για να την συνέχεια.
Αν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν τότε ενδεχομένως να έχουμε συνέχεια της ανατιμητικής τάσης.
Σε κάθε περίπτωση για την πορεία του διυλιστηρίου σημασία έχει ο χρόνος αποκατάστασης, ο χρόνος δηλαδή επιστροφής των οικονομιών σε μια περίοδο ομαλότητας.
Αν η διαδικασία αυτή ακολουθήσει τις προβλέψεις της Goldman στις 31/3, που είχε αναφέρει το WEN και η οποία σημείωνε ότι το πετρέλαιο ξύνει τον πάτο και η ανάκαμψη είναι θέμα χρόνου, τότε θα πρέπει να περιμένουμε τον στόχο των 50-55 δολ που έχει αναφέρει ο οίκος στη ανάλυσή του τους επόμενους μήνες είτε ακόμα και το 2021.
Με τα δεδομένα αυτά η Motor Oil θα έχει επανέλθει στην υψηλή κερδοφορία της και η κεφαλαιοποίησή της θα είναι σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα.

 
Τι λέει απόσπασμα της έκθεση της Goldman που δημοσίευσε το WEN στις 31/3
 

 
Την περασμένη εβδομάδα, το πλεόνασμα πετρελαίου που δημιουργήθηκε από ένα πρωτοφανές σοκ στη ζήτηση άρχισε να δημιουργεί φυσικούς περιορισμούς στα διυλιστήρια, τους αγωγούς και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, που οδήγησε σε κλείσιμο φρεατίων χωρητικότητας τουλάχιστον 0,9 εκατομμύρια b / d (βαρέλια/ημέρα) με τον πραγματικό αριθμό να αυξάνεται συνεχώς.
 
Με τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που επηρεάζουν σήμερα το 92% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το μέγεθος του «κλειδώματοs» είναι ακόμα άγνωστο πόσο θα επηρεάσει μόνιμα τη βιομηχανία ενέργειας και τη γεωπολιτική της και θα περιορίσει αντίστοιχα την ζήτηση την ώρα που η οικονομική δραστηριότητα μετατοπίζει τη συζήτηση γύρω από την αλλαγή του κλίματος.
Δεν είναι μόνο αυτό το μεγαλύτερο οικονομικό σοκ στη ζωή μας, αλλά οι βιομηχανίες με βάση τον άνθρακα όπως και το πετρέλαιο βρίσκονται σε σταυροδρόμι, καθώς έχουν ιστορικά χρησιμεύσει ως ο ακρογωνιαίος λίθος των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και της παγκοσμιοποίησης, η πρόληψη των οποίων είναι η κύρια άμυνα κατά του ιού .
Ως εκ τούτου, το πετρέλαιο έχει πληγεί δυσανάλογα, πιθανότατα πάνω από 2 φορές από την οικονομική δραστηριότητα, ενώ η ζήτηση αυτή την εβδομάδα μειώνεται κατά περίπου 26 εκατομμύρια b / d (βαρέλια/ημέρα) ή 25%.

Αυτό το σοκ είναι εξαιρετικά αρνητικό για τις τιμές του πετρελαίου και οδηγεί το αργὀ σε αρνητικές κατευθύνσεις.
Παραδόξως, αυτό τελικά θα δημιουργήσει πληθωριστικό σοκ εφοδιασμού σε επίπεδο ιστορικών αναλογιών, επειδή πολύ μεγάλη παραγωγική δυναμικότητα πετρελαίου θα αναγκαστεί να κλείσει.


Πως θα ανακάμψουν οι τιμές στα 55 δολ/βαρέλι


Το κλειδί για το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι τιμές μετά το κλείσιμο της τροφοδοσίας θα εξαρτηθεί από το πόσα αποθέματα υπάρχουν.
Οι αγορές χτυπούν ήδη σημεία υπερπροσφοράς χωρίς να έχουν πιάσει την δυνατότητα αποθήκευσης.
Το πετρέλαιο στον Καναδά είναι τώρα κοντά στα $ 5 / bbl και το WTI Midland $ 13 / bbl με τα αποθέματα Cushing ακόμα μόνο μισά.

Όσο πιο γρήγορα επιτυγχάνονται αυτοί οι περιορισμοί της παραγωγικής ικανότητας, τόσο ταχύτερη και πιο βίαια η αγορά θα εξισορροπηθεί όταν κλείσει η παραγωγή και τα ελλείμματα επιστρέψουν στην αγορά, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές.
Στην αγορά αρκούδων του 2015/16, τα κλεισίματα παραγωγής βασίστηκαν στην θέση του εκάστοτε παραγωγού στην καμπύλη κόστους προσφοράς.
Με φραγμένους αγωγούς και κλειστά διυλιστήρια η δυσκολία δημιουργίας αποθεμάτων μπορεί να οδηγήσει τις τιμές πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι τον επόμενο χρόνο.

Αντίθετα από τότε, ο χαρακτήρας των επερχομενων κλεισιμάτων υποδηλώνει ότι θα είναι εντελώς "αδιάκριτος", προκαλώντας σημαντική ζημιά στα πηγάδια που σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι ανήκεστος.
Όταν η οικονομία αρχίζει να εξομαλύνεται τα ελλείμματα θα είναι μεγάλα καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης θα αντιμετωπίζει προοσφορά που θα έχει περιοριστεί από τις κλεισμένες μονάδες.

 
Η ανάκαμψη θα έχει σχήμα V
 


Αυτό θα είναι πιθανώς ένα παιχνίδι αλλαγής (game changer) για τη βιομηχανία.
Μόλις καταστραφεί το απόθεμα κεφαλαίου στο πετρέλαιο, μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία ανακατασκευής μπορεί να ξεκινήσει.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την υπόλοιπη οικονομία, όπου το κεφάλαιο παραμένει αδρανές και έτοιμο να ξεκινήσει ει νέου, γι 'αυτό η πετρελαϊκή βιομηχανία αναμένεται να παρουσιάσει ανάκαμψη σχήματος V.
Αντίθετα, ο τομέας upstream θα μπορούσε να χάσει μονάδες δυναμικότητας ως 5,0 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα.
Με απώλεια τόσο σημαντική στην προσφορά η αλλαγή τάσης θα μπορούσε να οδηγήσει στα παλιά επίπεδα ζήτησης
Κλειδί η μελλοντική συσώρευση αποθεμάτων αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο την Βενεζουέλα, την Rosneft, το Ιράν αλλά και τις ακραίες καταστάσεις των παραγωγών σε Αφρική και Λατινική Αμερική.
Με αυτή τη μεγάλη απώλεια εφοδιασμού, η βιομηχανία είναι απίθανο να μπορέσει να ανακάμψει, ακόμη και κοντά στα παλιά επίπεδα ζήτησης, χωρίς να δημιουργήσει σημαντική ανατίμηση των τιμών, η κλίμακα της οποίας θα καθοριστεί από το πόσα αποθέματα θα υπάρχουν τις προσεχείς εβδομάδες.
www.worldenergynews.gr
 


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης