Τελευταία Νέα

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Νωρίτερα κατά 2-3 χρόνια η επίτευξη του στόχου για έργα ΑΠΕ 2.000 MW σε λειτουργία

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Νωρίτερα κατά 2-3 χρόνια η επίτευξη του στόχου για έργα ΑΠΕ  2.000 MW σε λειτουργία
Η επιτάχυνση των «πράσινων» επενδύσεων της εταιρείας, οι οποίες θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, «φέρνει πιο κοντά» από το 2025 αυτό το ορόσημο
Νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και παρά την διπλή κρίση υγειονομική και οικονομική που προκαλεί ο κορωνοϊός, θα επιτύχει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος της σε ανανεώσιμη ενέργεια, στα 2.000 MW.

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της αύξησης του επενδυτικού της προγράμματος στην Ελλάδα κατά 550 εκατ. ευρώ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα επιτύχει τον στόχο των 2.000 MW σε λειτουργούντα έργα ΑΠΕ σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησής της, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, έναντι του 2025 που προγραμμάτιζε.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ που λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει ο όμιλος στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αγγίζει τα 1.938 MW. Κάτι που σημαίνει ότι το εν λειτουργία «πράσινο» χαρτοφυλάκιο του Ομίλου θα «κόψει το νήμα» των 2 GW αισθητά ταχύτερα, σε σύγκριση με το αρχικό πλάνο.

Εγχώριες επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. σε ΑΠΕ και αντλησιοταμίευση

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προγραμματίζει συνολικά επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. στην Ελλάδα σε καθαρή ενέργεια εκ των οποίων το 50% σε έργα ΑΠΕ (σε Εύβοια και Κεντρική Ελλάδα) και το υπόλοιπο 50% σε έργα αντλησιοταμίευσης (Αμφιλοχία, Αμάρι). Μάλιστα, οι εγχώριες επενδύσεις είναι μεγαλύτερες, αν συνυπολογισθεί ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων, με δεδομένο ότι δρομολογείται το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα η εταιρία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 51,5 εκατ. ευρώ, έναντι 44,9 εκατ. ευρώ το 2018, αυξημένα κατά 14,9%, κυρίως λόγω της υψηλότερης απόδοσης των αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ, αλλά και στην Πολωνία.

Άνοδο 8,4% της λειτουργικής κερδοφορίας το 2019

Ο κύκλος εργασιών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανήλθε σε 299,1 εκατ. ευρώ, από 292,1 εκατ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας άνοδο κατά 2,4%.

Ειδικότερα, τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 237,3 εκατ. ευρώ, από 216,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%. Αντίστοιχα, τα έσοδα από τον κλάδο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν σε 37 εκατ. ευρώ, από 19,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 88%, σε σύγκριση με το 2018.

Τα δε λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 182 εκατ. ευρώ, από 167,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 8,4%. Η καθαρή δανειακή θέση του ομίλου (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος του 2019 διαμορφώθηκε σε 716 εκατ. ευρώ έναντι 711 εκατ. ευρώ, λόγω της επέκτασης του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου.

Τα επόμενα βήματα «πράσινης» ανάπτυξης

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 1.390 MW, εκ των οποίων τα 607 MW στην Ελλάδα, τα 651 MW στις ΗΠΑ και τα 132 MW στην κεντροανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον, ο όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες να κατασκευαστούν στην Ελλάδα νέες μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 548 MW.
Πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας αιολικών πάρκων RF Energy Ομαλιές Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη και της FG Europe του κ. Γιώργου Φειδάκη. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης 11 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 213 MW στη νοτιοανατολική Εύβοια.

Σε πρώτη φάση, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεκινήσει την κατασκευή νέων αιολικών 180 MW, με τη συνολική αξία της επένδυσης να διαμορφώνεται στα 550 εκατ. ευρώ.

Στήριξη της ελληνικής οικονομίας

Σχολιάζοντας την τρέχουσα συγκυρία που διαμορφώνει η πανδημία του κορωνοιού ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης σημειώνει: «Παραμένουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Όμιλό μας και την ελληνική οικονομία. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με μια διπλή κρίση – δημόσιας υγείας και οικονομική – η διάρκεια και οι επιπτώσεις της οποίας είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Από την άλλη πλευρά, τα πεδία δραστηριότητας του Ομίλου μας, η διεθνής μας παρουσία και τα θεμελιώδη μεγέθη μας επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Παραμένουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Όμιλό μας και την ελληνική οικονομία και για αυτό το λόγο παρακολουθούμε κι αξιολογούμε καθημερινά τις εξελίξεις, επιμένοντας στον στόχο μας για όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος».

Στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή χαρακτηρίστηκε από την Eurobank Equities ως μια από τις κορυφαίες αμυντικές επενδυτικές επιλογές στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία για τις αγορές, λόγω της σφοδρής «καταιγίδας» που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορονοϊού. Όπως επισημαίνει η έκθεση, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεδομένης της αμυντική φύσης της, είναι σε θέση να διασφαλίσει σταθερές ταμειακές ροές και λειτουργική δυνατότητα, ανεξάρτητα από το πώς θα κινηθεί η δυναμική της ζήτησης για ενέργεια.

Από την πλευρά της Wood, σε πρόσφατη έκθεση (24/3/2020) του οίκου για τα πιθανά σενάρια οικονομικής ανάκαμψης που θα ακολουθήσουν την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού συμπεριλαμβάνει στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή , με τιμή-στόχο τα 9,20 ευρώ και σύσταση αγοράς, καθώς εκτιμά ότι τα περιθώρια για εκτροχιασμό του ελληνικού σχεδίου απεξάρτησης από τον άνθρακα και τη στροφή στις ΑΠΕ είναι ελάχιστα και ότι οι τρέχουσες τιμές πετρελαίου δεν είναι μακροπρόθεσμα διατηρήσιμες.

Δίνει δε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα, καθώς πρόσφατα ανακοίνωσε νέες επενδύσεις άνω των 550 εκατ. ευρώ και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στην Εύβοια, καθώς ολοκλήρωσε την εξαγορά του χαρτοφυλακίου αδειοδοτημένων κι υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 270 MW από την «RF Energy Α.Ε.».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης