Πετρέλαιο

Ρωσία και Σαουδική Αραβία είναι «πολύ κοντά» σε συμφωνία για το πετρέλαιο, λέει ο απεσταλμένος της Μόσχας

Ρωσία και Σαουδική Αραβία είναι «πολύ κοντά» σε συμφωνία για το πετρέλαιο, λέει ο απεσταλμένος της Μόσχας

Νορβηγία και Καναδάς προτίθενται να μειώσουν επίσης την παραγωγή

 

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να μειωθεί η παγκόσμια υπερπροσφορά, δήλωσε τη Δευτέρα 6.3.2020 ο επικεφαλής διαπραγματευτής πετρελαίου της Ρωσίας, αλλά λεπτομέρειες όπως ο τρόπος μείωσης των στην παραγωγή παρέμειναν ασαφείς πριν από τις συνομιλίες που προγραμματίζονται για αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Μια συμφωνία εφοδιασμού μεταξύ του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων παραγωγών, του OPEC +, η οποία είχε στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου για τρία χρόνια κατέρρευσε το Μάρτιο, ενώ ο κορωνοϊός έπληξε τη ζήτηση.

Το Ριάντ και η Μόσχα κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για την αποτυχία και ξεκίνησαν πόλεμο για το μερίδιο αγοράς, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, επηρεάζοντας τους προϋπολογισμούς κρατών παραγωγής πετρελαίου και πλήττοντας τους παραγωγούς υψηλότερου κόστους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τη Μόσχα και το Ριάντ. Αλλά τα αρχικά σχέδια για συνάντηση του ΟΠΕΚ + τη Δευτέρα καθυστέρησαν, με δύο πηγές του ΟΠΕΚ να αναφέρουν ότι μια τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί στις 14:00 GMT την Πέμπτη.

"Νομίζω ότι ολόκληρη η αγορά κατανοεί ότι η συμφωνία αυτή είναι σημαντική και ότι θα φέρει σταθερότητα, μεγάλη σταθερότητα στην αγορά και είμαστε πολύ κοντά", δήλωσε ο Kirill Dmitriev, ένας από τους κορυφαίους διαπραγματευτές πετρελαίου της Μόσχας, δήλωσε στο CNBC.

Ο Dmitriev ήταν ο πρώτος που έκανε μια δημόσια δήλωση τον περασμένο μήνα σχετικά με την ανάγκη σύμβασης διευρυμένου εφοδιασμού, ενδεχομένως με τη συμμετοχή παραγωγών εκτός του ΟΠΕΚ +.

Ο Trump δήλωσε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει περικοπές από 10% έως 15% της παγκόσμιας προσφοράς, παρόλο που οι αναλυτές λένε ότι ακόμη και μια τέτοια τεράστια μείωση δεν θα λύσει το άμεσο πρόβλημα της υπερπροσφοράς, το οποίο με κάποιες εκτιμήσεις έχει καταρρεύσει κατά 20% έως 30%.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν απογοητευτεί εδώ και πολύ καιρό από το γεγονός ότι οι Οργανισμοί των χωρών εξαγωγής πετρελαίου έχουν περιορίσει τα εμπόδια και έχουν αφήσει ένα κενό που έχει γεμίσει από εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο.

Οι παραγωγοί διαφέρουν επίσης σε σχέση με το επίπεδο από το οποίο πρέπει να πραγματοποιήσουν οποιεσδήποτε περικοπές παραγωγής. Το Ριάντ, με το μεγαλύτερο αποθεματικό πρόσθετης δυναμικότητας στον κόσμο, επέμεινε ότι δεν θα μεταφέρει πλέον αυτό που θεωρεί άδικο βάρος περικοπών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin τόνισε ότι η βάση θα πρέπει να είναι επίπεδα παραγωγής κατά το πρώτο τρίμηνο.

Στο αγώνα της για την εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς μετά την απόρριψη της συμφωνίας OPEC +, η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή της σε 12,3 εκατομμύρια bpd την 1η Απριλίου και δήλωσε ότι έχει προγραμματίσει να εξάγει πάνω από 10 εκατομμύρια bpd από τον Απρίλιο.

Πηγή του ΟΠΕΚ που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι η βάση ήταν "διαπραγματεύσιμη", προσθέτοντας ότι κάθε παραγωγός αντιμετωπίζει την ίδια απειλή ότι η παγκόσμια ικανότητα αποθήκευσης πετρελαίου έφτασε γρήγορα σε ένα όριο.

"Ο βράχος είναι ορατός για όλους", πρόσθεσε η πηγή.

Το μέλος του ΟΠΕΚ, το Ιράκ, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία χρειάζεται υποστήριξη από μεγάλους παραγωγούς εκτός OPEC +, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Νορβηγία.

Οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι απαγορεύουν στους παραγωγούς πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν μέτρα για να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου. Όμως, η μείωση της παραγωγής θα είναι νόμιμη εάν οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές ή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέσουν χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής, ανέφεραν εμπειρογνώμονες.

Οι αρχές των Η.Π.Α. πρέπει ακόμη να υποδείξουν ποια, ενέργεια θα μπορούσε να λάβει. Ο Trump δήλωσε την Κυριακή ότι θα μπορούσε να επιβάλει "πολύ σημαντικούς δασμούς" στις εισαγωγές πετρελαίου αν οι τιμές παραμείνουν χαμηλές, αλλά ανέφερε επίσης ότι δεν περίμενε ότι αυτό θα χρειαζόταν.

Σε σπάνιες κινήσεις, ο Καναδάς και η Νορβηγία ανακοίνωσαν την προθυμία τους να περιορίσουν την παραγωγή.

Μετά τις προγραμματισμένες συνομιλίες του ΟΠΕΚ + της Πέμπτης, οι υπουργοί ενέργειας της ομάδας G20 και μέλη άλλων διεθνών οργανισμών θα πραγματοποιήσουν μια τηλεδιάσκεψη που θα φιλοξενηθεί από τη Σαουδική Αραβία την Παρασκευή, σύμφωνα με ρωσική πηγή που επικαλείται το Reuters, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών για μια νέα συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης