Τελευταία Νέα

Σουηδία και Ισπανία τα πιο οικονομικά συμβόλαια αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη στις ΑΠΕ ( Bloomberg NEF )

Σουηδία και Ισπανία τα πιο οικονομικά συμβόλαια αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη στις ΑΠΕ ( Bloomberg NEF )
Η έρευνα παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία για την κατανόηση της νέας τάξης πραγμάτων στον τομέα της αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω PPA

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση του Bloomberg NEF αναδημοσιεύει το PV-Europe, σχετικά με το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για subsidy free projects.
Πρόκειται για τα γνωστά συμβόλαια αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας  (Power Purchase Agreement/PPA).

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόσφατη αυτή έκθεση, η Σουηδία και η Ισπανία έχουν τις φθηνότερες τιμές των εταιρικών PPA στην Ευρώπη για αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Μάλιστα, η έρευνα στοχεύει στην παροχή διαφάνειας για τις τιμές και την απλοποίηση της πολυπλοκότητας των συμφωνιών αγοράς εταιρικής ενέργειας ή των συμβάσεων, βοηθώντας τους αγοραστές να κατανοήσουν αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.

Oι περιπτώσεις Σουηδίας και Ισπανίας

Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών για τους αιολικούς αιολικούς PPA στην Ευρώπη είναι διαθέσιμα στη Σουηδία στα 30,50 EUR / MWh.
Αντίστοιχα, στην Ισπανία η τιμή για τα φωτοβολταϊκά διαμορφώνεται στα 35,30 ευρώ/MWh.
Η έκθεση αποκαλύπτει μεγάλες διαφορές στις τιμές PPA ανανεώσιμης ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Helen Dewhurst, αναλυτής στο BloombergNEF και ο συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε:
«Το πολύ ευρύ φάσμα των αποτελεσμάτων ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, με το χάσμα μεταξύ του φθηνότερου PPA που μπορεί να υπογράψει στη Σουηδία και του πιο ακριβού PPA στο Ηνωμένο Βασίλειο, που υπερβαίνει τα 30 ευρώ ανά MWh».

Η ειδοποιός διαφορά Ευρώπης – ΗΠΑ

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για την πορεία των συμβολαίων PPA είναι το χρονικό όριο των συμβάσεων.
Στην Ευρώπη, το χρονικό διάστημα κυμαίνεται μεταξύ 15-20 ετών σε σύγκριση με πιο συνηθισμένους όρους 10-15 ετών που κυριραχούν στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για μια βασική διάκριση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ - που παραμένει η μεγαλύτερη αγορά εταιρικού PPA στον κόσμο, με δραστηριότητα 40,4 GW, σε σύγκριση με 9,8 GW στην Ευρώπη , όπου οι πλέον μακροπρόθεσμοι όροι προσφέρουν έκπτωση.
Ο Kyle Harrison, αναλυτής του BNEF που ειδικεύεται στην εταιρική βιωσιμότητα, σχολίασε:
"Σχεδόν οι μισές εταιρείες παγκοσμίως RE100 εδρεύουν στην Ευρώπη - γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζήτηση για καθαρή ενέργεια.
Αλλά για να αυξηθεί η δραστηριότητα του PPA στις ΗΠΑ πρέπει να αποσαφηνιστούν οι όροι γύρω από την τιμολόγηση, τη διάρθρωση και το μήκος των συμβάσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης