Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Πετρελαϊκός πόλεμος τέλος - Σε λίγο η ανακοίνωση της συμφωνίας, 11-12 εκατ βαρέλια εκτιμάται η περικοπή

Πετρελαϊκός πόλεμος τέλος - Σε λίγο η ανακοίνωση της συμφωνίας, 11-12 εκατ βαρέλια εκτιμάται η περικοπή
Τα βρίσκουνν Άραβες με Ρώσους
Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας για την μεγαλύτερη περικοπή παραγωγής στην ιστορία του πετρελαίου σύμφωνα με τα διεθνή μέσα.
Ήδη έχουν κλείσει 170 πηγάδια εξόρυξης στις ΗΠΑ τις τελευταίες 3 εβδομάδες.
Σύμφωνα με το CNBC η μείωση της παραγωγής αναμένεται στα 11 με 12 εκατ βαρέλια/ημέρα, να φτάσει να υπερβεί δηλαδή το10%.
Αναμένεται να περικόψουν Καναδάς  και Νορβηγία εκτός ΟΠΕΚ.
Όπως όλα δείχνουν οι Ρώσοι με τους Άραβες βρίσκονται στο τελικό στάδιο της συμφωνίας, ενώ μένει να δούμε πώς θα επηρεαστεί η αμερικανική πλευρά

Το αμερικανικό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 12%, φθάνοντας στα 28,36 δολ. το βαρέλι, και στη συνέχεια περί τις 19:01 η άνοδος περιορίσθηκε στο 2,15% στα 25,74 δολάρια. Το Brent αυξήθηκε κατά 1,31% στα 33,27 δολ. το βαρέλι.

Η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων έχει βυθιστεί έως και 30%, καθώς τα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού έχουν καθηλώσειτα αεροσκάφη, μειώσει την χρήση οχημάτων και περιορίσει οικονομική δραστηριότητα.

Οι τιμές αναφοράς του αργού πετρελαίου του Brent έφθασαν τον περασμένο μήνα το 18ετές χαμηλό και διαπραγματεύονται περίπου 34 δολάρια το βαρέλι, το ήμισυ του επιπέδου στα τέλη του 2019, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πλήγμα στους προϋπολογισμούς των χωρών παραγωγής πετρελαίου και της πετρελαιοειδούς βιομηχανίας των ΗΠΑ.


Η Goldman Sachs και η UBS ανέφεραν την Πέμπτη ότι ακόμη και μεγάλες περικοπές που προτείνονται δεν θα ήταν αρκετές και προέβλεπαν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να μειωθούν στα 20 δολάρια ανά βαρέλι ή ακόμα χαμηλότερα.

"Τελικά, το μέγεθος του σοκ της ζήτησης είναι απλά πάρα πολύ μεγάλο για μια συντονισμένη μείωση της προσφοράς", ανέφερε η Goldman.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ζήτηση βενζίνης μειώθηκε κατά 48% στα 5,1 εκατομμύρια bpd σε διάστημα τριών εβδομάδων έως τις 3 Απριλίου.

Τις συνομιλίες του ΟΠΕΚ την Πέμπτη θα συνεχίσουν την Παρασκευή, οι υπουργοί ενέργειας από τις μεγάλες οικονομίες του Ομίλου των 20 (G20), που φιλοξένησε και η Σαουδική Αραβία.

Οι συνομιλίες της Παρασκευής θα μπορούσαν να δούν τις χώρες εισαγωγής να ανακοινώνουν σχέδια για την πραγματοποίηση αγορών για τη δημιουργία των στρατηγικών τους αποθεμάτων και τη στήριξη της ζήτησης, δήλωσε ο Fatih Birol, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, στην τηλεόραση Ara Araya.

Αρκετές αμερικανικές πολιτείες θα μπορούσαν να ζητήσουν από τις ιδιωτικές εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή υπό σπάνια χρησιμοποιούμενες δυνάμεις. Ο ρυθμιστής πετρελαίου στο Τέξας, ο μεγαλύτερος παραγωγός μεταξύ των ΗΠΑ με παραγωγή περίπου 5 εκατομμυρίων bpd, θα συνεδριάσει στις 14 Απριλίου για να συζητήσει πιθανούς περιορισμούς.

Όμως, ο Trump δεν έχει δείξει καμία διάθεση για περικοπές στις ΗΠΑ, αλλά έχει τονίσει ότι έχει πολλές επιλογές εάν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αποτύχουν να μειώσουν την παραγωγή.

Οι γερουσιαστές των ΗΠΑ ζήτησαν από τον Λευκό Οίκο να επιβάλει κυρώσεις στο Ριάντ, να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από το βασίλειο και να επιβάλει δασμούς εισαγωγής για το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας.

www.worldenergynews.gr




















www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης