Ενέργεια

Επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ σε ΥΠΕΝ και ΥΠΑΝ με προτεινόμενα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών

Επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ σε ΥΠΕΝ και ΥΠΑΝ με προτεινόμενα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών
Η Ένωση κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας
Zήτημα πρώτης προτεραιότητας θα πρέπει να αποτελέσει για την κυβέρνηση, η λήψη άμεσων μέτρων που θα διασφαλίζουν ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ.

Με επιστολή της στις 9 Απριλίου προς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης, και ενώ μια σειρά ενεργοβόρες βιομηχανίες από τον κλάδο της χαλυβουργίας και της κλωστοϋφαντουργίας έχουν αναστείλει προσωρινά την παραγωγική τους δραστηριότητα, η ΕΒΙΚΕΝ κρούει για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, ως κλάδου που δύναται να συνετελέσει καθοριστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σε αιχμηρό ύφος η επιστολή σημειώνει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί διαχρονικά η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, δεν έχουν διαμορφώσει μια συνεκτική βιομηχανική πολιτική, αξιοποιώντας πλήρως τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους. Θέτει επιτακτικά το θέμα της μείωσης του ενεργειακού κόστους το οποίο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή είναι “μακράν υψηλότερο σε σχέση με αυτό της υπόλοιπης ευρωπαϊκής βιομηχανίας” και παραθέτει μια σειρά από μέτρα η λήψη των οποίων θα συγκρατήσει το ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει τη βιομηχανία και θα ευθυγραμμίσει τα μέτρα στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας με την πολιτική που ακολουθεί η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ.

Τα προτεινόμενα μέτρα

Πρώτο στη λίστα μέτρο, είναι η παράταση του μηχανισμού διακοψιμότητας για δύο τουλάχιστον έτη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ, ως αρμόδιος φορέας, έχει εκπονήσει μελέτη για την διεύρυνση της συμβολής του μηχανισμού διακοψιμότητας στην ασφάλεια του συστήματος για την περίοδο 2020-2021.

Η ΕΒΙΚΕΝ ζητάει ακόμη:

-Να επισπευστεί η έκδοση υπουργικής απόφασης για την αναπροσαρμογή της χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ, που έχει εφαρμογή από την 1.1.2019. Η σημαντική αυτή καθυστέρηση, όπως υπογραμμίζει έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των επιλέξιμων βιομηχανιών.

-Να προχωρήσει το υπουργείο στην έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα προβλέπει ότι, έως και 20% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση του μηχανισμού αντιστάθμισης της χρέωσης CO2.

-Nα κατατεθεί πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιδότηση της χρέωσης ΥΚΩ, κατά το πρότυπο του μηχανισμού χρηματοδότησης ΕΤΜΕΑΡ.

-Να κατατεθεί πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απαλλαγή των βιομηχανιών έντασης ενέργειας από τη χρέωση του υπό έγκριση μηχανισμού Ευελιξίας (TERM) κατά το πρότυπο του μηχανισμού χρηματοδότησης ΕΤΜΕΑΡ.

-Να εξισωθεί η χρέωση ΕΦΚ για τις μεγάλες βιομηχανίες μέσης τάσης με ετήσια κατανάλωση >13GWH (5 ευρώ/ΜWh) με την αντίστοιχη χρέωση των βιομηχανιών υψηλής τάσης (2,5 ευρώ/MWh).



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης