Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Thomsen: Ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία από τον κορωνοϊό -Νωρίς να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις στο χρέος

tags :
Thomsen: Ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία από τον κορωνοϊό -Νωρίς να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις στο χρέος
Ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) είναι υψηλά, γεγονός που θα δυσκολέψει τις τράπεζες να στηρίξουν την ανάκαμψη
Για ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, κάνει λόγο ο Poul Thomsen, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα, η οικονομία θα υποστεί σημαντικό πλήγμα λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό, τις μεταφορές και τον υψηλό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα, ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) είναι υψηλά, γεγονός που θα δυσκολέψει τις τράπεζες να στηρίξουν την ανάκαμψη.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις στο ελληνικό χρέος, ο Thomsen τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να προχωρήσει το Ταμείο σε εκτιμήσεις, καθώς θα εξαρτηθεί και από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ στις εαρινές του προβλέψεις κάνει λόγο για ύφεση 10% στην ελληνική οικονομία το 2020 και ανεργία στο 22,3%.

Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει θέση για τα corona bonds

Όσον αφορά το ζήτημα της έκδοσης corona bonds, ο Thomsen δήλωσε ότι «το ΔΝΤ δεν έχει λάβει ακόμα θέση σχετικά με την έκδοση corona bonds».
«Είναι πολύ νωρίς να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, δεν ξέρουμε ακόμα τι θα χρειαστεί, γιατί δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει η υγειονομική χρήση. Πρέπει να εξασφαλίσουμε όμως ότι υπάρχει «εδώ και τώρα» ο χώρος για ισχυρή αντίδραση στις χώρες», τόνισε ο Thomsen.
«Στηρίζουμε πλήρως την ισχυρή απάντηση της Ευρώπης στην κρίση.
Πρωταρχικό μέλημα είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές.
Η ευρεία στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις είναι ευπρόσδεκτη, καθώς βοηθά στην ανάκαμψη», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Σε πρόσφατη ανάρτηση του στο blog του ΔΝΤ, ο Thomsen είχε επισημάνει ότι η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης και η στήριξη από την ΕΚΤ και τον ESM, είναι κρίσιμης σημασίας για μια ισχυρή απάντηση της ευρωζώνης στην πανδημία του κορωνοϊού.
«Η αποφασιστικότητα των ηγετών της ευρωζώνης να κάνουν ό,τι χρειάζεται για τη σταθεροποίηση του ευρώ δεν θα πρέπει να υποεκτιμάται», τονίζοντας πως οι μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις της ΕΚΤ και η θέση των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ της στήριξης των εθνικών δημοσιονομικών προσπαθειών από τον ESM μπορούν να επιτρέψουν στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος να αντιδράσουν σθεναρά στην κρίση.
Απώλειες της τάξης του 3% του ΑΕΠ τους καταγράφουν οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης για κάθε μήνα που βασικοί τομείς τους δεν λειτουργούν, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, και «μία βαθειά ευρωπαϊκή ύφεση φέτος είναι προδιαγεγραμμένη», ανέφερε ο Thomsen.
 Κύρια πηγής ανησυχίας του ΔΝΤ για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Thomsen αφορά σε ορισμένες μικρότερες χώρες της, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπου οι ρηχές χρηματοπιστωτικές αγορές και η περιορισμένη πρόσβασή τους σε εξωτερικά κεφάλαια θα καταστήσουν δυσκολότερη τη χρηματοδότηση μεγάλων αυξήσεων των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους.
Όπως σημειώνει, οι περισσότερες από τις εννιά, αναδυόμενες οικονομίες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που δεν ανήκουν στην ΕΕ - εκτός της Ρωσίας και της Τουρκίας - ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση από τη διαθέσιμη πηγή ύψους 50 δισ. ευρώ του ΔΝΤ.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Στο 10% αναμένεται να φτάσει η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις (World Economic Outlook) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο προβλέπει ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 22,3%, από 17,3% το 2019.
Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, εξαιτίας της εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό.
Οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι εμφανείς στην ελληνική οικονομία και το 2021, με την ανάπτυξη να είναι της τάξεως του 5,1%, αλλά την ανεργία να μην υποχωρεί κάτω από το 2019.
Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από το 2,1% το 2019 στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020, ενώ το 2021 θα περιοριστεί στο 3,4%.
Image

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης